«Εκτεταμένες ζημιές από παγετό σε δενδρώνες της Μακεδονίας»

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 13.4.2021 | 22:45 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

«Εκτεταμένες ζημιές από παγετό σε δενδρώνες της Μακεδονίας»

THESSNEWS-DESK

Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τις ζημιές στις καλλιέργειες της Πέλλας έκανε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

Η ερώτηση εστιάζει στις πολύ μεγάλες ζημιές στην παραγωγή ροδάκινων, νεκταρινιών και άλλων πυρηνόκαρπων, λόγω παγετού.

«Δυστυχώς, για ακόμη μία φορά, οι αγρότες της περιοχής έρχονται αντιμέτωποι με αντίξοες καιρικές συνθήκες, οι οποίες, από το ξεκίνημα κιόλας της τρέχουσας καλλιεργητικής περιόδου, προκαλούν έντονη ανησυχία στους δενδροκαλλιεργητές της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας» σημειώνει μεταξύ άλλων ο κ. Βελόπουλος. 

 

Η σχετική ερώτηση

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με αναφορές αγροτών της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, πολύ μεγάλες ζημιές προκλήθηκαν στην παραγωγή τους των ροδάκινων, νεκταρινιών και άλλων πυρηνόκαρπων, λόγω παγετού.

Συγκεκριμένα, εκτός από τις ζημιές που διαπιστώθηκαν πρότερα, λόγω του παγετού, στα βερίκοκα, προκλήθηκαν και νέες, καθώς, το τελευταίο τριήμερο των ημερών 24/03, 25/03 και 26/03, καταγράφηκαν στα ημιορεινά και ιδιαίτερα στα πεδινά, πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, οι οποίες άγγιξαν τους -4οC, γεγονός που προκάλεσε πολύ σημαντικές ζημιές στην παραγωγή των ροδάκινων (συμπύρηνων και επιτραπέζιων), νεκταρινιών, βερίκοκων και άλλων πυρηνόκαρπων, πετυχαίνοντάς τα, μετά την ολοκλήρωση της καρπόδεσης και την δημιουργία του καρπού.

Για τον λόγο αυτό ζητούν από τον ΕΛΓΑ να προχωρήσει σε αναγγελία ζημιών στα ροδάκινα, τα νεκταρίνια και τα άλλα πυρηνόκαρπα, τονίζοντας ότι, το καρπίδιο «μαύρισε, επειδή κάηκε» από τον τελευταίο παγετό και πλέον, αυτό φαίνεται στην ηλιοφάνεια. Δυστυχώς, για ακόμη μία φορά, οι αγρότες της περιοχής έρχονται αντιμέτωποι με αντίξοες καιρικές συνθήκες, οι οποίες, από το ξεκίνημα κιόλας της τρέχουσας καλλιεργητικής περιόδου, προκαλούν έντονη ανησυχία στους δενδροκαλλιεργητές της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Προτίθεσθε να μεριμνήσετε με κατάλληλες παρεμβάσεις σας για γρήγορες και δίκαιες εκτιμήσεις των ανωτέρω ζημιών στην Πέλλα, οι οποίες κυμαίνονται στο 100%;

2. Προτίθεσθε, μετά το πέρας των ανωτέρω εκτιμήσεων, να μεριμνήσετε με κατάλληλες παρεμβάσεις σας, προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η καταβολή των σχετικών αποζημιώσεων για να στηριχτεί το εισόδημα των αγροτοπαραγωγών και παράλληλα, να συνεχίσουν οι τελευταίοι τις καλλιεργητικές τους εργασίες, καθώς, πρόκειται για δενδρώδεις καλλιέργειες, που παρά την καταστροφή, έχουν ανάγκη καλλιεργητικές φροντίδες;

 


 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω