«Εφαρμογή Θεσσαλονίκη»: «Η Τουρκία βιώνει μια από τις χειρότερες περιόδους στην οικονομία» (audio)

THESS_APP 30.3.2021 | 19:50 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

«Εφαρμογή Θεσσαλονίκη»: «Η Τουρκία βιώνει μια από τις χειρότερες περιόδους στην οικονομία» (audio)

ΘΕΟΔΩΡΑ ΚΑΡΑΚΙΟΥΛΑΧ || [email protected]

Προβλήματα επιβίωσης σε χιλιάδες πολίτες της Τουρκίας έχει δημιουργήσει η δραματική κατάρρευση της τουρκικής λίρας. Υπολογίζεται ότι σχεδόν 1.000.000 τούρκοι πολίτες δεν μπορούν να αγοράσουν ούτε το ψωμί.

Ο μισθός και η σύνταξη δεν επαρκούν για να καλύψουν τις βασικές ανάγκες των πολιτών, με τους συνταξιούχος να καταφεύγουν στην αναζήτηση δεύτερης δουλειάς για να επιβιώσουν.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι ακόμα και στα βρεφικά γάλατα που πωλούνται στα σουπερμάρκετ, μπήκαν αντικλεπτικά.
 
Στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και την Θεοδώρα Καρακιουλάχ μίλησε η δημοσιογράφος από την Κωνσταντινούπολη Βάνα Στέλλου η οποία τόνισε ότι αυτή τη στιγμή η Τουρκία βιώνει μια από τις χειρότερες περιόδους στην οικονομία της.
 
«Είδαμε τον καταποντισμό του τουρκικού νομίσματος και την πτώση του χρηματιστήριου της Κωνσταντινούπολης. Ο βασικός μισθός στην Τουρκία είναι περίπου 2,500 λίρες. Η σύνταξη είναι περίπου στις 2,400 λίρες το μήνα και πολλοί συνταξιούχοι αναγκάζονται να κάνουν δεύτερη δουλειά.

Ούτε η σύνταξη ούτε ο μισθός φτάνουν για τα βασικά. Η μια φραντζόλα κοστίζει μια λίρα το οποίο ο κόσμος αδυνατεί να το αγοράσει ενώ στα σουπερμάρκετ στο γάλα των μωρών, μπήκαν αντικλεπτικά.

Το κρέας μπαίνει πλέον σπάνια στο τραπέζι. Μισό κιλό κιμάς στοιχίζει 35 με 40 λίρες.

Ο μέσος τούρκος πολίτης δεν μπορεί να το αγοράσει. Το ένα ευρώ ισοδυναμεί με 9,5 λίρες και ο κόσμος διαμαρτύρεται αν και δεν είναι πρώτη φορά που ζει την υποτίμηση της λίρας».
 
Μόλις το περασμένο Σαββατοκύριακο ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης και ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης CHP θεμελίωσαν εργοστάσιο παρασκευής φθηνού ψωμιού για 1.000.000 πολίτες με τιμή 1 λίρα Τουρκίας η φρατζόλα.
 
Να τονίσουμε ότι πριν από μερικές εβδομάδες οι Τούρκοι πολίτες σχημάτιζαν ουρές για μια φρατζόλα ψωμί την οποία τους παρείχε δωρεάν το κράτος.
 
 
Η κατάσταση στην Τουρκία δεν είναι καλή ούτε με την πανδημία, με την γειτονική χώρα να μετράει καθημερινά χιλιάδες κρούσματα.
 

«Έχει ανοίξει σταδιακά  η εστίαση και 7 το βράδυ κλείνουν όλα.Τα σουπερμάρκετ και τα εμπορικά μαγαζιά  στις 8. Ταυτόχρονα όμως ο εμβολιασμός γίνεται ταχύτατα και ελπίζουν μέχρι τον Ιούνιο η Τουρκία θα μπορέσει να ανοίξει και να βγει στην αγορά» συμπληρώνει η Β.Στέλλου.
 
Ακούστε το απόσπασμα της εκπομπής εδώ:


 

φωτο αρχείου

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω