Χριστουγεννιάτικα δέντρα «στολίζουν» τους κάδους σκουπιδιών - Κάλεσμα του Δ. Θεσσαλονίκης για συμμετοχή των πολιτών στο πρόγραμμα ανακύκλωσης (ΦΩΤΟ+VIDEO)

ΡΕΠΟΡΤΑΖ 13.1.2021 | 13:55 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Χριστουγεννιάτικα δέντρα «στολίζουν» τους κάδους σκουπιδιών - Κάλεσμα του Δ. Θεσσαλονίκης για συμμετοχή των πολιτών στο πρόγραμμα ανακύκλωσης (ΦΩΤΟ+VIDEO)

ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Τα φετινά Χριστούγεννα μπορεί να ήταν διαφορετικά ελέω της πανδημίας, ωστόσο παρά  το πνεύμα των εορτών και των γενικότερων συνθηκών οι συνήθειες κάποιων συμπολιτών δεν άλλαξαν.

Τα φυσικά έλατα που αγοράστηκαν μαζικά πριν τις γιορτές για να στολίσουν το σπίτι και να δώσουν τον τόνο στον εορτινό διάκοσμο, με το πέρας των Θεοφανείων, έχοντας εκπληρώσει το σκοπό τους, καταλήγουν ως άχρηστα αντικείμενα στα σκουπίδια.

Δέντρα φυσικά μικρότερα ή μεγαλύτερα ακόμη και πλαστικά, κοσμούν αυτές τις ημέρες τους κάδους απορριμμάτων στις γειτονιές της πόλης ακόμη και σε μεγάλες αρτηρίες όπως η Β. Όλγας και η Μαρτίου καθώς ασυνείδητοι επιλέγουν τον εύκολο τρόπο να τα ξεφορτωθούν αφήνοντας τα δίπλα στους κάδους αντί να τα μεταφέρουν στα σημεία που έχει ορίσει ο δήμος Θεσσαλονίκης σε κάθε διαμέρισμα για την ανακύκλωσή τους.

;

 

Κάποιοι λιγότερο ασυνείδητοι τα αμπαλάρουν με πλαστικές σακούλες ωστόσο το αποτέλεσμα είναι ίδιο καθώς τα εναποθέτουν στους κάδους σκουπιδιών. Άλλοι βλέποντας τον κάδο γεμάτο πετούν τα σκουπίδια πάνω στα δέντρα ενώ μαζί με τα όποια ογκώδη δημιουργείται μια εικόνα διόλου κολακευτική.

 

 

Πρόγραμμα ανακύκλωσης Χριστουγεννιάτικων δέντρων

Σε μια προσπάθεια τα φυσικά χριστουγεννιάτικα δέντρα να ανακυκλωθούν ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας (ΦΟΣΔΑ) σε συνεργασία με τους Δήμους τρέχει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά πρόγραμμα για την συλλογή και την ανακύκλωσή τους.  Να σημειωθεί ότι πέρυσι είχαν ανακυκλωθεί περίπου 4.000 και 4.500 χριστουγεννιάτικα έλατα, ενώ φέτος ο στόχος είναι να φτάσουν τις 5.000.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμος Θεσσαλονίκης στόχος της δράσης είναι η εναλλακτική αξιοποίηση των φυσικών δέντρων μετά την εορταστική περίοδο, ώστε τα δέντρα να μην καταλήξουν στον ΧΥΤΑ της Μαυρορράχης.

Σε αυτό το πλαίσιο η Διεύθυνση Ανακύκλωσης και Διαχείρισης Αστικών Απορριμμάτων απευθύνει κάλεσμα στους πολίτες να μην αποθέτουν τα δέντρα στους συμβατικούς κάδους απορριμμάτων αλλά στις ειδικές ανοιχτές σκάφες που θα βρίσκονται τοποθετημένες από τις 7 μέχρι και τις 15 Ιανουαρίου 2021 στα ακόλουθα τέσσερα σημεία:

1. Στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης

2. Στο Πολιτιστικό Κέντρο της Τούμπας

3. Στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς, πίσω από το άγαλμα του Βενιζέλου

4. Στο δημοτικό πάρκινγκ της Μαρίας Κάλλας, δίπλα από το Ποσειδώνιο.

Ωστόσο παρά το κάλεσμα οι σημερινές εικόνες με τα δέντρα πεταμένα δίπλα στους κάδους των σκουπιδιών και την ανακύκλωσης μόνο ενθαρρυντική δεν είναι ενώ στο σημείο όπου υπάρχει μέρος εναπόθεσης στο εργοτάξιο του Δήμου Θεσσαλονίκης στη Μαρτίου με Καρακάση τα δέντρα που έχουν αφήσει οι πολίτες είναι ελάχιστα.

 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω