Οι γυναίκες πιο ευάλωτες στην μοναξιά και στην κατάθλιψη - Tί λένε οι ειδικοί στο ΡΘ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ 24.2.2021 | 18:10 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Οι γυναίκες πιο ευάλωτες στην μοναξιά και στην κατάθλιψη - Tί λένε οι ειδικοί στο ΡΘ

ΘΕΟΔΩΡΑ ΚΑΡΑΚΙΟΥΛΑΧ || [email protected]

Mε την συμμετοχή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης πραγματοποιείται η παγκόσμια διαδικτυακή μελέτη COH –FIT η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και έχει ως στόχο να αξιολογήσει τον αντίκτυπο της πανδημίας Covid-19 και των μέτρων καραντίνας στην σωματική και ψυχική υγεία του γενικού πληθυσμού. Η έρευνα διενεργείται διαδικτυακά σε 108,000 άτομα σε όλο τον κόσμο. 

Για την έρευνα αυτή μίλησε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και στην εκπομπή της Claudia Eggers o Βασίλειος-Παντελεήμων Μποζίκας MD, PhD, Καθηγητής Ψυχιατρικής, Διευθυντής Β' Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής του ΑΠΘ.

«Η πανδημία έφερε αναγκαία περιοριστικά μέτρα και ανέτρεψε την καθημερινότητά μας σε όλα τα επίπεδα και αυτό έχει συνέπειες στην ψυχική μας υγεία.

Στην έρευνα που είναι σε εξέλιξη παρατηρήσαμε στο πρώτο κύμα της πανδημίας παγκοσμίως μια σημαντική αύξηση στο στρες, στην μοναξιά και στο θυμό. Βρήκαμε μεγάλη αύξηση του επιπέδου του θυμού συγκριτικά με αυτό πριν την πανδημία.

Δεν μπορούμε να οργανώσουμε το μέλλον μας, είμαστε κλεισμένοι στα σπίτια μας και δεν εργαζόμαστε και ο θυμός οφείλεται σε αυτό» υπογραμμίζει ο καθηγητής.
 

 

Μεγαλύτερη αύξηση των επιπτώσεων της ψυχικής υγείας στις γυναίκες

«Πολλοί από εμάς, ειδικά τα άτομα μεγάλης ηλικίας έχουν απομονωθεί. Τα παιδιά δεν πάνε σχολείο και η μοναξιά και ο θυμός είναι πολύ εύκολο να οδηγήσουν στην κατάθλιψη. Οι έρευνες και από άλλες χώρες διότι η έρευνα μας είναι παγκόσμια, περιλαμβάνει 30 χώρες, θα έλεγα ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες είχαν μια μεγαλύτερη αύξηση των επιπτώσεων της ψυχικής υγείας στις γυναίκες»

Η αντιμετώπιση του φόβου δεν είναι ορθολογική τονίζει ο κος Μποζίκας. « Ο φόβος όταν συνδυάζεται με τον θυμό, είναι πιθανόν να οδηγηθούμε σε παραδοχές και αντιλήψεις άρνησης, ότι δεν συμβαίνει τίποτα, δεν υπάρχει λόγος να φοβάμαι. Η απαγόρευση η οποία είναι η ορθολογική αντιμετώπιση του φόβου σε συνδυασμό με το πρωτόγονο αίσθημα του φόβου μπορεί να μας οδηγήσουν σε αντιδράσεις που μας κάνουν εντύπωση».

 

 

 

Καλύτερη επικοινωνία μεταξύ παιδιών και ενηλίκων

«Τα περιοριστικά μέτρα οδήγησαν σε μια διαφορετική κοινωνική ζωή. Η κοινωνική απόσταση δεν σημαίνει συναισθηματική απόσταση.

Το γεγονός ότι τα παιδιά έμειναν στο σπίτι μπορεί να έδωσε και μια δυνατότητα καλύτερη επικοινωνίας μεταξύ των παιδιών και των ενηλίκων».

Σημαντικό είναι ότι τα μέχρι τώρα στοιχεία της έρευνας δείχνουν ότι η αύξηση των επιπέδων στρες, μοναξιάς και θυμού είναι διπλάσια ή και τριπλάσια στην Ελλάδα σε σχέση με τις άλλες χώρες.
 

Ακούστε το απόσπασμα της εκπομπής εδώ:


 
 
 Η μελέτη COH-FIT (Collaborative Outcomes Study on Health and Functioning during Infection Times), η οποία ξεκίνησε την Κυριακή 26 Απριλίου 2020, αποτελεί τη μεγαλύτερη διεθνή μελέτη για τον γενικό πληθυσμό όλων των χωρών που πλήττονται από την πανδημία Covid- 19. Στη χώρα μας προωθείται από τη Β΄ Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική του ΑΠΘ σε συνεργασία με περισσότερους από 200 ερευνητές σε ερευνητικούς φορείς και Πανεπιστήμια τουλάχιστον 35 χωρών. Τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής, της Ευρωπαϊκής και της Παγκόσμιας Ψυχιατρικής Εταιρείας καθώς και μεγάλου αριθμού άλλων εθνικών και διεθνών επιστημονικών οργανισμών.
 
Εθνικοί συντονιστές της μελέτης για την Ελλάδα είναι ο Διευθυντής της Β΄ Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής του ΑΠΘ, Καθηγητής Ψυχιατρικής Βασίλειος –Παντελεήμων Μποζίκας, ο Επίκουρος Καθηγητής Ψυχιατρικής του ΑΠΘ, Αγοραστός Αγοραστός, η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Linköping University της Σουηδίας Έλενα Δραγκιώτη και ο Ψυχίατρος, Επισκέπτης-Ερευνητής του King’s College της Αγγλίας Δρ. Κωνσταντίνος Τσαμάκης.


Φωτογραφία από Anemone123 από το Pixabay

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω