Σύνοδος Κορυφής: Τι συμφώνησαν οι «27» για την πανδημία

ΚΟΣΜΟΣ 30.10.2020 | 10:35 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Σύνοδος Κορυφής: Τι συμφώνησαν οι «27» για την πανδημία

THESSNEWS-DESK

Με συμφωνία για κοινή δράση στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, ολοκληρώθηκε η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, όπου συμμετείχε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι 27 ηγέτες συμφώνησαν σε τρία βασικά μέτρα κοινής προσπάθειας για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος του κορωνοϊού.

- Το πρώτο είναι η κατανομή επαρκούς αριθμού εμβολίων για κάθε χώρα (ανάλογα και τον πληθυσμό της).

- Το δεύτερο αφορά μία κοινή ευρωπαϊκή Passenger Location Form (φόρμα εντοπισμού επιβάτη) η οποία θα συνεισφέρει στην ασφάλεια των μετακινήσεων.

- Το τρίτο είναι η συνεργασία μεταξύ των κρατών σε περίπτωση που το Σύστημα Υγείας κάποιας χώρας υφίσταται πίεση.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι ηγέτες δεσμεύτηκαν για την ενδυνάμωση των προσπαθειών για τη διασφάλιση επαρκών ποσοτήτων εμβολίων, που θα πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές ασφάλειας. «Όλα τα κράτη θα λάβουν εμβόλια την ίδια χρονική στιγμή σε αναλογία με τον πληθυσμό τους. Συζητήθηκαν, επίσης, οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας και τονίστηκε η ανάγκη υλοποίησης των αποφάσεων που έχουν ληφθεί προκειμένου να αντιμετωπιστούν αυτές οι οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες», υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές.

 

Καταδίκη της Τουρκίας για την στάση της απέναντι στην Γαλλία

Στην τηλεδιάσκεψη της ΕΕ έγινε και αναφορά στην Τουρκία και την διαμάχη με την Γαλλία. Οι επιθετικές και προσβλητικές δηλώσεις Ερντογάν κατά του Εμανουέλ Μακρόν καταδικάστηκαν από τα 27 μέλη, με τον Ελληνα πρωθυπουργό να δηλώνει πως «η σύγκρουση θρησκειών και πολιτισμών που προωθείται από την Τουρκική ηγεσία αποτελούν συστημική απειλή για την Ευρώπη και υπερβαίνει αυτά που συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο Μακρόν πιέζει για να τεθούν κυρώσεις στην Τουρκία, κάτι που ζήτησε και ο επικεφαλής της ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ προς την ΕΕ. Το ζήτημα της Τουρκίας ωστόσο θα συζητηθεί εκτενέστερα στην Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.
 

Φωτογραφία από Capri23auto από το Pixabay

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω