2ο Διεθνές Συνέδριο Ελιάς: Στην τελική ευθεία - Στο ΡΘ ο Διευθυντής του Κέντρου Ελιάς «Krinos»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ 31.5.2021 | 14:00 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

2ο Διεθνές Συνέδριο Ελιάς: Στην τελική ευθεία - Στο ΡΘ ο Διευθυντής του Κέντρου Ελιάς «Krinos»

THESSNEWS-DESK

Το 2ο Διεθνές Συνέδριο Ελιάς έρχεται στην Θεσσαλονίκη στις 3 και 4 Ιουνίου. Το συνέδριο που έχει τίτλο: «Ελαιοκομικός Τομέας: Αναζητώντας την καινοτομία - Ανακαλύπτοντας νέες τάσεις», διοργανώνεται από το Κέντρο Ελιάς “krinos” του Perrotis College. 

 

Στο Ράδιο Θεσσαλονίκη 94,5 fm και τους Στέφανο Διαμαντόπουλο και Δημήτρη Συρμάτση μίλησε ο διευθυντής του Κέντρου Ελιάς ΚΡΙΝΟΣ του Perrotis College και επικεφαλής του μεταπτυχιακού προγράμματος «Αειφορική Γεωργία και Διαχείριση»  Δρ. Αθανάσιος Γκέρτσης. 

«Την Πέμπτη και την Παρασκευή θα ακούσουμε οτιδήποτε αφορά τον ελαιοκομικό τομέα. Για την ελιά και το λάδι αλλά και για άλλα προϊόντα. Η πρώτη μέρα θα είναι στα Ελληνικά. Θα έχουμε διάλογο με παραγωγούς σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο γιατί θα είναι διαδικτυακό. Την δεύτερη μέρα θα είναι στα Αγγλικά και θα παρουσιαστούν τέσσερις θεματικές ενότητες. Αυτό αφορά την παραγωγή, τις τεχνολογίες, την διαχείριση, το ψηφιακό εμπόριο τα πάντα που σχετίζονται με την ελιά» τόνισε.

Ο κ. Γκρέτσης τόνισε πως ο οποιοσδήποτε μπορεί να κάνει εγγραφή για το συνέδριο ενώ το υλικό θα εκδοθεί μαζί με τις βιντεοπαρουσιάσεις για όσους δεν είχαν τον χρόνο να το παρακολουθήσουν. Το μόνο που χρειάζεται είναι να εγγραφούν.

«Το συνέδριο αυτό θέλουμε να γίνει θεσμός. Υπάρχουν συνέδρια σε κανένα όμως δεν γίνεται διάλογος» υπογράμμισε ο κ. Γκρέτσης.


Ακούστε την σχετική συνέντευξη

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021

10:00 – 10:15: Έναρξη - Χαιρετισμοί

10:15 – 11:15: Ενότητα Α - Ορθές Γεωργικές Πρακτικές

Δρ. Αθανάσιος Γκέρτσης, Διευθυντής Κέντρου Ελιάς Krinos και Επικεφαλής Μεταπτυχιακού Προγράμματος “Αειφορική Γεωργία και Διαχείριση”, Perrotis College. «Λίπανση, φυτοπροστασία, παραγωγικά συστήματα».

Δρ. Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης, Επιστημονικός Σύμβουλος στην Άρδευση και Ελιά, πρώην Διευθυντής Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών. «Η καλλιέργεια της ελιάς στο κόσμο – Παρούσα κατάσταση και προοπτικές».

Κωνσταντίνος Λύρης, Γεωπόνος, MSc, MBA, Εμπειρογνώμονας σε θέματα ελαιόλαδου. «Μπορεί ο αγρότης να γίνει επιχειρηματίας; Το ποιοτικό προϊόν αποφέρει κέρδη;».

Συζήτηση

11:30– 12:30: Ενότητα Β - Οργανοληπτική Αξιολόγηση Ελιάς και Ελαιόλαδου. Νομοθεσία και Τάσεις Αγοράς

Δρ. Κυριακή Ζηνοβιάδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια και Επικεφαλής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Νέων Προϊόντων και Επιχειρήσεων στον Τομέα των Τροφίμων», Perrotis College. «Οργανοληπτική αξιολόγηση επιτραπέζιας ελιάς και ελαιολάδου».

Δρ. Κωνσταντίνος Τερτιβανίδης, Διευθυντής Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας, «Οργανοληπτική αξιολόγηση επιτραπέζιας ελιάς».
Φώτης Σούσαλης, Γενικός Διευθυντής Terra Creta. «Terra Creta και ομάδες παραγωγών – Καινοτομία από το χωράφι έως το ράφι».

Αλίκη Γαλή, Επικεφαλής Ομάδας Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου, Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Συζήτηση

12:45– 14:15: Ενότητα Γ - Κλάδος Ελιάς -  Μοχλός Υγιούς Αγροτικής Ανάπτυξης

Δρ. Γεώργιος Μπόσκου, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Aντιπρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4Ε). «Ελαιογαστρονομία και ελαιοτουρισμός».

Ευάγγελος Διβάρης,Εκτελεστικός Γραμματέας, Ευρωπαϊκό Επιμελητήριο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, τ. Προϊστάμενος  Γενική Διεύθυνση Γεωργίας Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τ. Ειδικός Γραμματέας ΥΠΑΑΤ, τ. Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Λέσχης Φίλων Ελαιολάδου. «Οι μεγάλες προκλήσεις για την ελιά και το ελαιόλαδο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας».

Αλέξανδρος Τσίπρας, Γεωπόνος MSc. «Μελέτη περίπτωσης οικοτεχνία (παραγωγή-τυποποίηση) βρώσιμων ελιών».

Σπύρος Καχριμάνης, Πρόεδρος Κέντρου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.& Α.Σ. «ΉΛΙΟΣ». «Γιατί οι αγροτικοί συνεταιρισμοί αποτυγχάνουν στην Ελλάδα και πως αυτό μπορεί να αντιστραφεί;».

Δρ. Γεώργιος Ντούτσιας, Πρόεδρος ΔΟΕΠΕΛ.

Μανώλης Γιαννούλης, Πρόεδρος ΕΔΟΕ.

Νέλος Γεωργούδης,Πρόεδρος ΠΕΜΕΤΕ.

Συζήτηση

 

Παρασκευή, 4 Ιουνίου 2021

09:00: Welcome Remarks

09:15 – 09:30: Key Note Speaker, Prof. Doug Mashek, Departments of Medicine and Biochemistry, University of Minnesota, USA.«Defining new mechanisms through which olive oil promotes health».

09:30 – 11:00: Panel A - Nutritional and health aspects of olive products

Dr. Maria Kazou, Laboratory of Dairy Research, Department of Food Science and Human Nutrition, School of Food and Nutritional Sciences, Agricultural University of Athens, Greece. Dr. Efstathios Z. Panagou, Associate Professor, Laboratory of Food Microbiology and Biotechnology, Department of Food Science and Human Nutrition, School of Food and Nutritional Sciences, Agricultural University of Athens, Greece.

Prof. Effie Tsakalidou, Laboratory of Dairy Research, Department of Food Science and Human Nutrition, School of Food and Nutritional Sciences, Agricultural University of Athens, Greece. “Unraveling the microbiota of Greek table olives using novel molecular tools (Next Generation Sequencing)”.

Prof. Dimitris Kouretas,Department of Biochemistry and Biotechnology, University of Thessaly, Greece. «A new AFQ accreditation system on agricultural products including olives».

Prof. Vasilis Vasiliou,Susan Dwight Bliss Professor of Epidemiology, Chair, Department of Environmental Health Sciences, Yale School of Public Health, Yale School of Medicine, USA.

Prof. Maria Kapsokefalou, Laboratory of Food Chemistry and Analysis, Department of Food Science and Human Nutrition, School of Food and Nutritional Sciences, Agricultural University of Athens, Greece.

Prof. Stan Kallis, Director, Australian Mediterranean Olive Research Institute, Australia. «Quality and safety of Australian table olive».

11:15 – 12:30 Panel B - Waste Management and Bio-economy

Dr. Panagiotis Kougias,Senior Researcher, Soil & Water Resources Institute, ELGO-DIMITRA. Greece. «Valorization of olive mill wastewaters in the era of circular bioeconomy».

Vasiliki Kinigopoulou, Chemist at Laboratory of Soil and Water Resources Institute, ELGO-DIMITRA. Greece.

Prof. Petros Samaras,Professor of Water Technology and Environmental Protection, International Hellenic University, Greece. «Biobed system for the effective and low-cost treatment of olive oil mill wastewater».

Sandra Meca Fàbrega,EURECAT, Spain. «Towards Circular Economy in Table Olive sector: opportunities for resources recovery».

Dr. Michael Braverman, Manager Biopesticide, Organic and International Capacity Building Programs, Department of Plant Biology, School of Environmental and Biological Sciences, IR-4 Project, Rutgers University, USA.

12:45 – 14:15 Panel C - IT use of sustainable production and novel tools of traceability

Prof. Maria Tsimidou,Laboratory of Food Chemistry and Technology, School of Chemistry, Aristotle University of Thessaloniki, Greece. «Green table olives: dietary perspectives of a renowned cocktail garnish».

Dimitri Verweire,Invaio Sciences, Head of Europe. «Tackling Xylella in Olives through a novel approach to targeted precision injection – TIPSTM».

Dr. Athanasios Gertsis,Director of Krinos Olive Center and Chair of the MSc Program «Sustainable Agriculture and Management», Perrotis College, Greece. «Digital technologies to enhance olive production management».

Prof. Georgios Theodoridis,Biomic_AUTh, Center for Interdisciplinary Research and Innovation (CIRI-AUTH), Laboratory of Analytical Chemistry, Department of Chemistry, Aristotle University of Thessaloniki, Greece. «FoodOmicsGR_RI. A Consortium for Comprehensive Molecular Characterisation of Food Products».

14:30 – 16:00 Panel D - Marketing of olive products: exports branding and e-commerce

Dr. Yifat Reuveni, Academic Tel-Aviv Jaffa college business school, ENI  ARTOLIO Project Business manager, Israel.«Olive oil in the future global food industry: Potential of regional economies, Pan-Meditteranean platform, and local domains qualities».

Alexandra Kicenik Devarenne, CEO Extra Virgin Alliance, USA. «More than martinis: The future of olives on the American table».

Theoharis Spyropoulos,MBA, Adjunct Lecturer, Perrotis College, Greece. «Social Media Strategy in Brand Formation - Case Study "5"».

Prof. Arturo Garcia-Agullo Meliveo,University of Cadiz, Spain.

16:15 Discussions and Concluding remarks

Closing Speech and Award to Dr. Antonia Trichopoulou.

Dr. Antonia Trichopoulou, President, Hellenic Health Foundation, Professor Emeritus, University of Athens Medical School. «Nutrition science, sustainability and culture united: olive oil at the epicenter of the Mediterranean diet paradigm».

 

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του Διεθνούς Συνεδρίου

 

Η παρακολούθηση των εργασιών του Διεθνούς Συνεδρίου είναι δωρεάν και απαιτείται εγγραφή.

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω