Θέμα ΡΘ: Έκκληση για άμεση ενίσχυση στο «Βοήθεια στο σπίτι» (audio)

ΡΕΠΟΡΤΑΖ 20.11.2020 | 18:41 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Θέμα ΡΘ: Έκκληση για άμεση ενίσχυση στο «Βοήθεια στο σπίτι» (audio)

ΘΕΟΔΩΡΑ ΚΑΡΑΚΙΟΥΛΑΧ || [email protected]

Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» χρειάζεται ενίσχυση με περισσότερο προσωπικό, ειδικά τώρα στις μέρες του καθολικού Lockdown και την πανδημίας του Covid -19.

Χιλιάδες ωφελούμενοι του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» στην Θεσσαλονίκη χρήζουν βοήθειας και από ότι φαίνεται αν το πρόγραμμα δεν ενισχυθεί με περισσότερο προσωπικό, τότε πολλοί συνάνθρωποί μας δεν θα μπορούν να έχουν ούτε ….τα φάρμακά τους.

Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» παρέχει πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας σε άτομα ηλικιωμένα και ΑΜΕΑ. Αφορά ευπαθής ομάδες του πληθυσμού οι οποίες χρειάζονται κατ οίκον νοσηλευτική φροντίδα,  χρειάζονται κάποιον να τους κάνει τα ψώνια της εβδομάδας, να συνταγογραφήσει τα φάρμακα τους, να φροντίσει το σπίτι, ή ακόμα και να μαγειρέψει ή να βοηθήσει στην σωματική τους υγιεινή.

Στο πρόγραμμα απασχολούνται άτομα διαφόρων ειδικοτήτων όπως νοσηλευτές, κοινωνικοί λειτουργοί και οικογενειακοί βοηθοί.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Θεοδωρικάκος στην ανακοίνωσή του το περασμένο Σάββατο τόνισε την ανάγκη, να ενισχυθεί το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» με εργαζόμενους από άλλες δομές που τελούν υπό αναστολή λόγω του γενικού Lockdown, όπως οι εργαζόμενοι στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς, στα ΚΑΠΗ , οι καθαρίστριες κ.α, έτσι ώστε να καλύψουν τα κενά που υπάρχουν στο πρόγραμμα που αφορά ηλικιωμένους και ευαίσθητες ομάδες ατόμων.

Το Ράδιο Θεσσαλονίκη και η εκπομπή της Claudia Eggers φιλοξένησε τους αρμόδιους για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» σε διάφορους δήμους της Θεσσαλονίκης.

Ακούστε το απόσπασμα της εκπομπής εδώ:

Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Ανάπτυξης Δημοτικών Κοινοτήτων και Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών και πρόεδρο του ΚΑΠΗ στον Δήμο Θεσσαλονίκης, Στυλιανό Λιακόπουλο, στο πρόγραμμα απασχολούνται 17 εργαζόμενοι και από αυτούς λόγω αδειών ειδικού σκοπού, αυτή την στιγμή απασχολούνται 12 άτομα για 270 συνολικά ωφελούμενους του προγράμματος στον Δήμο Θεσσαλονίκης.
«Όλο το προσωπικό του ΚΑΠΗ, περίπου 40 άτομα, αν χρειασθεί θα ενισχύσουν το «Βοήθεια στο σπίτι». Επειδή τα συσσίτια της εκκλησίας κλείνουν από την επόμενη εβδομάδα, εμείς θα διανέμουμε το συσσίτιο και για αυτό οι βρεφονηπιακοί υπάλληλοι είναι standby για να βοηθήσουν. Όποιος συμπολίτης χρειαστεί βοήθεια μπορεί να καλέσει καθημερινά από 08:00πμ – 14:00μμ και 17:00μμ -20:00μμ
στα τηλέφωνα 2310521576, 2310519584, 2310550989 και το Σάββατο 10:00πμ -14:00μμ. Το σύνθημά μας είναι ‘μείνετε σπίτι, θα έρθουμε εμείς’».
 
 
Στον Δήμο Νεαπόλεως - Συκεών υπάρχουν 2.000 ωφελούμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» και μέχρι πριν την πανδημία οι εργαζόμενοι ήταν 44 άτομα διαφόρων ειδικοτήτων. «Τώρα ενισχύθηκε με τους εργαζομένους από τα ΚΑΠΗ και σύνολο όλοι οι εργαζόμενοι είναι 70 άτομα. Σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη θα ενισχυθεί το πρόγραμμα με άτομα από άλλες δομές που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας» προσθέτει ο Αριστείδης Γαλανός, Πρόεδρος του Δημοτικού κέντρου κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης
 
 
Μόλις εφτά άτομα εργάζονται στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» στον Δήμο Καλαμαριάς για 87 οικογένειες που επωφελούνται του προγράμματος. «Δεν φτάνουν οι εργαζόμενοι και αυτή την στιγμή συνολικά είναι 6 διότι μια νοσηλεύτρια είναι με άδεια ειδικού σκοπού. Έχουμε χωρίσει τον Δήμο Καλαμαριάς σε περιοχές και εξυπηρετούνται όλοι. Αν χρειαστεί περισσότερο προσωπικό, θα βοηθήσουμε όλοι» επισημαίνει η Ζακλίν Παπατζίκα, κοινωνική λειτουργός, υπεύθυνη στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» στον Δήμο Καλαμαριάς.
 
 
Στον Δήμο Παύλου Μελά εργάζονται στο πρόγραμμα 16 άτομα για 480 ωφελούμενους. «Η εμπειρία της προηγούμενης καραντίνας δεν ήταν πολύ ευχάριστη σχετικά με την ενσωμάτωση άλλων εργαζομένων από δομές που έκλεισαν. Μέχρι στιγμής  αποφύγαμε να ενδυναμώσουμε το πρόγραμμα  με άλλους εργαζόμενους» εξηγεί η Δέσποινα Καλαϊτζόγλου, αναπληρώτρια προϊσταμένη του τμήματος δομών υγείας, και τρίτης ηλικίας και αναπληρώτρια της διεύθυνσης κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Παύλου Μελά.
 
Κλειστό είναι σήμερα το Δημαρχείο Κορδελιού – Ευόσμου «λόγω 4 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού στον τομέα κοινωνικής πολιτικής και το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» δεν θα λειτουργήσει ως την Τρίτη», τονίζει η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Φωτεινή Δεβετζή – Πεσματζόγλου. «Στο πρόγραμμα εργάζονται 16 άτομα και αν αποδυναμωθεί θα πάρουμε βοήθεια από άλλες δομές του Δήμου».Φωτογραφία από StockSnap από το Pixabay

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω