Οι εξελίξεις στα Πανεπιστήμια μέσα στην πανδημία και η ουσία του νέου Νομοσχεδίου

ΑΠΟΨΕΙΣ 18.1.2021 | 07:00 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Οι εξελίξεις στα Πανεπιστήμια μέσα στην πανδημία και η ουσία του νέου Νομοσχεδίου

THESSNEWS-DESK

Σε λίγες μέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος με κλειστά Πανεπιστήμια! Ένας χρόνος που χαρακτηρίστηκε από την πλήρη απουσία μέτρων, από την πλευρά της κυβέρνησης, ώστε να είναι δυνατό το άνοιγμα των Ιδρυμάτων. Οδηγώντας σε τηλεκπαίδευση μετ’ εμποδιων, αναβολές εργαστηρίων, τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και τελικά στην υποβάθμιση του επιπέδου των σπουδών. Αρθρογραφεί στην ThessNews ο Σωτήρης Σκαπέρας, Γραμματέας της Τ.Ε Πανεπιστημίων της ΚΟΚΜ του ΚΚΕ.

 

Σε αντιδιαστολή με τις ανάγκες και τις ανησυχίες φοιτητών, εργαζομένων και διδασκόντων για την εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, η κυβέρνηση ψήφισε τη μείωση του κρατικού προυπολογισμού για τα Πανεπιστήμια κατά 8% για το 2021. Το κόστος όμως ουδέποτε αποτέλεσε ανασταλτικό παράγοντα για ό,τι σχετίζεται με την επιχειρηματική δραστηριότητα, ακόμα και σε συνθήκες πανδημίας.

Η κυβέρνηση βρήκε άμεσα τα 30 εκατ. ευρώ για την πρόσληψη ειδικών φρουρών στις σχολές. Όμως στην αυτονόητη ανάγκη για αποφυγή συγχρωτισμού και ολιγομελή τμήματα, η κυβέρνηση απάντησε με 73 λιγότερες προσλήψεις διδακτικού προσωπικού απο πέρυσι. Ο χορός εκατομμυρίων στον ΕΛΚΕ συνεχίστηκε κανονικά, 1.287.000€ δώθηκαν σε προγράμματα φοιτητικού τουρισμού, αλλά ούτε 1 ευρώ για να παρακολουθήσουν οι φοιτητές τις σπουδές τους με ασφάλεια.  Ενώ αποτελεί πρόκληση ότι μόνο τα ξενόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα με δίδακτρα λειτούργησαν δια ζώσης. 

Επιστέγασμα της κατεύθυνσης, κυβέρνησης και διοικήσεων, για ένταση της επιχειρηματικής λειτουργίας των Πανεπιστημίων αποτελεί και το νέο Νομοσχέδιο για την Παιδεία που συνοψίζεται στις παρακάτω αντιδραστικές αλλαγές.

Την αλλαγή στο σύστημα εισαγωγής στο Πανεπιστήμιο με σκοπό να μειωθούν οι εισακταίοι μαθητές και οι υπόλοιποι να εξωθηθούν στην ιδιωτική εκπαίδευση. Γι’ αυτό, παράλληλα με τον τρόπο εισαγωγής, προχώρησε η αναγνώριση των πτυχίων των ιδιωτικών κολλεγίων σε Αρχιτεκτονική και Λογιστική, επισημοποιώντας και με τη βούλα τα πτυχία πολλών ταχυτήτων.

Την επιβολή ορίου φοίτησης, αποκλείοντας όσους, για μια σειρά κοινωνικών λόγων, αργούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Στοχεύοντας, έτσι, στην περαιτέρω ενίσχυση της παράλληλης αγοράς εκπαιδευτικών προϊόντων και υπηρεσιών από δημόσια και ιδιωτικά Ιδρύματα. Ταυτοχρονα, είναι υποκριτική η θέση της κυβέρνησης ότι μεριμνά για όσους εργάζονται, θεσμοθετώντας ότι ουσιαστικά θα πάρουν το πτυχίο στα διπλάσια χρόνια.

Την εργαλειοποίηση της αξιολόγησης για την περιστολή της κρατικής δαπάνης. Υποβάθμιση για το κύρος των σχολών όμως δεν είναι ο αριθμός των αποφοίτων, αλλά οι τεράστιες ελλείψεις σε διδάσκοντες και εργαστηριακό εξοπλισμό.

Τις αντιδραστικές αλλαγές η κυβέρνηση θέλει να τις προστατέψει με την πρωτοφανή ένταση της καταστολής, με ένα τρίπτυχο μέτρων: Ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας, συστήματα παρακολούθησης και έλεγχος πρόσβασης, αυστηροποίηση του ποινικού οπλοστασίου. Στοχεύοντας στην περιφρούρηση της επιχειρηματικής λειτουργίας των ιδρυμάτων και την αντιμετώπιση της οργανωμένης συλλογικής αγωνιστικής διεκδίκησης.

Αποτελεί πρόκληση, εν μέσω πανδημίας, με τα Ιδρύματα κλειστά, με τους φοιτητές στα σπίτια τους, με τις οικογένειές τους να βιώνουν σοβαρά προβλήματα με τα ενοίκια και τη φοιτητική μέριμνα, αλλά και με τους μαθητές σε διαρκή ανασφάλεια και άγχος με το “άνοιξε – κλείσε” των σχολείων η κυβέρνηση να προχωρά άρον-άρον, σαν τον κλέφτη, σε σοβαρές αλλαγές στα Πανεπιστήμια. 

Έχουμε τη δύναμη να αφήσουμε τους επικίνδυνους σχεδιασμούς για την Εκπαίδευση στα χαρτιά. Οι αποφάσεις των συλλόγων εργαζομένων, διδασκόντων και φοιτητών έδωσαν μια πρώτη απάντηση. Οι πρωτοβουλίες αυτές μπορούν να βρουν ακόμα μεγαλύτερη ανταπόκριση. Να γίνει υπόθεση των εργαζομένων και του λαού ο αγώνας ενάντια στην ένταση των ταξικών φραγμών στην Εκπαίδευση και στην καταστολή.  

 

 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω