Η άγνωστη ιστορία των 7 νέων Φλωρινιωτών που μαρτύρησαν τον Ιανουάριο 1944 (audio)

THESS_APP 26.11.2020 | 18:18 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Η άγνωστη ιστορία των 7 νέων Φλωρινιωτών που μαρτύρησαν τον Ιανουάριο 1944 (audio)

ΘΕΟΔΩΡΑ ΚΑΡΑΚΙΟΥΛΑΧ || [email protected]

Η εκπομπή «Ιστορικές Μαρτυρίες και ο δημοσιογράφος Θανάσης Κληματσίδας φέρνουν στο φως μια σχεδόν άγνωστη ιστορία 7 νέων παιδιών από την Φλώρινα, τα οποία τον Ιανουάριο του 1944 βρήκαν φρικτό θάνατο από Βούλγαρους στρατιώτες.

 
Ο Θανάσης Κληματσίδας μίλησε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη για το επεισόδιο  «Θυσία των 7 Φλωρινιωτών για την Ελευθερία» το οποίο θα προβληθεί την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου στις 23:00 στην 4Ε.
 
«Ήταν 15 Ιανουαρίου 1944 και επτά νέοι φίλοι Φλωρινιώτες μέλη του συλλόγου «Αριστοτέλης» εντάχτηκαν στην εθνική αντίσταση. Τα παιδιά, όλοι κάτω των 20 ετών, πήγαν προς την οροσειρά Περιστέρι προς την Πρέσπα και έφτασαν στο χωριό Λαιμός. 17 Ιανουαρίου του 1944 τους συλλαμβάνουν σε ελληνικό έδαφος, 25 στρατιώτες του Βουλγαρικού κατοχικού στρατού, οι οποίοι τότε ήταν συνεργάτες των Γερμανών. Τους τους βάζουν στην σειρά, δένουν χέρι χέρι,  τους έδεσαν με τηλεφωνικά καλώδια σύμφωνα μαρτυρίες των απογόνων και τους οδηγούν 50 μέτρα σε έδαφος της Βουλγαροκρατούμενης τότε Γιουγκοσλαβίας. Κατά την διάρκεια της πορείας  του έδερναν με φτυάρια και κασμάδες, τους τα έδωσαν μετά  και τους είπαν σκάψτε τους λάκκους σας. Αφού τους θανάτωσαν, από το 1944 ως το 1978, 34 χρόνια από το μαρτύριό τους οι συγγενείς τους, οι συγγενείς τους δεν κατάφεραν να πάρουν τα οστά τους».
 
Η εκπομπή κατάφερε να εντοπίσει μέσα από τα αρχεία του συλλόγου «Αριστοτέλης» φωτογραφίες των παιδιών, βρήκε τους απογόνους τους αλλά και ανθρώπους που πέρασαν τα σύνορα και προσπάθησαν να πάρουν κρυφά τα οστά στα χρόνια που μεσολάβησαν. Επίσης η εκπομπή μίλησε με ανθρώπους που παρέλαβαν στα σύνορα τα οστά των επτά παιδιών όταν μετά από διαμεσολάβηση του τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή, τα οστά παραδόθηκαν στις τότε αρχές και κατόπιν ενταφιάστηκαν στο στρατιωτικό νεκροταφείο της Φλώρινας.
 
Ακούστε την συνέντευξη εδώ:


 
Οι συγκλονιστικές μαρτυρίες και όλη η άγνωστη ιστορία των 7 νέων μαθητών γυμνασίου που μαρτύρησαν τον Ιανουάριο του 1944, θα προβληθεί  την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου στις 23:00 στην 4Ε.
 
 
 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω