Πρύτανης ΑΠΘ στο ΡΘ για τις αλλαγές στα ΑΕΙ: Τι είπε για την ελεγχόμενη είσοδο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ 13.1.2021 | 14:00 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Πρύτανης ΑΠΘ στο ΡΘ για τις αλλαγές στα ΑΕΙ: Τι είπε για την ελεγχόμενη είσοδο

ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Αλλαγές στην εισαγωγή στα ΑΕΙ αλλά και στους χώρους των πανεπιστημίων φέρνει νομοσχέδιο των υπουργείων Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη.

Προβλέπεται καθιέρωση ελάχιστης βάσης εισαγωγής, περιορισμός του αριθμού των επιλογών του μηχανογραφικού και συμπλήρωσή του σε δύο φάσεις.

Παράλληλα προβλέπονται και τρεις αλλαγές στην ενίσχυση της ασφάλειας στους χώρους των πανεπιστημίων. Αυτές αφορούν στην ελεγχόμενη είσοδο στα ΑΕΙ και σύσταση δομών ασφαλείας, στη σύσταση ειδικής Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (ΟΠΠΙ) και στην ενίσχυση διατάξεων πειθαρχικού δικαίου.

 

Ελεγχόμενη είσοδος

Μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου τόνισε μεταξύ άλλων πως «η θέση της ελεγχόμενης εισόδου σε όλους τους χώρους των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων έτυχε μιας καθολική αποδοχής στην σύνοδο των πρυτάνεων. Συμφωνήσαμε πως το ποιος θα μπαίνει θα πρέπει να είναι φοιτητής και όχι οποιεσδήποτε άλλος. Αυτό το κομμάτι είναι στην πλήρη δικαιοδοσία των πανεπιστήμιων και θα εκπορεύεται από την ομάδα σεκιούριτι που έχουν τα πανεπιστήμια σήμερα. Εμείς έχουμε 200 περίπου εργαζόμενους στη φύλαξη. Θα ελέγχουν ή θα ασχολούνται με την εσωτερική παρουσία στον χώρο του πανεπιστημίου». 

«Όταν κάποιος προβαίνει σε προβατική πράξη, εμείς ως σύγκλητος συμφωνούμε στο ότι οι μεν σεκιούριτι δεν μπορεί να προβεί σε καμία είδους προστασία και από εκεί και πέρα χρειάζεται το κάθε πανεπιστήμιο εάν και εφόσον προκύψουν τέτοιου είδους εξτρεμιστικές δράσεις να υπάρξει και μια ομάδα που θα έχει δικαίωμα όχι μόνο να προστατεύσει αλλά και να καταστείλει», πρόσθεσε.

 

Ελάχιστη βάση εισαγωγής

Αναφορικά με την εισαγωγή ο κ. Παπαϊωάννου έφερε ο εξής παράδειγμα: 
«Ας πούμε για τη Νομική, ανήκει στο 3ο επιστημονικό πεδίο. Πόσα παιδιά θα διαγωνιστούν στο 3ο πεδίο; 10.000 πχ. Και θα δώσουν τέσσερα μαθήματα και θα βγει ο μέσος όρος.  Ο μέσος όρος των τεσσάρων μαθημάτων των 10.000 παιδιών θα είναι ας πούμε 10 κοινό για όλους. Η κάθε Νομική μετά έρχεται και λέει ότι θα ήθελα για να έχει δικαίωμα κάποιος να κάνει δήλωση για τη Νομική είτε να έχει μέσο όρο 10 είτε το 20% πάνω δηλαδή 10,2 είτε το 80% κάτω δηλαδή 9,2».

Είναι προφανές ότι στα μεγάλα πανεπιστήμια που η βάση είναι από 13 και 14 χιλιάδες και πάνω αυτό είναι τυπικό.

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω