Καθηγητής φαρμακολογίας στο ΡΘ: Πως δρουν τα δύο φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τον κορωνοϊό (audio)

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ 13.11.2020 | 10:15 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Καθηγητής φαρμακολογίας στο ΡΘ: Πως δρουν τα δύο φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τον κορωνοϊό (audio)

ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

«Η Θεσσαλονίκη δεν είναι μοναδική υπόθεση. Αντιμετωπίζουμε ένα πολύ έντονο δεύτερο κύμα το οποίο όμως το αντιμετωπίζει σχεδόν όλο το βόρειο ημισφαίριο», τόνισε ο καθηγητής φαρμακολογίας του ΑΠΘ Αντώνης Γούλας μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και τον Στέφανο Διαμαντόπουλο για την κατάσταση με τον κορωνοϊό στην πόλη.

Ο κ. Γούλας ερωτήθηκε για τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται σε ασθενείς με covid με τον ίδιο να απαντά ότι «αυτή τη στιγμή το μοναδικό μερικώς ίσως φάρμακο για την αντιμετώπιση των βαρέων περιστατικών είναι τα κορτικοστεροειδή η δεξαμεθαζόνη. Φάνηκε σε μελέτες ότι ελαττώνει σε σημαντικό ποσοστό τη θνητότητα. Ένα άλλο φάρμακο που δείχνει να έχει μια κάποια αποτελεσματικότητα είναι η ρεμδεσιβίρη. Χορηγείται ενδοφλεβίως επίσης μόνο στα νοσοκομεία το οποίο είναι έναν αντιικό φάρμακο το οποίο χορηγείται για να περιορίσει το κομμάτι της λοίμωξης από τον ιό».

Όπως εξήγησε ο καθηγητής, ο ιός στην αρχή εισβάλει στον οργανισμό και προκαλεί την λοίμωξη και στη συνέχεια υπάρχει ένα σημείο καμπής όπου το ιικό φορτίο σταματά να είναι τόσο σημαντικό και το πιο σημαντικό πλέον είναι η υπέρμετρη απάντηση του οργανισμού που τελικά οδηγεί σε μια κατάσταση πολυοργανικής ανεπάρκειας. 
«Την δεύτερη φάση προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε με τα κορτικοστεροειδή  και την πρώτη φάση προσπαθούμε να τη θεραπεύσουμε με το αντιικό φάρμακο»,  εξήγησε.

Αναφορικά με την υπόθεση Τραμπ και τι του χορηγήθηκε για να αντιμετωπίσει τον ιό, ο κ. Γούλας είπε ότι χορηγήθηκαν μονοκλωνικά. «Είναι μια άλλη στρατηγική. Εξουδετερώνουν τον ιό πριν αυτός καταφέρει να εισέλθει μέσα στο κύτταρο. Δεν είναι όμως ευρείας χρήσης γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί η μελέτη δεν έχουν αδειοδοτηθεί  δεν υπάρχουν σε μεγάλο αριθμό και είναι αδύνατο να τα "σηκώσει" ένα σύστημα υγείας γιατί είναι πολύ ακριβά».

Αναφορικά τέλος με τα εμβόλια ο καθηγητής είπε πως υπάρχουν 50 με 60 εμβόλια σε φάση κλινικών δοκιμών από διαφορετικές εταιρίες ενώ σε αυτά που επικεντρώνεται η δύση είναι πέντε με έξι.

«Το πρώτο που ακούστηκε είναι της AstraZeneca και το εμβόλιο τώρα της Pfizer» είπε ο κ. Γούλας τονίζοντας ότι δεν έχουν όλα τα εμβόλια την ίδια στρατηγική. «Το εμβόλιο της Pfizer και της Moderna έχουν κοινό τρόπο δράσης είναι τα πιο ευαίσθητα και πρέπει να συντηρούνται σε χαμηλές θερμοκρασίες αλλά είμαι σίγουρος ότι θα λυθούν αυτά τα θέματα», πρόσθεσε.

 

Ακούστε το ηχητικό 

Φωτογραφία από Myriams-Fotos από το Pixabay

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω