«Αυτό το lockdown στην Ελλάδα δεν είναι βιώσιμο- Η διαχείριση της πανδημίας είναι το πρόβλημα» λέει στο ΡΘ ο Μ. Δερμιτζάκης (audio)

ΡΕΠΟΡΤΑΖ 24.2.2021 | 14:34 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

«Αυτό το lockdown στην Ελλάδα δεν είναι βιώσιμο- Η διαχείριση της πανδημίας είναι το πρόβλημα» λέει στο ΡΘ ο Μ. Δερμιτζάκης (audio)

ΘΕΟΔΩΡΑ ΚΑΡΑΚΙΟΥΛΑΧ || [email protected]

Στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και στην εκπομπή της Claudia Eggers μίλησε  ο καθηγητής γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου της Γενεύης και διευθυντής στο Κέντρο Γονιδιωματικής «Health 2030», Μανώλης Δερμιτζάκης. 

Ο καθηγητής προτείνει να  ανοίξει η εστίαση σε ανοιχτούς χώρους, να ανοίξουν όλα τα σχολεία και το click in shop. Παράλληλα  υπογραμμίζει ότι το πρόβλημα είναι η διαχείριση της πανδημίας και οι μεταλλάξειςείναι αποτέλεσμα της κακής διαχείρισης των εμβολιασμών. 

«Αυτό το lockdown δεν είναι βιώσιμο. Θα πρέπει να βρούμε ένα συνδυασμό μέτρων τα οποία θα κρατάνε χαμηλά την μετάδοση αλλά να μην μπλοκάρουν τον κόσμο εντελώς.

Να δώσουμε στον κόσμο διεξόδους πιο συντεταγμένες και οργανωμένες και όχι χωρίς διέξοδο που καταλήγει σε τυχαίες επαφές. Να ανοίξει συντεταγμένα η εστίαση σε ανοιχτούς χώρους, τα σχολεία όλα και το click in shop. Όχι click away , όχι μπαίνω τυχαία και ψωνίζω.

Αυτό το lock down στην Ελλάδα έχει πολύ  μικρή αποδοτικότητα σε σχέση με το κόστος στην καθημερινότητα των πολιτών. Είναι δυσανάλογο το κέρδος σε σχέση με το κόστος. Δεν είναι lockdown αυτό που ζει η Ελλάδα. Αυτό που προτείνω δεν έχει ακόμα δοκιμαστεί».

Για την χρήση διπλής μάσκας σε χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός, ο Μανώλης Δερμιτζάκης τόνισε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει μελέτη η οποία δείχνει ότι η διπλή μάσκα αποδίδει καλύτερα από την μονή.

«Η σωστή χρήση της υπάρχουσας μάσκας για μένα είναι αρκετή. Οι διπλές και τριπλές μάσκες είναι υπερβολή. Οι πολίτες έχουν ένα όριο για να λειτουργήσουν μέσα σε υπερβολές».

Σχετικά με τα εμβόλια ο καθηγητής επισημαίνει ότι έχει αποδειχθεί ότι τα εμβόλια είναι αποδοτικά σε σχέση με τις μεταλλάξεις και ο στόχος είναι ο μαζικός εμβολιασμός.

«Αυτή τη στιγμή η προτεραιότητα είναι οι πολλοί εμβολιασμοί. Οι μεταλλάξεις είναι αποτέλεσμα κακής διαχείρισης των εμβολιασμών και συγχρόνως μεγάλης κυκλοφορίας του ιού. Η διαχείριση της πανδημίας είναι το πρόβλημα».

Ακούστε το απόσπασμα της εκπομπής εδώ:

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω