«Εφαρμογή Θεσσαλονίκη»: Εσώκλειστες διακοπές Ολλανδών στη Ρόδο-Πείραμα ή προπομπός; (Audio)

THESS_APP 14.4.2021 | 19:34 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

«Εφαρμογή Θεσσαλονίκη»: Εσώκλειστες διακοπές Ολλανδών στη Ρόδο-Πείραμα ή προπομπός; (Audio)

ΘΕΟΔΩΡΑ ΚΑΡΑΚΙΟΥΛΑΧ || [email protected]

Το «πείραμα» της Ρόδου με τους 189 εσώκλειστους τουρίστες σε ξενοδοχείο του νησιού, μας «δείχνει» την νέα κουλτούρα ταξιδευτών εν μέσω πανδημίας(;)
 
 

Οι Ολλανδοί τουρίστες ηλικίας 18 έως 70 χρονών κατέφθασαν στο νησί των ιπποτών την Δευτέρα 12 Απριλίου, θα αναχωρήσουν στις 19/4 και συμμετέχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα διακοπών all inclusive χωρίς όμως να μπορούν να «ξεμυτίσουν» ούτε στιγμή από το ξενοδοχείο διαμονής, ούτε καν στην παραλία!
 
Στο πιλοτικό αυτό πρόγραμμα δήλωσαν συμμετοχή 25.000 άτομα από την Ολλανδία και επιλέχθηκαν οι 189 οι οποίοι μόνο με 399 ευρώ θα απολαύσουν οχταήμερες διακοπές στη Ρόδο. Οι συμμετέχοντες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε όλες τις εγκαταστάσεις του Hotel Mitsis Grand Beach αλλά χωρίς να έχουν την επιλογή να βγουν έξω από αυτό.
 
Για τις «εσώκλειστες» διακοπές μίλησε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και την εκπομπή «Εφαρμογή Θεσσαλονίκη» ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Ρόδου, Κώστας Ταρασλιάς.
 
«Είναι μια πρωτότυπη ταξιδιωτική εμπειρία να έρχονται τουρίστες οι οποίοι παραμένουν υποχρεωτικά μέσα στο ξενοδοχείο και δεν τους δίνεται η δυνατότητα να δουν ούτε τα αξιοθέατα της περιοχής ούτε να περπατήσουνε και αυτό είναι μια επιλογή που κανένας τουριστικός προορισμός στην Ελλάδα δεν επιθυμεί. Το μόνο που λέμε εμείς αυτή την περίοδο είναι ότι η Ελλάδα αποτελεί σημείο πολύ σημαντικό για τις διακοπές των Ευρωπαίων τουριστών και υπό αυτή την έννοια χαιρετίζουμε το γεγονός ότι ακόμα και με αυτές τις δυσμενείς συνθήκες επιλέξανε να έρθουν στη χώρα μας. Το δεύτερο το οποίο παρατηρούμε είναι ότι υπάρχει μια τεράστια διαφήμιση της Ρόδου αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας ως προορισμός. Δεν είναι το μοντέλο που επιθυμούμε. Εμείς επιθυμούμε να ανοίξει το σύνολο των οικονομικών τουριστικών δραστηριοτήτων, τουριστικά καταλύματα, μπαρ, εστιατόρια, θαλάσσια σπορ. Για την παρούσα φάση είναι μια πρωτότυπη ταξιδιωτικής εμπειρία και παίρνουμε ως θετικό στοιχείο την μεγάλη διαφήμιση και προβολή της χώρας και το γεγονός ότι αυτή οι άνθρωποι δείχνουν να θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα».
 
Το ζήτημα του all inclusive για την Ελλάδα είναι ένας πονοκέφαλος επισήμανε ο αντιπρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Τουρισμού Κέρκυρας, Κωνσταντίνος Τσουμάνης.
 
«Δυστυχώς δεν μπορούμε να το αποφύγουμε γιατί τυγχάνει να γειτνιάζουμε με την Τουρκία που εκεί υπάρχει λόγος να λειτουργούν ξενοδοχεία all inclusive γιατί δεν έχουν στις παράκτιες τουριστικές περιοχές, υποδομές  που να μπορέσουν οι τουρίστες να κυκλοφορούν ελεύθερα και με ασφάλεια και ότι σημαίνει αυτό. Οι τουριστικοί πράκτορες  μας ζητάνε να προσαρμόσουμε και εμείς τα ξενοδοχεία μας στη λογική του all inclusive και βέβαια τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. Εδώ υπάρχει μια αντίφαση, οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες είναι των τεσσάρων και πέντε αστέρων αλλά οι παροχές απευθύνονται σε χαμηλού οικονομικού κόστους τουρίστες. Το τουριστικό μάρκετινγκ του all inclusive  πέτυχε στον τουρίστα το ότι σημασία έχει ο προορισμός και όχι το ταξίδι. Τους στερεί την έννοια του ταξιδιού. Αυτό είναι μια συγκλονιστική μεταβολή μέσα στην ταξιδιωτική κουλτούρα στον κόσμο. Άρα διαμορφώνει τουρίστες οι οποίοι εγκλωβίζονται σε τουριστικά θερμοκήπια χωρίς να ξέρουν σε ποιά χώρα έχουν πάει. Άρα θα πρέπει να μην μας εκπλήσσει όλο αυτό».
 
Ο τομεάρχης τουρισμού Κεντρικής Μακεδονίας, Θάνος Αλέξανδρος τόνισε ότι το «πείραμα» της Ρόδου έχει κυρίως ενδιαφέρον στο κομμάτι της προβολής και της προώθησης της τουριστικής εικόνας της χώρας.

«Ως εργαλείο μάρκετινγκ είναι πολύ καλό γιατί συζητήθηκε και είναι πολύ σπουδαίο να ξέρουμε ποια είναι και η γνώμη των θαμώνων του ξενοδοχείου, πως θα είναι ως εμπειρία διότι αυτοί θα  είναι οι άνθρωποι που θα διαφημίσουν το νησί. Σε καμία περίπτωση όμως δεν μιλάμε για μια κατάσταση τουριστικής κανονικότητας. Κανένας από εμάς δεν θέλει να ταξιδέψει σε ένα μέρος που αντί να είναι κλεισμένος στο σπίτι του θα πρέπει να είναι κλεισμένος σε ένα ξενοδοχείο».
 
Ακούστε το απόσπασμα της εκπομπής εδώ:

Φωτογραφία από Emilia_Baczynska από το Pixabay

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω