Κάνε «lockdown» σε αυτούς που σε έφεραν ως εδώ

ΑΠΟΨΕΙΣ 19.12.2020 | 09:50 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Κάνε «lockdown» σε αυτούς που σε έφεραν ως εδώ

THESSNEWS-DESK

Καθημερινά βλέπουμε και ακούμε την κυβέρνηση να καλλιεργεί αυταπάτες ότι με την πολιτική της, τις επιλογές της, «τη μεγάλη κρατική παρέμβαση» θα διασφαλιστούν τάχα τα συμφέροντα όλων, αρκεί να έχουμε πίστη και υπομονή. Αρθρογραφεί στην ThessNews ο Κωστής Ιντζές, γραμματέας της ΤΕ ΕΒΕ Θεσσαλονίκης.

 

Μας λένε ότι παλεύουμε με τον «αόρατο εχθρό», ότι όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε την πανδημία και τις επιπτώσεις που φέρνει αυτή στην οικονομία της χώρας.

Αυτό είναι το «νέο» αφήγημα που λανσάρουν το τελευταίο διάστημα διάφορα στελέχη της κυβέρνησης, υπουργοί, βουλευτές, τηλεοπτικά παπαγαλάκια κοκ. Μετά τις ευθείες βολές που έριξε η κυβέρνηση ενάντια στον λαό και την νεολαία, την περιβόητη «ατομική ευθύνη» έρχεται να πάρει σειρά το αφήγημα ότι «θα φταίνε τα μικρομάγαζα του λιανεμπορίου για τους χιλιάδες νεκρούς που θα έχουμε» αν ανοίξει η λειτουργία τους. Μέχρι εκεί έφτασε η χάρη τους δια στόματος του υπουργού Ανάπτυξης Α. Γεωργιάδη.

 

Εθελοτυφλούν και μας εμπαίζουν

Από την μια έχουν αφήσει χιλιάδες μικρούς αυτοαπασχολούμενους στο έρμαιο της αναδουλειάς, των κλεισιμάτων των καταστημάτων και από την άλλη ρίχνουν την ευθύνη και πάλι στον λαό.

Μήπως φταίνε οι αυτοαπασχολούμενοι για το ότι 9 μήνες τώρα ΔΕΝ πήρε η κυβέρνηση κανένα ουσιαστικό μέτρο ώστε να θωρακίσει το σύστημα υγείας;

Φταίνε οι αυτοαπασχολούμενοι για τις τραγικές ελλείψεις στα Νοσοκομεία από γιατρούς και νοσηλευτές;

Φταίνε οι αυτοαπασχολούμενοι που κυβέρνηση με τις αποφάσεις της έχει γεμίσει τις τσέπες των επιχειρηματιών της ιδιωτικής υγείας και ταυτόχρονα ΔΕΝ τους επιστρατεύει στην υπηρεσία του κρατικού συστήματος υγείας;

Φταίνε οι αυτοαπασχολούμενοι που κατάντησαν το σύστημα υγείας «για μία νόσο» και χιλιάδες άνθρωποι με άλλα σοβαρά προβλήματα μένουν απ’ έξω κινδυνεύοντας να χάσουν την ζωή τους από άλλες νόσους;

Ταυτόχρονα όμως και πέρα από τα παραπάνω «ρητορικά» ερωτήματα, η κυβέρνηση πήρε όλα τα μέτρα για να μπουκώσει τις μεγάλες επιχειρήσεις εμπορίου (και όχι μόνο) με ζεστό χρήμα. Κλείνει τα μάτια στην κατάσταση που επικρατεί στου μεγάλους χώρους δουλειάς και τα εργοστάσια που «βράζουν» στα κρούσματα και που η μεγαλοεργοδότες δεν παίρνουν κανένα μέτρο για την ασφάλεια χιλιάδων εργαζομένων όπως στην Δυτική Αττική αυτές τις μέρες ή τα εργοστάσια τροφίμων στην Κ. Μακεδονία πριν από λίγο καιρό.

Η Κυβέρνηση και τα λαλίστατα στελέχη της, δεν βγάζουν κουβέντα για το ότι μεγάλα σουπερμάρκετ κρύβουν στην κυριολεξία  τους εργαζόμενους που μολύνθηκαν με Covid-19 μην τυχών και κλείσουν και χαθεί το πολύτιμο κέρδος.

Τα ίδια έκαναν από την αρχή της πανδημίας και μετά το πέρας του πρώτου κύματος. Είναι η ίδια κυβέρνηση που πήρε όλα τα μέτρα ώστε να ανοίξει ο τουρισμός το καλοκαίρι με τους όρους που επέβαλαν οι επιχειρηματικοί τουριστικοί όμιλοι και οι μεγάλοι ξενοδόχοι.  

Όμως η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο.  Η  κυβέρνηση της ΝΔ για άλλη μια φορά εμπαίζει τους χιλιάδες μικρούς αυτοαπασχολούμενους.  Αυτή την φορά με αφορμή την λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και του «click away».

Αντί να πάρει γενναία και μόνιμα μέτρα για την ανακούφιση χιλιάδων μικρών εμπόρων, μέσω του «click away» δίνει «πάσα» στις μεγάλες επιχειρήσεις του εμπορίου που έχουν όλες τις δυνατότητες (αποθήκες – e-shop – υλικοτεχνική υποδομή) να στηρίξουν αυτό το αφήγημα. Ταυτόχρονα διασπείρει αυταπάτες και ψέματα, ότι αυτό το μέτρο πάρθηκε προς όφελος των μικρών εμπόρων και ότι μόνο έτσι θα μπορούσε να δουλέψει ο μικρός έμπορος λόγω της κατάστασης που επικρατεί με την πανδημία.

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται η ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων του λιανεμπορίου και των καταστημάτων – αλυσίδων, που έχουν όλες τις υποδομές για να ανταπεξέλθουν. Ταυτόχρονα καταδικάζουν τα χιλιάδες μικρομάγαζα της πόλης και των συνοικιών σε εξαθλίωση τόσο από το παρατεταμένο lockdown, την αναδουλειά κλπ, όσο και από τα συσσωρευμένα χρέη (φορολογία – ασφαλιστικές εισφορές – ενοίκια – ρεύμα κα) που δημιουργήθηκαν αυτό το διάστημα, μιας και η όποια ενίσχυση και να πήραν μέχρι τώρα δεν έφτασε ούτε για τα βασικά έξοδα επιβίωσης.

Η μόνη αλήθεια είναι η εξής. Η καπιταλιστική κρίση και οι πολιτικές που τη συνοδεύουν, οδηγούν τους αυτοαπασχολούμενους εμπόρους στην χρεοκοπία και το «λουκέτο», χωρίς καμία ουσιαστική οικονομική στήριξη. Πως και αυτή η κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες (ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ), πνίγουν στην φορολογία τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους δίνοντας ταυτόχρονα φοροαπαλλαγές και δωράκια στο μεγάλο κεφάλαιο. Τέτοια χαρακτηριστικά έχει και ο νέος κρατικός προϋπολογισμός που συζητιέται αυτό το διάστημα στη Βουλή.

 

Από την άλλη όμως, υπάρχει το ΚΚΕ

Το ΚΚΕ βρίσκεται αλληλέγγυο και πρωτοστατεί στους αγώνες για την καλυτέρευση  της ζωής των αυτοαπασχολούμενων. Αγωνίζεται μέσα και έξω από την βουλή βάζοντας μπροστά αιτήματα ώστε να πάρει μια πραγματική ανάσα ο αυτοαπασχολούμενος και ταυτόχρονα αναδεικνύει ποιος είναι ο πραγματικός εχθρός.

Κατά την γνώμη μας μπορούν να ανοίξουν τα μικρά λιανεμπορικά καταστήματα στην πόλη και τις συνοικίες τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτοκολλά. Άλλωστε υπάρχει ο οδικός χάρτης και η εμπειρία από την προηγούμενη καραντίνα, όπου είχαν ανοίξει πρώτα τα μικρά καταστήματα, παίρνοντας όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα.    

Το ΚΚΕ απαιτεί τώρα και χωρίς άλλες καθυστερήσεις.

  • Την άμεση ένταξη όλων των επαγγελματιών στο επίδομα ειδικού σκοπού.
  • Την επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, από το οικονομικό έτος 2019. Την κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος. Τη μείωση των έμμεσων φόρων.
  • Τη διαγραφή τόκων, προστίμων, 30% των υπόλοιπων χρεών στην εφορία και τις τράπεζες. 50% για όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους.
  • Την επιδότηση των εισφορών ατομικής ασφάλισης α/α για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.
  • Την αναστολή των ρυθμίσεων σε τράπεζες, ΔΕΗ για όσο κρατάει αυτή η κατάσταση. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο, χωρίς χαράτσια που δεν αφορούν τη κατανάλωση.
  • Την αναστολή κατασχέσεων και την απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για τους α/α
  • Την απαλλαγή από δημοτικά τέλη για 6 μήνες και από τα ενοίκια όσων μισθώνουν δημοτικές ή κρατικές εγκαταστάσεις και παραμένουν κλειστοί με κρατική απόφαση. 
  • Την χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις.

 

 

 

 

 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω