«Ιδιαίτερα μαθήματα απεργοσπασίας από τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης»

THESSCITY 25.11.2020 | 13:45 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

«Ιδιαίτερα μαθήματα απεργοσπασίας από τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης»

THESSNEWS-DESK

«Την στιγμή που γράφονται αυτές οι λέξεις πανελλαδικά οργανώνεται μια από τις απεργιακές μάχες που αφορούν ζητήματα κυριολεκτικά ζωής και θανάτου. Δεκάδες ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα, όπως εκείνο της Αθήνας, αλλά και στην πόλη μας δεκάδες σωματεία έχουν πάρει απόφαση να απαντήσουν απεργιακά στο νομοσχέδιο «όλα τα σφάζω, όλα τα μαχαιρώνω»  που φέρνει για ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση, εν μέσω της πανδημίας», τονίζει σε ανακοίνωση του ο Πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νίκου Νάτζμε, ενόψει της αυριανής απεργίας.

«Σε τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου του σωματείου μας, προς τον επικεφαλής του ΕΚΘ, με αίτημα έστω και την τελευταία στιγμή να παρθεί απόφαση για απεργία από το φορέα θα έπρεπε να εκφράζει τα συμφέροντα και τα αιτήματα των εργαζόμενων της πόλης, εκείνος μίλησε σαν εκπρόσωπος του ΣΕΒ, της κυβέρνησης», τονίζεται.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Την στιγμή που γράφονται αυτές οι λέξεις πανελλαδικά οργανώνεται μια από τις απεργιακές μάχες που αφορούν ζητήματα κυριολεκτικά ζωής και θανάτου. Δεκάδες ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα, όπως εκείνο της Αθήνας, αλλά και στην πόλη μας δεκάδες σωματεία έχουν πάρει απόφαση να απαντήσουν απεργιακά στο νομοσχέδιο «όλα τα σφάζω, όλα τα μαχαιρώνω»  που φέρνει για ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση, εν μέσω της πανδημίας.

Και επιβεβαιώνεται πως η κυβέρνηση, οι εργοδότες, τρέμουν την οργή των εργαζόμενων, την οργανωμένη τους αντίδραση. Για αυτό το λόγο και μάλλον θα αισθάνονται ανακούφιση για την πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΘ, και για τον πρόεδρό της Χ. Κυπριανίδη.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου του σωματείου μας, προς τον επικεφαλής του ΕΚΘ, με αίτημα έστω και την τελευταία στιγμή να παρθεί απόφαση για απεργία από το φορέα θα έπρεπε να εκφράζει τα συμφέροντα και τα αιτήματα των εργαζόμενων της πόλης, εκείνος μίλησε σαν εκπρόσωπος του ΣΕΒ, της κυβέρνησης.

Αφού μας είπε πως το νομοσχέδιο έχει και τα καλά του  (ίσως σαν θετικό να εννοούσε τις απλήρωτες υπερωρίες), ψάχνοντας ανάμεσα στο ηλεκτρονικό φακέλωμα και την 10ωρη εργασία, να βρει κάποιο άρθρο που δεν είναι βγαλμένο από τις φαντασιώσεις των βιομηχάνων, είπε πως άλλωστε δεν ξέρουμε επίσημα τι λέει το νομοσχέδιο. Την ίδια μέρα που το πόρισμα Πισαρίδη αναφέρει βήμα βήμα το ξεκλήρισμα των εργατικών δικαιωμάτων!

Μας ανέφερε πως οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε αναστολή και καραντίνα άρα ποιος θα κάνει απεργία;;; Μάλλον πιστεύει πως οι εργαζόμενοι κάθονται και περιμένουν τα 800€.Ας κάνει μια βόλτα εκεί που χιλιάδες εργαζόμενοι στη Σίνδο, στα εργοστάσια, στην ανακύκλωση, στα σούπερ μάρκετ δουλεύουν χωρίς ρεπό, 12ώρα. Αλλά και αν κάποιος βγαίνει σε αναστολή, σημαίνει πως χάνει τη δυνατότητα της διεκδίκησης;

Σταματάει να είναι εργάτης;Θυμόμαστε καλά την πρώτη καραντίνα,  όταν όσοι εργαζόμενοι γυρίσαν από αναστολή τους περίμεναν απολύσεις, το πρόγραμμα Συν-εργασία.

Μάλιστα μας είπε πως πρώτη φορά ακούει το αίτημα για απεργία!!! 335 σωματεία, μερικές από τις μεγαλύτερες ομοσπονδίες, το μεγαλύτερο εργατικό κέντρο της Ελλάδας, αυτό της Αθήνας, δεν έφτασαν στα αυτιά του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Μας είπε, επίσης, πως έτσι κι αλλιώς οι απεργίες και πριν τον κορονοϊό αφορούσαν λίγους συνδικαλιστές, και μάλιστα αυτό το ξέρει επειδή έχει καλή εικόνα των χώρων.

Εικόνα μάλλον έχει όσο αφορά τα αιτήματα των εργοδοτών. Γιατί στους χώρους δουλειάς οι εργαζόμενοι βράζουν. Και οι ίδιοι εργαζόμενοι πολλές φορές γέμιζαν κατά χιλιάδες τους δρόμους όταν τα ταξικά τους σωματεία αποφάσιζαν απεργία. Αλλά που να τα δει ο πρόεδρος, όταν περνά τον χρόνο του συνομιλώντας με δημάρχους και χειροκροτώντας βιομήχανους και όταν το Εργατικό Κέντρο διοργάνωνε … φιλικές μαζώξεις των στελεχών του. Αυτά παθαίνει όποιος δεν έχει ιδέα κατά που πέφτουν οι χώροι δουλειάς των εργαζόμενων.

Αυτή, λοιπόν, είναι η πλειοψηφία του ΕΚΘ. Βάζει πλάτη στην αντεργατική πολιτική, έχει στόχο να μην κουνιέται φύλλο, όσο η κυβέρνηση νομοθετεί την επιστροφή στον 19ο αιώνα. Στηρίζει σε όλη την γραμμή την λογική να λογαριάσουμε μετά, όταν ΤΩΡΑ οι ΜΕΘ έχουν τελειώσει, όταν ΤΩΡΑ οι εργαζόμενοι δουλεύουν ελπίζοντας στην τύχη τους να μην κολλήσουν, όταν ΤΩΡΑ χτυπιέται στο σύνολο η ζωή της εργατικής τάξης.

Και επειδή αναρωτιόταν ο κ. Κυπριανίδης με ποια αιτήματα θα κάνουμε απεργία, αφού δεν γίνεται να κάνουμε «απεργία για κάθε άρθρο νομοσχεδίου που βγαίνει» και « η απεργία δεν είναι κομποσκοίνι» απεργούμε διεκδικώντας:

• Άμεση επίταξη χωρίς αποζημιώσεις των ιδιωτικών δομών υγείας
• Ουσιαστική χρηματοδότηση και ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας
• Μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζόμενων στους χώρους δουλειάς
• Αύξηση των δρομολογίων και του στόλου του ΟΑΣΘ με σύγχρονα λεωφορεία
• Κανένας εργαζόμενος χωρίς εισόδημα
• Πάγωμα οφειλών σε φυσικό αέριο, ηλεκτρικό, νερό
• Να μην κατατεθεί στη βουλή το νομοσχέδιο- έκτρωμα
• Σταθερή δουλειά για όλους, με κατοχυρωμένο 8ωρο
• Ένταξη όλων των εργαζομένων στα ΒΑΕ.
• Πληρωμή επιδομάτων ανθ. Εργασίας, γάμου, τέκνων.
• Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας με σταθερή παρουσία του γιατρού εργασίας και τεχνικού ασφαλείας στο εργοστάσιο.
• Επαρκής θέρμανση, ψύξη και αερισμός των χώρων εργασίας.
• Δημιουργία σύγχρονων και καθαρών χώρων ανάπαυλας, ντουζ και απολυμαντικών υλικών ώστε να πηγαίνουμε σπίτι χωρίς μικρόβια.
• Μεταφορά εργαζομένων από και προς την στάση του αστικού με ευθύνη της επιχείρησης.

Αν αυτά τα αιτήματα δεν αρκούν για να πάρει θέση και να οργανώσει τον αγώνα των εργαζόμενων το Εργατικό Κέντρο, τότε καμία σχέση δεν έχει με τους εργάτες. Γιατί ουσιαστικά αποδεικνύει ότι διαφωνεί!

Καλούμε τους τίμιους συνδικαλιστές σε όλα τα σωματεία της δύναμης του ΕΚΘ, ανεξάρτητα από την παράταξή τους, σε όσους ντρέπονται για την κατάντια της ηγεσίας τους, να παλέψουν για ένα εργατικό κέντρο, κάστρο αγώνα της εργατικής τάξης.

Να μην περάσει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Η απεργία να γίνει ένα ακόμα βήμα για να ακουστεί η φωνή των εργατών. Κάνουμε πέρα το μακρύ χέρι της εργοδοσίας στο εργατικό κίνημα!

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω