ΘΕΜΑ ΡΘ: Συγκλονίζουν τα στοιχεία για την σεξουαλική επίθεση στην Ελλάδα – Τι δείχνει έρευνα – Τι λένε οι ειδικοί (audio)

ΡΕΠΟΡΤΑΖ 18.1.2021 | 17:59 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

ΘΕΜΑ ΡΘ: Συγκλονίζουν τα στοιχεία για την σεξουαλική επίθεση στην Ελλάδα – Τι δείχνει έρευνα – Τι λένε οι ειδικοί (audio)

ΘΕΟΔΩΡΑ ΚΑΡΑΚΙΟΥΛΑΧ || [email protected]

Η καταγγελία της Ολυμπιονίκης Σοφίας Μπεκατώρου για βιασμό από παράγοντα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας φέρνει στη δημοσιότητα μια σειρά από αποκαλύψεις και άλλων γυναικών που έχουν υποστεί είτε σεξουαλική επίθεση είτε παρενόχληση.

 
Σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, στην Ευρωπαϊκή Ένωση 1 στις 20 γυναίκες άνω των 15 ετών έχει βιαστεί , ενώ 1 στις 10 έχει υποστεί κάποιας μορφής σεξουαλική βία.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της ActionAid το 85% των Ελληνίδων έχει δεχθεί σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας ενώ μόνο το 6% των θυμάτων κατήγγειλε επίσημα το περιστατικό σε αρμόδιο φορέα. Μεγαλύτερη φαίνεται να είναι η ένταση του προβλήματος στους χώρους του τουρισμού και της εστίασης όπου το 22% των γυναικών αναφέρει ότι έχει υπάρξει θύμα σεξουαλικής επίθεσης ή βιασμού.
 
Στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και στην εκπομπή της Claudia Eggers μίλησε η Μάτα Σαμίου, υπεύθυνη για θέματα ισότητας στην Action Aid.

«Η έρευνα μελετά το θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης στην Ελλάδα και εστιάζει στην εργασία στον τουρισμό και επισιτισμό στην Ελλάδα. Σύμφωνα με αυτή το 85% των γυναικών δέχτηκε σεξουαλική παρενόχληση σε διάφορες μορφές όπως στρίμωγμα, ανεπιθύμητο άγγιγμα, χτύπημα, λεκτική παρενόχληση, υπαινικτικές προτάσεις, προσφορά δώρων, ψηφιακή παρενόχληση κα»

Πρόκειται για γυναίκες όλων των μορφωτικών επιπέδων και είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για σχέση εξουσίας Ο θύτης πολλές φορές θέλει να ικανοποιήσει την όρεξη για επιβολή εξουσίας. Από την έρευνα προκύπτει ότι μόνο το 6% έχει κάνει κάποια επίσημη καταγγελία και 4 στις 10 γυναίκες το έχουν αναφέρει στην διοίκηση της εταιρείας στην οποία εργαζόταν.

Πολλές φορές υπάρχει και ο φόβος μην χάσουν την δουλειά τους.

Η μια στις 5 αναγκάστηκε να παραιτηθεί από την δουλειά της ενώ
η μια στις δέκα στο σύνολο έχει αναφέρει ότι έχει υπάρξει θύμα απόπειρας σεξουαλικής επίθεσης ή απόπειρας βιασμού βιασμού. Στις γυναίκες που εργάζονται στον επισιτισμό ή τουρισμό το ποσοστό διπλασιάζεται, είναι μια στις 5 γυναίκες».
 
Ακούστε το απόσπασμα της εκπομπής εδώ:


 
 
Στο Ράδιο Θεσσαλονίκη μίλησε και η δικηγόρος Γιάννα Παναγοπούλου η οποία τόνισε ότι τα θύματα τα οποία βιώνουν τέτοιου είδους αξιόποινες συμπεριφορές ποινικά κολάσιμες, πρέπει να τις καταγγέλλουν.

«Μια υπόθεση βιασμού αν έγκαιρα καταγγελθεί και υπάρχουν στοιχεία, τότε καταδικάζεται ο θύτης.

Θα πρέπει μέσα σε τρεις μήνες από τότε που τελέστηκε το γεγονός να καταγγελθεί.

Έτσι θα δώσουν δύναμη και σε άλλα θύματα να το κάνουν. Σε όλες τις ποινικές δίκες, το θύμα όταν παρίσταται έρχεται σε επαφή με τον δράστη. Αυτό είναι ένα γεγονός τραυματικό αλλά ο σκοπός της δικαιοσύνης είναι ιερός.

Άλλες ποινές έχουμε όταν μιλάμε για βιασμό και άλλες όταν μιλάμε για ασέλγεια. Σε κάθε περίπτωση τιμωρείται με κάθειρξη και ο νόμος είναι πολύ αυστηρός.

Για τις ασελγείς πράξεις, το θύμα δεν μπορεί εύκολα να τις αποδείξει.

Όμως σε συνδυασμό με άλλα στοιχεία, μπορούν να αποδειχτούν και να καταδικαστούν».
 
 
Σύμφωνα με έρευνα στην χώρα μας σημειώνονται κάθε χρόνο 4.500 βιασμοί. Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι οι περιπτώσεις καταγγελλόμενων περιστατικών σεξουαλικής βίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκαν το 2016 κατά 8% σε σχέση με το 2015, ενώ από τις αρχές του 2013 έως το 2016 η άνοδος έφτασε το 26%. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, στην ΕΕ μία στις 20 γυναίκες άνω των 15 ετών έχει βιαστεί, ενώ μία στις 10 έχει υποστεί κάποιας μορφής σεξουαλική βία.
 
Η Σίσυ Βωβού, αντιπρόεδρος της οργάνωσης γυναικείων δικαιωμτάτων ΜΩΒ, επισήμανε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη ότι δέχονται πολλές καταγγελίες για σεξουαλικές επιθέσεις.

«Λίγες καταγγελίες δικαιώνονται είτε λόγω έλλειψης στοιχείων είτε έλλειψης χρημάτων. Πολλές γυναίκες δεν το καταγγέλλουν στην αστυνομία. Υπάρχουν περιπτώσεις που οι γυναίκες δικαιωθήκαν όπως η πρόσφατη υπόθεση του ομαδικού βιασμού της κοπέλας από την Ρόδο που ο ένας από τους κατηγορούμενους ήταν αυτός που συμμετείχε στον βιασμό και τον φόνο της Ελένης Τοπαλούδη».


Φωτογραφία από 🎄Merry Christmas 🎄 από το Pixabay

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω