Δημογραφικός κίνδυνος για την Ελλάδα: Λιγότεροι από 9εκ στην Ελλάδα το 2070 (audio)

ΡΕΠΟΡΤΑΖ 29.1.2021 | 19:40 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Δημογραφικός κίνδυνος για την Ελλάδα: Λιγότεροι από 9εκ στην Ελλάδα το 2070 (audio)

ΘΕΟΔΩΡΑ ΚΑΡΑΚΙΟΥΛΑΧ || [email protected]

Η Ευρώπη γερνάει και συρρικνώνεται πληθυσμιακά με την Ελλάδα να βρίσκεται στην τελευταία θέση του δημογραφικού χάρτη.

Σύμφωνα με έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ ο πληθυσμός της χώρας μας μειώθηκε, έστω και οριακά, αφού την 1η Ιανουαρίου του 2020 ο μόνιμος πληθυσμός εκτιμήθηκε στα 10.718.565 άτομα (5.215.488 άνδρες και 5.503.077 γυναίκες), όταν τo 2019 ήταν 10.724.599 άτομα ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2011 ήταν 11.123.392 άτομα. Αν και η μείωση των δύο τελευταίων ετών είναι της τάξης 0,06% φαίνεται ωστόσο ότι  η σύγκριση γεννήσεων/θανάτων δεν ισορροπεί στην ζυγαριά.
 
Τα στοιχεία επιβεβαιώνει σε δήλωσή της και η  αντιπροέδρος για θέματα Δημοκρατίας και Δημογραφίας στην ΕΕ, Ντούμπραβκα Σούιτσα, η οποία με συνέντευξή της στην εφημερίδα  «Τα Νέα» σημειώνει πως η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις οποίες οι εκτιμήσεις προβλέπουν μείωση του πληθυσμού. Η Ελλάδα κατατάσσεται στην ομάδα των κρατών που θα δουν «μεγάλες μειώσεις 21%-27% στον πληθυσμό», εκτιμώντας ότι το 2070 θα κατοικούν στην Ελλάδα μόλις 8,5 εκατ. άνθρωποι.
 
Ως μείζον εθνικό πρόβλημα χαρακτηρίζει το δημογραφικό στην Ελλάδα, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, βουλευτής ΝΔ, ο οποίος μίλησε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και στην εκπομπή της Claudia Eggers.
 
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο οποίος διετέλεσε αντιπρόεδρος της διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για το δημογραφικό 2017 -2019, βρισκόμαστε σε οριακή κατάσταση. «Το πρόβλημα δεν είναι μόνο Ελληνικό, είναι Ευρωπαϊκό. Το γεγονός ότι φτάσαμε ως εδώ δεν είναι μόνο οικονομικό αλλά θα πρέπει να δούμε και το πρότυπο ζωής. Τα πρότυπα ζωής αλλά και το τι θέλει να προσφέρει κανείς στα παιδιά του είναι ένα θέμα. Σήμερα οι νέοι δεν κάνουν ούτε καν γάμο. Το βασικό στο οποίο πρέπει να εστιάσουμε είναι στο πως θα δώσουμε κίνητρα για γάμους και βαφτίσεις. Στην δέσμη προτάσεων που είχαμε παρουσιάσει δεν εστιάσαμε μόνο στα επιδόματα αλλά και σε κίνητρα να υπάρξει το πρώτο παιδί. Είμαστε μια χώρα που έχει αυξημένο ποσοστό ηλικιωμένων και αυτό καταδεικνύει και πολιτικές που πρέπει να ακολουθήσουμε».
 
Σύμφωνα με τον κο Χαρακόπουλο μια κοινωνία με περισσότερους παππούδες παρά εγγόνια δύσκολα μπορεί να συντηρεί συντάξεις.
 
«Ήδη έχουν γίνει θετικά βήματα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Εφάπαξ επίδομα 2000 ευρώ σε κάθε παιδί που γεννιέται και φορολογικές ελαφρύνσεις αλλά πάντα αυτά τα μέτρα αποδίδουν σε βάθος χρόνου» κατέληξε.
 
Ακούστε το απόσπασμα της εκπομπής εδώ:
 Φωτογραφία από rmt από το Pixabay

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω