«Εφαρμογή Θεσσαλονίκη»: Ο Χ. Βασιλόπουλος για το αφιέρωμα της Mηχανής του Χρόνου στην επανάσταση του 1821 (audio)

THESSHISTORY 20.3.2021 | 11:11 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

«Εφαρμογή Θεσσαλονίκη»: Ο Χ. Βασιλόπουλος για το αφιέρωμα της Mηχανής του Χρόνου στην επανάσταση του 1821 (audio)

ΘΕΟΔΩΡΑ ΚΑΡΑΚΙΟΥΛΑΧ || [email protected]

Για το μεγάλο αφιέρωμα της Μηχανής του Χρόνου στο Cosmote History για την Επανάσταση του 1821 μιλά στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και στην εκπομπή «Εφαρμογή Θεσσαλονίκη» ο Χρίστος Βασιλόπουλος. 

Ο δημοσιογράφος φωτίζει άγνωστες πτυχές της ιστορίας των Σουλιωτών και την θυσία τους στον αγώνα για την απελευθέρωση, τον Αλή Πασά και τη δράση του, τον ρόλο των πολιτικών στην σύναψη δανείων με τις ξένες χώρες και τη μετέπειτα στάση τους απέναντι στους αγωνιστές, για τους άγνωστους ήρωες της επανάστασης και το κρυφό σχολειό.

«Τη Δευτέρα 22/3 στις 21:00 έρχεται η πρώτη εκπομπή για την Οθωμανική Αυτοκρατορία που απαντάει σε απλά ερωτήματα, ποιος ήταν ο Σουλτάνος το 1821, τι αποφάσεις είχε πάρει, ποιός ήταν ο μεγάλος βεζίρης, τι ρόλο είχε το χαρέμι σε όλα αυτά, ποιοί ήταν οι Γενίτσαροι, ποιος ήταν ο μηχανισμός συλλογής αρρένων στην Οθωμανική αυτοκρατορία, γιατί έκαναν στρατιώτες Γενίτσαρους και όχι Τούρκους, πότε οι Γενίτσαροι έγιναν επικίνδυνοι για τον σουλτάνο και εξοντώθηκαν;
Αυτές είναι δυο ενημερωτικές εκπομπές που ολοκληρώθηκαν με τη συμμετοχή ηθοποιών απ όλη την Ελλάδα, με αυθεντικές στολές και όπλα τα οποία παραχωρήθηκαν από συλλέκτες.  Σε όλα τα επεισόδια θα δείτε αναπαράσταση των μαχών και το τι ακριβώς συνέβη σε κρίσιμες στιγμές του αγώνα.

Αργότερα θα ακολουθήσουν οι εκπομπές για τους πολιτικούς του αγώνα, ένα αφιέρωμα στον Γεώργιο Καραϊσκάκη και μια μεγάλη  ενημερωτική εκπομπή για το ποιοί ήταν οι αμαρτωλοί. Θα καταλήξουμε προς το τέλος της άνοιξης στην Μακεδονία και την συμβολή της στην Επανάσταση» επισημαίνει μεταξύ άλλων ο δημοσιογράφος Χρίστος Βασιλόπουλος.

Μη χάσετε την Κυριακή 21/3/2021 την επανάληψη της δεύτερης εκπομπής η οποία είναι αφιερωμένη στους Σουλιώτες από την "Μηχανή του Χρόνου" στο Cosmote History.
 

Ακούστε το απόσπασμα της εκπομπής εδώ:

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω