Τσικνοπέμπτη: Τι γιορτάζουμε σήμερα και γιατί ψήνουμε κρέας;

RETRO 4.3.2021 | 11:36 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Τσικνοπέμπτη: Τι γιορτάζουμε σήμερα και γιατί ψήνουμε κρέας;

THESSNEWS-DESK

Παράδοση είναι η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου να ονομάζεται Τσικνοπέμπτη.

Ο λόγος της συγκεκριμένης ονομασίας δόθηκε γιατί όλα τα σπίτια ψήνουν κρέας ή λιώνουν το λίπος από τα χοιρινά και ο μυρωδάτος καπνός ή τσίκνα είναι διάχυτος παντού. Από αυτή την τσίκνα, λοιπόν, έχει πάρει και το όνομά της αυτή η Πέμπτη και λέγεται Τσικνοπέμπτη.

Σύμφωνα με το sansimera.gr το έθιμο χάνεται στα βάθη των αιώνων, χωρίς να γνωρίζουμε την προέλευσή του. Εικάζεται, όμως, ότι προέρχεται από τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που επιβίωσαν του Χριστιανισμού.

Σύμφωνα με τον λαογράφο Δημήτριο Λουκάτο, το φαγοπότι και το γλέντι της ημέρας είναι «ομοιοπαθητικές προσπάθειες για την ευφορία της γης».

Την Τσικνοπέμπτη, που βρίσκεται στο μέσο του Τριωδίου, ξεκινούν ουσιαστικά οι εκδηλώσεις της Αποκριάς, οι οποίες κορυφώνονται με τα Κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα.

Ανάλογες γιορτές υπάρχουν στη Γερμανία (Schmutziger Donnerstag = Λιπαρή Πέμπτη) και στη Νέα Ορλεάνη των ΗΠΑ (Mardi Gras = Λιπαρή Τρίτη), που συνδυάζονται με καρναβαλικές εκδηλώσεις.

 

 

Φωτογραφία από armennano από το Pixabay

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω