To 70% των πολιτών πιστεύει στις θεωρίες συνωμοσίας για τον κορωνοϊό σύμφωνα με έρευνα του ΑΠΘ (audio)

ΡΕΠΟΡΤΑΖ 18.11.2020 | 16:44 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

To 70% των πολιτών πιστεύει στις θεωρίες συνωμοσίας για τον κορωνοϊό σύμφωνα με έρευνα του ΑΠΘ (audio)

ΘΕΟΔΩΡΑ ΚΑΡΑΚΙΟΥΛΑΧ || [email protected]

Πώς επηρέασε τον πληθυσμό η καραντίνα τον Μάρτιο του 2020 και ποιες ήταν οι επιπτώσεις καταγράφει έρευνα του της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ η οποία έγινε σε συνεργασία με το Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο με επικεφαλής τον καθηγητή Ψυχιατρικής Κωνσταντίνο Φουντουλάκη.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε 2 Νοεμβρίου 2020 στο διεθνές περιοδικό Journal of Affective Disorders και τα αποτελέσματα  έδειξαν ότι το 70% των πολιτών πιστεύει στις θεωρίες συνωμοσίας ενώ παρατηρήθηκε ότι στην πρώτη καραντίνα διπλασιάστηκαν τα ποσοστά άγχους και τριπλασιάστηκαν τα ποσοστά κατάθλιψης.
 
Θεωρίες συνωμοσίας
 
Σύμφωνα με την έρευνα προκύπτει ότι το 1/3 των πολιτών είναι απολύτως πεπεισμένο ότι κάποιες από τις συνωμοσιολογικές θεωρίες ευσταθούν.
Το 1/3 τις συζητάει
Και το 1/3 τις απορρίπτει χωρίς επιφυλάξεις.
Πιο συγκεκριμένα, το 70% που ερωτήθηκαν στην έρευνα πιστεύουν σε κάποιου τύπου συνωμοσιολογική άποψη ενώ μόλις το 30% την απορρίπτει εντελώς.
 
«Οι κυβερνήσεις δημιούργησαν τον κορωνοϊό»
 
Σε ερώτηση που έγινε για το πώς ακούτε το επιχείρημα ότι «είναι υπερβολική η θνησιμότητα και ότι οι κυβερνήσεις το κάνουν επίτηδες για να φοβίσουν τον κόσμο και να τον τρομάξουν», το 25% απάντησε ότι είναι απόλυτα πεπεισμένο για αυτό.
Ενώ το 50% απάντησε ότι το ακούει θετικά.
Το 20% το πιστεύει ακράδαντα και θεωρεί ότι οι κυβερνήσεις δημιούργησαν τον ιο για να προκαλέσουν εσκεμμένα οικονομική κρίση.
 

Σύμφωνα με τον καθηγητή Κωνσταντίνο Φουντουλάκη ο οποίος μίλησε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη, οι αρνητές του ιού  δημιουργούν μια ψυχολογική άμυνα απέναντι σε ένα μεγάλο φόβο. Δημιουργούν άρνηση γιατί δεν μπορούν να το αντιμετωπίσουν.

Για το γεγονός ότι μεταξύ αυτών είναι και πολλοί επιστήμονες οι οποίοι προέρχονται από τον κλάδο της υγείας, ο κος Φουντουλάκης τόνισε ότι δεν είναι θέμα μόρφωσης αλλά ο ψυχολογικός μηχανισμός που δημιουργεί την άρνηση.
 
«Μας τιμωρεί ο Θεός»
 
Σχετικά με τις άλλες θεωρίες συνωμοσίας όπως ότι ο θεός μας τιμωρεί ή ότι όλα γίνονται για το 5G.
Σύμφωνα με την έρευνα προέκυψε ότι το 20% των ερωτώμενων δεν αποκλείει το σενάριο να προκάλεσε την πανδημία ο θεός επίτηδες για να μας τιμωρήσει ενώ ένα 3 % πιστεύει ακράδαντα ότι ο Covid-19 είναι τιμωρία από τον θεό.
 
Παράλληλα σε ερώτηση κατά πόσο πιστεύετε ότι το 5G συνδέεται με την εξάπλωση του ιού ο οποίος κατευθύνει τον κορωνοϊο στους πνεύμονες, το 5% απάντησε ότι το πιστεύει ακράδαντα.
Και το 15% απάντησε ότι το συζητά.
 
Περίπου ένα 50% το οποίο συμμετείχε στην έρευνα δέχτηκε τουλάχιστον σε μέτριο βαθμό κάποια συνωμοσία όπως η «σκόπιμη απελευθέρωση του ιού ως βιο-όπλου για την δημιουργία μιας παγκόσμιας κρίσης»
 
Τριπλασιάστηκαν τα ποσοστά κατάθλιψης
 
Η έρευνα επίσης έδειξε ότι κατά την διάρκεια του πρώτου Lockdown, ένας στους τέσσερις που είχαν ιστορικό κατάθλιψης υποτροπίασαν ενώ η καραντίνα επηρέασε περισσότερο τους ψυχικά ευάλωτους.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας το ποσοστό κλινικής κατάθλιψης-και όχι των καταθλιπτικών συμπτωμάτων γενικά- έχει σχεδόν τριπλασιαστεί καθώς άγγιξε μετά την καραντίνα ποσοστό 10% του γενικού πληθυσμού ενώ έπρεπε να κυμαίνεται γύρω στο 3-5% ή και χαμηλότερα.
Σύμφωνα με τον κο Φουντουλάκη αυτού του είδους οι μελέτες θέλουν σωστό χειρισμό με στοχευμένες πράξεις.
Ο καθηγητής επισημαίνει στο Ράδιο Θεσσαλονίκη ότι με την πρώτη καραντίνα ο πληθυσμός δεν επηρεάστηκε οριζόντια αλλά επηρεάστηκε ο πληθυσμός που είχε ήδη πρόβλημα.
 
Διπλασιάστηκαν τα ποσοστά άγχους
 
Κατά την διάρκεια της πρώτης καραντίνας διπλασιάστηκε ο αριθμός των ατόμων που εμφάνισε συμπτώματα άγχους και αυτό καταγράφηκε σε ποσοστό 40% ενώ υπό κανονικές συνθήκες το ποσοστό αυτό είναι περίπου στο 20%.

«Αυτό συμβαίνει, μας λέει ο καθηγητής, διότι το κλίμα του φόβου και του αυτοπεριορισμού έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο. Παρ όλα αυτά, προσθέτει ο κος Φουντουλάκης, ένα 20 με 30% που ένιωσαν δυσφορία, ή κατάθλιψη αντιστοιχεί σε ευάλωτους πληθυσμούς σε άτομα που ήδη είχαν κάποιο πρόβλημα. Ακόμα και οι εξάρσεις, οι καβγάδες που τυχόν εντάθηκαν σε μια οικογένεια, έγινε διότι υπήρχε ένα τουλάχιστον ευάλωτοι άνθρωποι στην οικογένεια.
Σχετικά με τους παράγοντες που έπαιξαν ρόλο στην αύξηση του άγχους ήταν οι αλλαγές στην κοινωνική συμπεριφορά, στις συνθήκες εργασίες (τηλεργασία) στις καθημερινές συνήθειες, στη ρουτίνα αλλά και φυσικά το φάσμα της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας. 
 
Στις επιπτώσεις της πανδημίας ήταν και το γεγονός ότι χάλασε το βιολογικό ρολόι των πολιτών καθώς παρατηρήθηκε ότι μεγάλο ποσοστό είχε δυσκολία να κοιμηθεί, έμεναν έως πολύ αργά το βράδυ ξάγρυπνοι σερφάροντας στο διαδίκτυο και αναγκαστικά ξυπνούσαν πολύ αργά. Παράλληλα, διπλασιάστηκε το ποσοστό αυτοκτονικών σκέψεων χωρίς αυτό, όμως, να σημαίνει απαραίτητα ότι θα προχωρήσουν και σε πράξεις. Πιο ευάλωτοι είναι οι νεαρές ηλικίες και οι γυναίκες ενώ δεν ξέρουμε με αξιοπιστία τι συμβαίνει στους ηλικιωμένους άνω των 65 γιατί δεν απαντούν μαζικά σε online έρευνες. 
 
Σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα και για τις επιπτώσεις του δεύτερου lockdown και σύμφωνα με τον επικεφαλής καθηγητή είναι πολύ νωρίς για να έχουμε μια σαφή εικόνα.
 
Η έρευνα ήταν πανελλαδική και συμμετείχαν περίπου 3.500 άτομα ηλικίας 18-69 και το δείγμα σταθμίστηκε με συγκεκριμένο επιστημονικό τρόπο προκειμένου τα ευρήματα να είναι αξιόπιστα. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο διεθνές περιοδικό Journal of Affective Disorders.  
 
Ακούστε το απόσπασμα της εκπομπής της Claudia Eggers εδω:

Φωτογραφία από Omni Matryx από το Pixabay

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω