Η Πασχαλινή Λαμπάδα σκορπά χαμόγελα!

AUTO-MOTO 30.4.2021 | 09:40 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Η Πασχαλινή Λαμπάδα σκορπά χαμόγελα!

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΤΖΕΡΤΖΕΒΕΛΗΣ || [email protected]

Μπορεί κατά την εορτή των Χριστουγέννων οι καλλιτέχνες των δρόμων να ζωγραφίζουν επάνω σε πόρτες και παράθυρα καταστημάτων, όμως τις ημέρες του Πάσχα ασχολούνται με την δημιουργία των πιο ωραίων Λαμπάδων!

Ναι δεν είναι υπερβολή, αρκετός κόσμος συνδυάζει “το Τερπνό με τα του ωφέλιμου”! Η Ιστορία όμως της Λαμπάδας έχει τις ρίζες της από την εποχή της Αρχαίας Εκκλησίας, όπου τελούνταν το Βάπτισμα των νέων μελών το βράδυ της Αναστάσεως του Κυρίου! Μάλιστα μαρτυρίες Αγίων αναφέρουνε ότι η Λαμπάδα αποτελεί κομμάτι αναπόσπαστο των ημερών του Πάσχα, καθώς τα δύσκολα χρόνια εκδίωξης του Χριστιανισμού, έκανε πιο φωτεινά και από μέρα τα σημεία όπου διανυκτέρευαν οι πιστοί κατά την διάρκεια της Αναστάσιμης Λειτουργίας.

Εδώ και αρκετούς αιώνες, σηματοδοτεί την έναρξη της Ιεράς ακολουθίας, και ο κάθε πιστός έχει πλέον την δική του Λαμπάδα, προκειμένου να φωτίζει από την δική του μεριά την διπλή Λαμπρή! Την Ανάσταση του Χριστού και την Ανάσταση των ψυχών, οι οποίες αφήνουν οριστικά την πλάνη και εισέρχονται στο ποίμνιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Το έθιμο αναβιώνει κάθε χρόνο, την νύχτα της Αναστάσεως, καθώς πλήθος κόσμου εισέρχεται στους Ιερούς Ναούς μαζί με τους Ιερείς προκειμένου να δοξάσουν και να προσευχηθούν στον Αναστάντα Ιησού Χριστό! Στις μέρες μας, εκατομμύρια λαμπάδες κατασκευάζονται από φωτισμένους ανθρώπους οι οποίοι ναι μεν βγάζουν το ψωμί τους, αλλά καταφέρνουν μέσω των δημιουργιών τους να ξεσηκώσουν θετικά τους πιστούς προκειμένου να γεμίσουν τα προαύλια των εκκλησιών, συνεχίζοντας μία παράδοση αιώνων, η οποία καλά κρατεί!

Εφέτος στις σελίδες του διαδικτύου, και του Facebook, συναντήσαμε την Καλλιτέχνη Άντζελα Μελίδου, η οποία ασχολείται εποχικά με την κατασκευή Πασχαλινών Λαμπάδων. Μάλιστα κατάφερε να ξεσηκώσει ευχάριστα, αρκετούς ανθρώπους οι οποίοι εστίασαν στην ημέρα της Αναστάσεως του Κυρίου, προκειμένου να κρατήσουν στα χέρια τους μια ιδιαίτερη Λαμπάδα η οποία πάνω της φέρει...... ότι αρέσει στον κάτοχό της!

Έτσι λοιπόν είδαμε λαμπάδες με σύμβολο το τσαρούχι που συμβολίζει τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, αρκετούς ήρωες, κινουμένων σχεδίων, εταιριών, ποδοσφαιρικών ομάδων, αλλά και κάποιες οι οποίες βέβαια ξεχωρίζουν από τις λεπτομέρειές τους! Απίστευτη είναι η αποτύπωση γήινων χρωμάτων τα οποία λαμβάνουν χώρα πάνω σε τριαντάφυλλα από ύφασμα, τυλιγμένα επιμελώς με μια κορδέλα. Το κόστος είναι ιδιαίτερα μικρό, και αρκεί να αναλογιστεί κανείς την ώρα που χρειάζεται ένας καλλιτέχνης προκειμένου να ενώσει το πάζλ όλων των αντικειμένων προκειμένου να ολοκληρωθεί ορθά το έργο!

Στην Ανάσταση λοιπόν με μια Λαμπάδα στο χέρι αναμένοντας το “δεύτε λάβετε φως” και εν συνεχεία το Χριστός Ανέστη Εκ νεκρών!

Καλό Πάσχα

 

 

 

 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω