Μ. Τσαβούσογλου: Συμφωνήσαμε με Δένδια για συνάντηση

ΚΟΣΜΟΣ 12.1.2021 | 14:45 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Μ. Τσαβούσογλου: Συμφωνήσαμε με Δένδια για συνάντηση

THESSNEWS-DESK

Λίγες ώρες αφού ανακοινώθηκε ότι στις 25 Ιανουαρίου ξεκινούν οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου προέβη σε δηλώσεις για τα ελληνοτουρκικά.

Ο ίδιος έκανε λόγο για συνάντηση με τον Νίκο Δένδια μετά τις διερευνητικές επαφές.  «Έπειτα, συμφωνήσαμε με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Δένδια, να συναντηθούμε. Την ημερομηνία θα την ορίσουμε αργότερα», ανέφερε ο Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του sigmalive, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας δεν παρέλειψε για άλλη μια φορά να κατηγορήσει εμμέσως την Ελλάδα και την Κύπρο για την επιδείνωση των ευρω-τουρκικών σχέσεων. «Την περασμένη χρονιά, δυστυχώς συνεχίστηκε η τάση αυτή, τη στιγμή που υπήρχε ανάγκη για περισσότερη συνεργασία, τα κανάλια επικοινωνίας έκλεισαν και χάθηκαν ευκαιρίες.

O βασικός λόγος για αυτό ήταν η εισαγωγή από ορισμένες χώρες-μέλη στην ΕΕ των επί χρόνια διμερών προβλημάτων με την Τουρκία. Η Τουρκία και η ΕΕ αναγκάστηκαν να συγκρουστούν. Για παράδειγμα η ΕΕ, η οποία τηρεί μία ουδέτερη στάση στο θέμα των θαλάσσιων ζωνών κι ανακοίνωσε ότι δεν έχει καμία δικαιοδοσία σε αυτό το θέμα, όταν ήρθε στην ατζέντα η Τουρκία, ενέργησε με ένα εντελώς αντίθετο τρόπο. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, έγινε κατάχρηση της αλληλεγγύης και παρά τις εκκλήσεις μας και τις προσπάθειες για διάλογο, κυριάρχησαν τελικά τα αιτήματα μιας μόνο πλευράς. Από τότε που ήρθαμε στην εξουσία το 2002, πάντα προσπαθήσαμε να επιλύσουμε τα προβλήματα της αν. Μεσογείου και της Κύπρου μέσω διαλόγου. Το γεγονός ότι οι εκκλήσεις από την Τουρκία για τον σχέδιο Ανάν, και οι προτάσεις το 2002, 2011, 2012 και 2019 για μια δίκαιη κατανομή των πόρων και για διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα παρέμειναν χωρίς αποτέλεσμα επί 5 χρόνια αποδεικνύουν περίτρανα το πρόβλημα», δήλωσε.

Τόνισε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής τον Οκτώβριο, χρησιμοποιήθηκε μία τέτοια απειλητική γλώσσα κατά της Τουρκίας που «το ποτήρι ξεχείλισε. Αλλά αντιδράσαμε και θα το κάνουμε και πάλι αν επαναληφθεί».

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω