Καπραβέλος στο ΡΘ: Δεν θα αντέξουμε τρίτο κύμα - Μας «σκότωσε» η αγωνία να βρούμε κρεβάτια εντατικής

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ 13.1.2021 | 11:12 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Καπραβέλος στο ΡΘ: Δεν θα αντέξουμε τρίτο κύμα - Μας «σκότωσε» η αγωνία να βρούμε κρεβάτια εντατικής

ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Φανερά καλύτερη η εικόνα στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης με τα άτομα που νοσηλεύονται πλέον να καλύπτουν περίπου το 50% ωστόσο παραμένει η ανησυχία για ένα τρίτο κύμα.

Μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και τους Στέφανο Διαμαντόπουλο, Χρήστο Νικολαΐδη και Σάκη Μόσχη ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος τόνισε πως «βρισκόμαστε σε μια φάση αποκλιμάκωσης του δεύτερου κύματος χωρίς να έχει εξαφανιστεί».

Ερωτηθείς για τις τραγικές στιγμές που έζησε τους μήνες που τα νοσοκομεία είχαν ξεπεράσει τα όρια τους είπε χαρακτηριστικά πως «ήταν περίπου μέσα Νοεμβρίου όταν σε συνεργασία με όλους μου τους συναδέλφους από την Βόρεια Ελλάδα φτάσαμε σε σημείο που ο αριθμός των αιτούντων ήταν τέτοιος που δεν μπορούσαμε να ανταποκριθούμε. Μας «σκότωσε» η αγωνία να βρούμε κρεβάτια εντατικής. Αναγκαστήκαμε να μετατρέπουμε απλά δωμάτια σε ΜΕΘ. Ήταν τραγική στιγμή. Οι μονάδες γεμίσανε αμέσως. Πολλοί συνάδελφοι σε απλές κλίνες δεν είχαν την πολυτέλεια επιλογής δεν υπήρχαν κρεβάτια εντατικής. Έκαναν ότι μπορούσαν. Δεν μπόρεσε το σύστημα να ανταπεξέλθει στις ανάγκες και κατέρρευσε».

Σε ερώτηση εάν χάσαμε ανθρώπους από έλλειψη παροχής υπηρεσιών ή κλινών ο κ. Καπραβέλος είπε πως «το υγειονομικό σύστημα δεν μπόρεσε να αντέξει τις ανάγκες. Ήταν υπερβολικές. Δεν τα κατάφερε όπως έπρεπε. Κυρίως δεν είχαμε το εξειδικευμένο προσωπικό και τον εξοπλισμό. Χρειαζόμασταν κυρίως Μονάδες Αυξημένες Φροντίδας που δεν είχαμε. Δυστυχώς αρκετοί  από αυτούς που βγάλαμε από την εντατική πέθαιναν σε μικρό χρονικό διάστημα γιατί δεν υπήρχαν Μονάδες Αυξημένες Φροντίδας και γι’ αυτό κάναμε έκκληση στον ιδιωτικό τομέα και η «Αρωγή» βοήθησε πολύ. Από τον ιδιωτικό τομέα κανένας άλλος δεν βοήθησε».

Αναφορικά με ένα τρίτο κύμα είπε πως «το κυριότερο είναι να αποφύγεις το τρίτο κύμα και μπορούμε. Με προσοχή. Δεν είναι Οκτώβρης που λέγαμε τι κακώς που δεν πήραμε μέτρα. Τώρα να πούμε ότι πρέπει τα περιοριστικά μέτρα να μειώνονται με πολύ προσοχή για να μην διευκολύνουμε την έξαρση του ιού. Με δεδομένου την κατάσταση του συστήματος υγείας θα έρθει στο όρια του. Ξέρουμε τις ελλείψεις δεν θα αντέξουμε τρίτο κύμα. Εφιαλτική στιγμή είναι να θέλω να βοηθήσω και να μην μπορώ. Τι να κάνει μια νοσηλεύτρια όταν δεν έχει άλλη βοήθεια δίπλα της; Θέλουμε τριπλάσιο προσωπικό».

Σχετικά με την δήλωση του κ. Κοντοζαμάνης είπε πως «μας πείραξε αυτή η δήλωση του. Δεν το δεχόμαστε, είναι ανεπίτρεπτο και ιεροσυλία. Εμείς ότι κάναμε το κάναμε για πρώτη φορά με κίνδυνο της ζωής μας.

Τέλος σχετικά με το σύστημα υγείας είπε πως «θέλει βαθιές αλλαγές στο υγειονομικό σύστημα. Οι υγειονομικές δομές να αλλάξουν. Θα πρέπει να οργανωθεί καλύτερα. Όταν το κρούσμα του λες είσαι θετικός αλλά δεν μπορώ να σε βάλω σε καμία δομή πήγαινε σπίτι, καταστράφηκαν ζωές από αυτό».

 

Το νοσοκομείο Παπανικολάου μέσα από νούμερα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Χρήστος Νικολΐδης στο Ράδιο Θεσσαλονίκη, στο νοσοκομείο είχαμε 1760 πολίτες που νοσηλεύτηκαν σε απλές κλίνες με κορωνοϊό.

Εξ αυτών οι 238 κατέληξαν. Οι 217 ήταν άνω των 70 ετών 21 ήταν κάτω από τα 70 έτη μέσος όρος των θανόντων ήταν τα 84 έτη.
 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω