Οχυρό Ρούπελ: 80 χρόνια μετά από την επική μάχη (ΦΩΤΟ)

RETRO 8.4.2021 | 11:47 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Οχυρό Ρούπελ: 80 χρόνια μετά από την επική μάχη (ΦΩΤΟ)

THESSNEWS-DESK

Τα ξημερώματα της 6ης Απριλίου 1941, τα γερμανικά στούκας ξεκίνησαν την επίθεση κατά του οχυρού Ρούπελ. Οι υπολογισμοί τους ήταν σε μία μόνο ημέρα να καταλάβουν τα οχυρά της συνοριακής γραμμής Ελλάδας-Βουλγαρίας.


Η φωτογράφος Λία Μάγειρα επισκέφθηκε το οχυρό και μας μεταφέρει τις εικόνες


Τέσσερις μέρες αργότερα το οχυρό έστεκε αγέρωχο και ακατάβλητο. Όταν οι Γερμανοί μέσω Γιουγκοσλαβίας κατέλαβαν τη Θεσσαλονίκη, η συνέχιση του αγώνα ήταν μάταιη. Για μοναδική φορά στην ιστορία του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, οι Γερμανοί παρέταξαν όπλα προς τιμήν την Ελλήνων στρατιωτών.

Το ηρωικό οχυρό κατασκευάστηκε με πλήρη μυστικότητα σε μελέτη του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου. Έξι χιλιόμετρα διάδρομοι, τρία κάθετα επίπεδα, δεκαεφτά είσοδοι εξαερισμού, μελέτη για στατική και για την απορρόφηση της υγρασίας και δομικό υλικό κατά το ένα τρίτο θηραϊκή γη. Και όλα αυτά με μόνο χειρωνακτική εργασία. Ένα δαιδαλώδες δίκτυο, επισκέψιμο σε 200 μέτρα στο πρώτο επίπεδο. Η θηραϊκή γη, υλικό απίστευτης αντοχής, εξακολουθεί σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Μετσοβίου Πολυτεχνείου, να σταθεροποιεί την κατασκευή ακόμα και σήμερα, κατά 5% ανά έτος.


 

«Τα οχυρά καταλαμβάνονται, δε παραδίδονται.»

Διοικητής Ταγματάρχης Γεώργιος Δουράτσος

 

 

«Είπα Ρούπελ και τ’ όνομα αυτό αντηχεί σα χτύπος μεταλλικού δίσκου. Στα ίδια τα παλιά της κλώνια έχει η ελληνική παλικαριά πάλι ανθίσει»

Χρήστος Ζαλοκώστας (1944)

 

 

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για το Οχυρό Ρούπελ ΕΔΩ

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες της Λίας Μάγειρα ΕΔΩ

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω