To 21o συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας

ΑΠΟΨΕΙΣ 5.3.2021 | 07:30 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

To 21o συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας

THESSNEWS-DESK

Με την δημοσίευση των Θέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ για το 21ο Συνέδριο, το ΚΚΕ μπήκε και επίσημα στην προσυνεδριακή του διαδικασία που αποτελεί κορυφαία εσωοργανωτική υπόθεση.

Αρθρογραφεί στην ThessNews ο Νίκος Χριστάνης, μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ

 

Το Κεντρικό σύνθημα του 21ου συνεδρίου είναι «ΔΥΝΑΤΟ ΚΚΕ. ΝΟΥΣ - ΚΑΡΔΙΑ - ΟΡΓΑΝΩΤΗΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ - ΛΑΪΚΗΣ ΠΑΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ» και θα αποτελέσει την καρδιά της συζήτησης που θα αφορά την αποτίμηση της δράσης της ΚΕ και όλου του Κόμματος από το 20ο προς το 21ο Συνέδριο, βασικές εκτιμήσεις για τις διεθνείς και εγχώριες οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις της περιόδου και την κατάσταση του εργατικού - λαϊκού κινήματος και τα καθήκοντα του Κόμματος έως το 22ο Συνέδριο.

Οι Θέσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα για να ξεκινήσει η συζήτηση στις Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ, αλλά και γενικότερα, αποτελούνται από τρία κείμενα, ενότητες, που καλύπτουν τις θεματικές του Συνεδρίου. Επιλέξαμε να δοθούν ως τρία ξεχωριστά κείμενα, για να διευκολυνθεί και να γίνει πιο ουσιαστική συζήτηση στα όργανα και τις οργανώσεις του Κόμματος αλλά και στον προσυνεδριακό διάλογο. Να δοθεί περιθώριο στην καλύτερη μελέτη, αλλά και στην σε βάθος συζήτηση για τα ζητήματα που αναλύονται στα τρία κείμενα με τους φίλους του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Θέλουμε να γίνει πλούσια συζήτηση και να μην «χαθούν» εξαιτίας του όγκου των κειμένων τα σοβαρά ζητήματα που η Κεντρική Επιτροπή θέτει υπόψη του συνόλου των στελεχών, μελών του Κόμματος και της ΚΝΕ, των φίλων, οπαδών, καθενός που δίνει μάχη μαζί με τους κομμουνιστές στο εργατικό - λαϊκό κίνημα.

Το κύριο περιεχόμενο του πρώτου κειμένου των Θέσεων της Κ.Ε. εστιάζει στην ίδια την λειτουργία του Κόμματος, την ανάγκη ισχυροποίησης του και διεύρυνσης του πολιτικού του περιγύρου, ώστε να παραμείνει στην πρώτη γραμμή των αγώνων, να γίνει οργανωτής του εργατικού κινήματος, της επαναστατικής προοπτικής για το Σοσιαλισμό-Κομουνισμό, παίρνοντας υπόψη την πείρα των προηγούμενων χρόνων, αλλά και με το βλέμμα στραμμένο στις  νέες, σύνθετες και απρόβλεπτες εξελίξεις (πανδημία, εκδήλωση νέας καπιταλιστικής οικονομική κρίση, ένταση των ανταγωνισμών και το ενδεχόμενο του πολέμου).

Μελετάμε και αναλύουμε στο δεύτερο κείμενο τη σημερινή διεθνή πραγματικότητα, το πολιτικό και στρατιωτικό πλαίσιο του σύγχρονου κόσμου, τις εξελίξεις στην εγχώρια οικονομία και στο αστικό πολιτικό σύστημα, την κατάσταση στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα. Τις σύγχρονες δηλαδή οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες, στην Ελλάδα και παγκόσμια, στις οποίες το Κόμμα δρα και αναπτύσσει την παρέμβασή του.

Στο τρίτο κείμενο των Θέσεων της ΚΕ αναλύονται η ταξική διάρθρωση της ελληνικής οικονομίας, η κατάσταση της εργατικής τάξης, το εργατικό - συνδικαλιστικό κίνημα, η Κοινωνική Συμμαχία και η παρέμβαση του ΚΚΕ. Θέμα που αποτελεί σημαντικό αντικείμενο συζήτησης στο 21ο Συνέδριο,    

Για εμάς η διαδικασία του συνεδρίου δεν αποτελεί μια «κλειστή» εσωκομματική διαδικασία αλλά μας ενδιαφέρει η συζήτηση με πλατιά τμήματα του λαού και της νεολαίας. Αυτός είναι ο λόγος που απευθυνόμαστε πλατιά με τις Θέσεις της Κ.Ε. στους εργαζόμενους και τις λαϊκές οικογένειες, ώστε να είναι ακόμα περισσότεροι αυτοί που θα μελετήσουν την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ και θα εκφράσουν την γνώμη τους για την πορεία της δράσης του και τους στόχους του. Αυτή η δουλειά έχει ήδη ξεκινήσει με την πλατιά διακίνηση του Ριζοσπάστη με τα κείμενα των Θέσεων σε όλη την Ελλάδα, σε χώρους δουλειάς και γειτονιές, και θα συνεχιστεί με τον πλούσιο προσυνεδριακό διάλογο στις στήλες του Ριζοσπάστη, όπου κάθε μέλος και φίλος του Κόμματος μπορεί να καταθέσει την προσωπική του γνώμη για το περιεχόμενο, τα συμπεράσματα και τους στόχους των Θέσεων.

 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω