Φάκελος Αμορτισέρ! Ποιος είναι ο ρόλος τους;

AUTO-MOTO 14.1.2021 | 08:00 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Φάκελος Αμορτισέρ! Ποιος είναι ο ρόλος τους;

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΤΖΕΡΤΖΕΒΕΛΗΣ || [email protected]

Ένα αυτοκίνητο δεν στηρίζει την ασφάλειά του μόνο στο πέλμα των ελαστικών και στα φρένα! Αλλά και στην Ανάρτηση η οποία είναι αυτή που βγάζει το αμάξωμα ενός αυτοκινήτου από τις δύσκολες καταστάσεις του οδοστρώματος!

 

Τα αμορτισέρ αποτελούν μέρος του συστήματος ανάρτησης, και  έχουν την ιδιότητα να συμπιέζονται και να επανέρχονται στην αρχική τους κατάσταση, όταν ο τροχός συναντήσει ένα εμπόδιο στον δρόμο του.  Το ελατήριο που περιβάλλει συνήθως το αμορτισέρ, συμπιέζεται γρήγορα, φροντίζοντας ουσιαστικά η ταλάντωση του ελατηρίου να είναι ελεγχόμενη, προκειμένου να μην παρουσιαστούν ανεπιθύμητα φαινόμενα στην κατεύθυνση του αυτοκινήτου.

Άλλος ένας εξίσου σημαντικός ρόλος του αμορτισέρ είναι η παρεχόμενη προς τους επιβάτες άνεση. Σε συνεργασία με το ελατήριο απορροφά την ενέργεια που παράγεται από την επαφή με τις ανωμαλίες του οδοστρώματος και μεταφέρει στο πλαίσιο και στην καμπίνα των επιβατών μικρότερο ποσοστό κραδασμών.
Όσο για το φρενάρισμα, ούτε λόγος να γίνεται! Χάρις την σωστή λειτουργία τους, επιτυγχάνουν ομαλή κατανομή βάρους, και συντελούν έτσι στην μείωση απόστασης κατά το φρενάρισμα!

 

Τι θα βρω στην αγορά;

Τα περισσότερα αμορτισέρ που τοποθετούνται στα περισσότερα σύγχρονα αυτοκίνητα, είναι υδραυλικά και οι αντοχές τους στις καταπονήσεις απίστευτες! Εναλλακτικά, υπάρχουν και αέρος - λαδιού, που λειτουργούν σχεδόν με τον ίδιο τρόπο, είναι όμως λίγο σκληρότερα και η άνεσή τους περνά σε άλλα επίπεδα. Αν είστε από τους πολύ σβέλτους οδηγούς, όπως είναι οι οδηγοί αγώνων αυτοκινήτου οι οποίοι αγωνίζονται με όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας στους αγώνες, τότε οι επιλογή σας είναι καθαρά και μόνον, τα αμορτισέρ αέρος!

 Το κόστος αλλαγής των αμορτισέρ ποικίλοι από μάρκα σε μάρκα. Στην αγορά υπάρχουν after Market αμορτισέρ, αλλά υπ όψιν, δεν έχουν καμία σχέση με τα αυθεντικά αμορτισέρ οποιαδήποτε εταιρείας. Πριν κάνετε την οποια αλλαγή- μετατροπή, συμβουλευτείτε τον πιστοποιημένο τεχνικό της εκάστοτε εταιρείας και μην κάνετε του κεφαλιού σας. Όπως τα ελαστικά και το σύστημα των φρένων, η Ανάρτηση του αυτοκινήτου θέλει τον δικό της έλεγχο, καθώς δεν σταματά ποτέ να φροντίζει για την δική σας ατέλειωτή οδηγική απόλαυση!

 

 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω