Μοριακός βιολόγος στο ΡΘ: Τι ισχύει με τα τεστ αντισωμάτων

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ 13.1.2021 | 11:38 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Μοριακός βιολόγος στο ΡΘ: Τι ισχύει με τα τεστ αντισωμάτων

ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και τους Στέφανο Διαμαντόπουλο και Σάκη Μόσχη μίλησε ο μοριακός βιολόγος Γρηγόρης Τιμόλογος, εξηγώντας τι ισχύει με τα τεστ αντισωμάτων και πως λειτουργούν.

«Υπάρχουν διάφορες προσεγγίσεις στον έλεγχο αντισωμάτων. Υπάρχουν και rapid test και ορολογικές εξετάσεις οι οποίες στον ορό του αίματος μπορούν να ανιχνεύσουν διάφορα είδη αντισωμάτων που μπορεί να έχουμε. Είναι απλή αιματολογική διαδικασία», εξηγεί ο κ. Τιμόλογος.

Είναι μια διαδικασία που ονομάζεται διασταυρούμενη αντίδραση. Έχει να κάνει με την ειδικότητα μιας εξέτασης. Είναι η ικανότητα μιας εξέτασης να διακρίνει ένα θετικό  αποτέλεσμα από ένα ψευδώς θετικό αποτέλεσμα».

Όπως εξήγησε πολύ συχνά στα αντισώματα διαφόρων παθογόνων μικροοργανισμών και αυτοάνοσων νοσημάτων, μπορεί να υπάρξει σύνδεση με ένα λάθος αντιγόνο και να δώσει λάθος αποτέλεσμα.

Αναφορικά με το αν γνωρίζουμε πόσες μέρες κρατάνε τα αντισώματα ο κ. Τιμόλογος τόνισε πως δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση σε αυτό προσθέτοντας πως «οι κλινικές μελέτες που έχουν γίνει δείχνουν ότι οι άνθρωποι που έχουν νοσήσει βαριά δημιουργούν μεγαλύτερους τίτλους αντισωμάτων από αυτούς που πέρασαν ελαφρύτερα την νόσο  Σε αρκετούς ασυμπτωματικούς φορείς δεν έχουν βρεθεί αντισώματα».

 

Φωτογραφία από Vesna Harni από το Pixabay

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω