Προκαλεί «εγκεφαλική ομίχλη» ο κορωνοϊός; Τι λέει στο ΡΘ η λοιμωξιολόγος Αναστασία Κοτανίδου(audio)

ΡΕΠΟΡΤΑΖ 21.10.2020 | 19:48 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Προκαλεί «εγκεφαλική ομίχλη» ο κορωνοϊός; Τι λέει στο ΡΘ η λοιμωξιολόγος Αναστασία Κοτανίδου(audio)

ΒΙΚΥ ΔΕΤΣΙΚΑ || [email protected]

Σε πυρετώδεις ρυθμούς οι έρευνες της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας για την εύρεση εμβολίου και φαρμάκων κατά του νέου κορωνοϊού. Παράλληλα οι ερευνητές μελετούν τις επιπτώσεις που προκαλεί η πανδημία σε όσους έχουν νοσήσει από covid 19.

Οι έρευνες δείχνουν ότι ο κορωνοϊός, εκτός από τα αναπνευστικά προβλήματα, προκαλεί και άλλες δυσκολίες στον ανθρώπινο οργανισμό, όπως νευρολογικές επιπλοκές. «Από την πρώτη στιγμή είχαμε πει ότι ένα σημαντικό ποσοστό από τους ασθενείς που νοσούν με covid 19, έχουν προσβολή και του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος», τονίζει στο Ράδιο Θεσσαλονίκη η λοιμωξιολόγος Αναστασία Κοτανίδου, αναλύοντας τι ακριβώς είναι αυτή η «εγκεφαλική θολούρα» που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Σε πρόσφατη έρευνα του καθηγητή νευρολογίας Μαρίνου Δαλάκα, σε συνεργασία με τη λοιμωξιολόγο Αναστασία Κοτανίδου και ομάδα γιατρών, εξετάστηκε το εγκεφαλονωτιαίο υγρό ασθενών με Covid 19,  όπου διαπιστώθηκε η τοπική παραγωγή αντισωμάτων. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με την έρευνα,  ότι υπάρχει τοπική φλεγμονή στον εγκέφαλο. H έρευνα αυτή έγινε με σκοπό να διερευνήσει τον παθοφυσιολογικό μηχανισμό της εγκεφαλοπάθειας και της παρατεταμένης κωματώδους κατάστασης σε ασθενείς με σοβαρή νόσο κορωνοϊού.  «Οι ασθενείς  αυτοί είχαν μεγαλύτερη σύγχυση και διέγερση», υπογραμμίζει η κ.Κοτανίδου.

Όπως επισημαίνει στο Ράδιο Θεσσαλονίκη η κ. Κοτανίδου αυτοί οι ασθενείς παρουσίασαν επίσης, αυξημένο άγχος, δυσκολία συγκέντρωσης, διαταραχές ύπνου αλλά και μερική απώλεια μνήμης, ενώ όπως η ίδια ανέφερε: «Τα ευρήματα αυτά ήταν ανεξαρτήτου ηλικίας. Είχαμε και ασθενείς που ήταν νέοι».

Σύμφωνα με τη λοιμωξιολόγο, οι ασθενείς αυτοί βρίσκονται υπό παρακολούθηση, προκειμένου έξι μήνες μετά την νοσηλεία τους, να διαπιστωθεί αν θα αντιμετωπίζουν νευρολογικά θέματα.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΟΣΑ ΕΙΠΕ. 

Φωτογραφία από Tobias Rehbein από το Pixabay

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω