Η ιστορία της μπύρας - Αίγυπτος, 1821, ο Φιξ και η Θεσσαλονίκη  (audio)

THESSHISTORY 22.2.2021 | 17:27 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Η ιστορία της μπύρας - Αίγυπτος, 1821, ο Φιξ και η Θεσσαλονίκη (audio)

ΘΕΟΔΩΡΑ ΚΑΡΑΚΙΟΥΛΑΧ || [email protected]

Το αρχαιότερο ζυθοποιείο βιομηχανικής κλίμακας αποκάλυψε πρόσφατα  αρχαιολογική σκαπάνη στην Αίγυπτο. Η μπύρα, το απολαυστικό ποτό που απολαμβάνει όλος ο πλανήτης, καλλιεργείται από την εποχή…. των Σουμερίων!

 

Οι πρόσφατες ανασκαφές από μια αμερικανο-αιγυπτιακή ομάδα στην αρχαία Άβυδο στην κεντρική Αίγυπτο έφεραν στο φως οκτώ μεγάλες ημιυπόγειες εγκαταστάσεις διαστάσεων μήκους περίπου 20 μέτρων, πλάτους 2,5μ και βάθους 40εκ. Κάθε εγκατάσταση ζυθοποιίας περιείχε 40 μεγάλους κεραμικούς κάδους που χρησιμοποιούνταν ως δεξαμενές για την θέρμανση του μείγματος σιτηρών και νερού για την ζύμωση και την παραγωγή της μπύρας η ποία μπορούσε να φτάσει μέχρι και 22.000 λίτρα τα οποία εξυπηρετούσαν τις ανάγκες των ταφικών εθίμων των βασιλιάδων της Αιγύπτου.  Σύμφωνα με τους ειδικούς οι ανασκαφή αποκάλυψε ζυθοποιείο στο οποίο γινόταν η  παλαιότερη παραγωγή μπύρας βιομηχανικής κλίμακας στον κόσμο και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις φαίνεται ότι πρόκειται για ανακάλυψη με ιστορία περισσότερη των 5.000 ετών.
 
Ποιοι ξεκίνησαν να καλλιεργούν την  μπύρα, πότε ήρθε στην Ελλάδα, ποιός ο ρόλος του Καρόλου Φιξ και πόσο μπύρα καταναλώνουν οι Έλληνες ετησίως, περιγράφει στην εκπομπή «Εφαρμογή Θεσσαλονίκη» και στην Θεοδώρα Καρακιουλάχ, ο χημικός-μηχανικός και ζυθοποιός, Νίκος Λιάρος.
 
«Η ιστορία της μπύρας ξεκινάει περίπου το 4.000π.χ στην περιοχή της Μεσοποταμίας, στους Σουμέριους και τους Ασσύριους οι οποίοι καλλιεργούσαν το κριθάρι και ήταν το ποτό τους για τις καθημερινές τους εκδηλώσεις».
 
Η μπύρα στην Ελλάδα ήρθε μετά την επανάσταση του 1821, όταν πλέον εγκαθιστάτε ο βασιλιάς Όθωνας ο οποίος φέρνει μαζί του και την κουλτούρα της μπύρας.
 
«Ουσιαστικά αυτό που χρειάζεσαι για να φτιάξεις την μπύρα είναι ένας όγκος από σάκχαρα τα οποία τα μετατρέπεις σε αλκοόλη, η περίφημη αλκοολική ζύμωση. Για τα σάκχαρα χρειάζεσαι μια πρώτη ύλη που σε αυτήν την περάτωση είναι το άμυλο το οποίο βρίσκετε στο κριθάρι. Έφτιαχναν το κριθάρι βύνη και με την προσθήκη μύκητα  στις κατάλληλες θερμοκρασίες, μετατρεπόταν σε αλκοόλη. Μετά προστέθηκε και ο λυκίσκος, αυτός που δίνει την πικράδα στην γεύση. Αργότερα εξελίχθητε η παραγωγή μπύρας, βρέθηκαν οι κατάλληλοι μύκητες και οι κατάλληλες ποικιλίες των λυκίσκων για να δώσουν τις γεύσεις που θέλουμε».
 
Προς τα μέσα του 19ου αιώνα, ο βαυαρικής καταγωγής Κάρολος Φιξ ιδρύει το 1864 το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής μπύρας στο Κολωνάκι και αργότερα μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 1912, οι δυο εταιρείες Όλυμπος και Νάουσα συγχωνεύονται και δημιουργούν την εταιρεία «Ηνωμένα Ζυθοποιία Όλυμπος –Νάουσα» η οποία εξαγοράζεται το 1928 από τα αδέλφια Ιωάννης και Αντώνιος Φίξ. Η «Κάρολος ΦΙΞ Α.Ε» έχει πλέον το μονοπώλιο της ελληνικής αγοράς ζύθου.  
 
Ακολουθεί πολλά χρόνια αργότερα, το εργοστάσιο Αθηναϊκής Ζυθοποιίας και σήμερα στην Ελλάδα έχουμε περισσότερα από 40 μικρά ζυθοποιία τα οποία εξειδικεύονται σε ειδικές μπύρες.
 
«Εξάγουμε μπύρα ειδικά σε χώρες όπου υπάρχουν ομογενείς σε Αυστραλία και άλλες χώρες. Ο Έλληνας προτιμάει την ελληνική μπύρα και για λόγους τιμής και για λόγους ποιότητας. Επίσης οι εισαγόμενες έχουν το μειονέκτημα να μην είναι φρέσκιες».
 
Σύμφωνα με τον κο Λιάρο η κατανάλωση μπύρας στην Ελλάδα είναι περίπου 2,5 εκατομμύρια εκατόλιτρα ετησίως, ενώ το 2009 λίγο πριν την κρίση, η κατανάλωση μπύρας ήταν γύρω στα 3,5 εκατομμύρια εκατόλιτρα. «Η πτώση οφείλεται στην οικονομική δυσπραγία του Έλληνα, η τεράστια φορολογία στον ειδικό φόρο κατανάλωσης και τα αυξημένα λειτουργικά κόστη στην εστίαση. Η κατανάλωση αντιστοιχεί περίπου στα 20 με 25 λίτρα ανά έλληνα πολίτη τον χρόνο όταν στην Τσεχία και την Γερμανία αντιστοιχούν 100λίτρα την ημέρα. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας».
 
Ακούστε το απόσπασμα της εκπομπής εδώ:


 
 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω