Λιανεμπόριο: Από σήμερα η επανεκκίνηση - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε (ΠΙΝΑΚΕΣ)

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 18.1.2021 | 08:00 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Λιανεμπόριο: Από σήμερα η επανεκκίνηση - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε (ΠΙΝΑΚΕΣ)

THESSNEWS-DESK

Από σήμερα Δευτέρα 18 Ιανουαρίου ξεκινάει ξανά η λειτουργία του λιανικού εμπορίου με κανόνες.

Επίσης, θα ξεκινήσουν πάλι οι δραστηριότητες κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής, υπηρεσίας διαιτολογίας, υπηρεσίες διαιτολογικών μονάδων με εξαίρεση την άσκηση, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος αλλά και τα ΚΤΕΟ.

 

Πώς θα γίνει η λειτουργία του λιανικού εμπορίου

Από την Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, ξεκινούν τα καταστήματα με προαιρετικό ωράριο λειτουργίας από τις 07:00 το πρωί έως τις 8:00 το βράδυ. 

Για να γίνει η μετακίνηση θα πρέπει οι πολίτες να στέλνουν SMS στο 13033 με την επιλογή 2 ή με το έντυπο βεβαίωσης κίνησης, με χειρόγραφη βεβαίωσης κίνησης.

Ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί στο κινητό του τηλέφωνο το μήνυμα του 13033 με την επιλογή 2 προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης μετακίνησης του για ενδεχόμενο έλεγχο.

Η κάθε έγκριση θα έχει διάρκεια δυο ωρών, κατά τις οποίες θα μπορεί ο καταναλωτής ελεύθερα να πηγαίνει στο κατάστημα της επιλογής του και να κάνει τα ψώνια που επιθυμεί εντός του καταστήματος.

 

Κανόνες για τα καταστήματα

Στα καταστήματα έως 100 τετραγωνικά μέτρα θα επιτρέπονται έως τέσσερις πελάτες. Και για τα μεγαλύτερα καταστήματα, για κάθε επιπλέον 25 τετραγωνικά μέτρα ένας  πελάτης.

Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών και εντός των εμπορικών κέντρων -Mall, εκπτωτικών χωριών, εκπτωτικών καταστημάτων και λοιπά, τα οποία επίσης θα λειτουργούν, θα είναι ένας πελάτης ανά 25 τετραγωνικά μέτρα επιφανείας του κυρίως χώρου.

Δηλαδή, και στους κοινόχρηστους χώρους των εμπορικών κέντρων ισχύει ο κανόνας του ενός ατόμου ανά 25 τετραγωνικά μέτρα.

Στα ταμεία θα υπάρχει υποχρεωτική απόσταση δυο μέτρων

 

Με click away στις «κόκκινες περιοχές»

Στις περιοχές που είναι αυξημένου κινδύνου, περιοχές, δηλαδή, που υπάρχουν επιπλέον μέτρα καραντίνας, όπως για παράδειγμα η Δυτική Αττική, θα λειτουργεί η Παράδοση Εκτός (click away) δηλαδή, με τηλεφωνικά ή ηλεκτρονικά ραντεβού στο κατάστημα για την παραγγελία.

 

Κομμωτήρια με αποστάσεις

Στις δραστηριότητες των κομμωτηρίων, κουρείων, κέντρων αισθητικής αλλά και στις διαιτολογικές υπηρεσίες θα υπάρχει απόσταση μεταξύ των θέσεων εργασίας 2 μέτρα το ελάχιστο.

Οι πελάτες θα προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων.

Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας του να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών ο οποίος θα πρέπει να επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα.

Υποχρεωτική χρήση μάσκας, λήψη μέτρων προστασίας για το προσωπικό και τους πελάτες παντού, ωράριο λειτουργίας προαιρετικό από τις 7:00 έως τις 20:00.

 

Και για το λιανικό εμπόριο και για τις δραστηριότητες αυτές θεσπίζεται προαιρετική λειτουργία για την Κυριακή 24 Ιανουαρίου.

Για τις υπηρεσίες πλην των κομμωτηρίων, κουρείων και διαιτολογίας απαιτείται η ανάπτυξη διαχωριστικού πετάσματος τύπου πλεξιγκλάς μεταξύ των θέσεων εργασίας. 

Ο πληθυσμός των πελατών είναι ενιαίος ανεξαρτήτως επιπέδων ορόφων και δεν συμπεριλαμβάνει τους εργαζομένους.

Στα ΚΤΕΟ τα οποία επίσης ξεκινούν τη λειτουργία τους, οι πελάτες θα προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων.

 

Δείτε αναλυτικούς πίνακες με το τι ισχύει από Δευτέρα 18 Ιανουαρίου

 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω