ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΗ ΜΟΡΦΩΣΗ ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΓΙΑ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ!

ΑΠΟΨΕΙΣ 12.11.2020 | 08:00 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΗ ΜΟΡΦΩΣΗ ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΓΙΑ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ!

THESSNEWS-DESK

Η φετινή σχολική χρονιά ξεκίνησε με εκρηκτικά προβλήματα όσον αφορά τα μέτρα προστασίας μαθητών και καθηγητών! Τάξεις με 27 και 30 μαθητές ανά τάξη, ελάχιστες ή και καθόλου καθαρίστριες για ολόκληρα σχολικά κτίρια ή και συγκροτήματα! Αρθογραφεί στην ThessNews η Αναστασία Γεωργιάδου, Μέλος του Συμβούλιου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.

 

Πολλές από τις αίθουσες των σχολείων κρίθηκαν ακατάλληλες είτε γιατί ήταν υπόγειες (!) είτε γιατί ήταν μικρές και με μικρά παράθυρα! Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το ΕΠΑΛ Σίνδου όπου 39 μαθητές κάνουν μάθημα σε τάξη 40 τ.μ., Γυμνάσια στη Μαλακοπή και στον Εύοσμο όπου οι μαθητές έκαναν μάθημα σε υπόγειες αίθουσες εν μέσω πανδημίας!

Η κυβέρνηση εξ’ αρχής προσπαθούσε να πείσει τους μαθητές, τους γονείς και τους καθηγητές ότι «όλα πάνε καλά» και δε θα χρειαστεί να ξαναπεράσουμε lockdown, γιατί έχει πάρει όλα τα μέτρα. Η ίδια η ζωή την διέψευσε καθώς πρόσφατη έρευνα της ΟΛΜΕ έδειξε ότι το 63% των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πανελλαδικά φοιτά σε τάξεις με 22 έως 27 παιδιά!

Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να ρίξει το μπαλάκι στη νεολαία και το λαό, ότι εκείνοι ευθύνονται για την έκρηξη των κρουσμάτων, αποδεικνύεται από την ίδια την καθημερινότητα ότι η συλλογική ευθύνη του κράτους είναι αυτή που τελικά λείπει. Εικόνες συνωστισμού στα ΜΜΜ, κανένα μέτρο προστασίας στους χώρους δουλειάς ή ακόμη και απόκρυψή τους «για να μην πάει πίσω η δουλειά». 

Η λογική του κόστους-οφέλους, που επέλεξε η κυβέρνηση να ακολουθήσει, ήταν αυτή που τελικά μας οδήγησε στη σημερινή κατάσταση. Το γεγονός ότι κυβερνητικά στελέχη δήλωναν και συνεχίζουν να δηλώνουν ότι «δε μπορούμε να δώσουμε χρήματα στην Παιδεία και στην Υγεία γιατί δε το αντέχει η οικονομία μας» είναι που:

  • Αφήνει μαθητές και καθηγητές απροστάτευτους μέσα στα σχολεία!
  • Οδηγεί τα δημόσια νοσοκομεία στο «ξεγύμνωμά» τους και αναγκάζονται να διώχνουν κόσμο και να τους στέλνουν στα ιδιωτικά (πχ. ΑΧΕΠΑ στη πόλη μας)!
  • Κάνει το λαό και τη νεολαία θεατές σε τραγικά γεγονότα, όπως ο θάνατος των δύο ανήλικων παιδιών στη Σάμο!

Γιατί έτσι βλέπει η κυβέρνηση τη μόρφωση των μαθητών, ως κόστος! «Αν έπρεπε να πάρουμε όλα τα μέτρα στα σχολεία, αυτό θα μας στοίχιζε 10 εκ. ημερησίως» είχε δηλώσει η κ. Κεραμέως λίγο πριν ανοίξουν τα σχολεία!  Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να δώσει λεφτά εκεί που πραγματικά υπάρχει ανάγκη, τα δίνει σε μεγάλους επιχειρηματίες, βιομήχανους, εφοπλιστές γιατί «εκείνοι επλήγησαν περισσότερο από όλους στην πανδημία». Τα χρήματα όμως που απλόχερα δίνει η κυβέρνηση στους μεγάλους επιχειρηματίες και σε πολεμικούς εξοπλισμούς είναι χρήματα που τα έχουν πληρώσει οι εργαζόμενοι με τον κόπο τους μέσα από τους φόρους και τα ματωμένα πλεονάσματα.

Ακόμη και τώρα προσπαθεί να πείσει μαθητές και καθηγητές ότι η τηλεκπαίδευση λειτουργεί ομαλά, ενώ από τη πρώτη μέρα στη Θεσσαλονίκη 10δες ήταν τα σχολεία και οι μαθητές που δεν ήταν ενημερωμένοι, που δε μπορούσαν να συνδεθούν στη πλατφόρμα, που δεν είχαν οι μαθητές και οι καθηγητές τα απαραίτητα τεχνικά μέσα! Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι σε όλα τα σχολεία της Άνω Τούμπας από τη πρώτη μέρα δεν πραγματοποιήθηκαν τα μαθήματα!

Οι αγώνες και τα αιτήματα των μαθητών αποδείχθηκαν δίκαια και αναγκαία! Ακόμη και τώρα, σε αυτές τις συνθήκες μαθητές-γονείς-εκπαιδευτικοί θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και να διεκδικούμε το δικαίωμα στη δωρεάν και ολοκληρωμένη μόρφωση!

 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω