Πρύτανης ΑΠΘ στο ΡΘ για μετρήσεις στα λύματα: Ο ιός ανιχνεύεται σε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις – Πολλοί οι ασυμπτωματικοί

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ 17.10.2020 | 11:11 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Πρύτανης ΑΠΘ στο ΡΘ για μετρήσεις στα λύματα: Ο ιός ανιχνεύεται σε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις – Πολλοί οι ασυμπτωματικοί

ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

«Σημαντικό» και συνάμα «δραματικό» χαρακτήρισε ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη, το αποτέλεσμα της τελευταίας ανάλυσης στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης που καταγράφει την συγκέντρωση του γονιδιώματος του SARS-Cov-2.

Τα  νέα στοιχεία δείχνουν αύξηση της τάξης του 290% με βάση τις τελευταίες αναλύσεις, που πραγματοποίησε η διεπιστημονική ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της ΕΥΑΘ, η οποία παρακολουθεί την εξέλιξη του ιικού φορτίου του κορωνοϊού με δειγματοληψίες στα υγρά αστικά απόβλητα στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης.

«Ενώ στα μέσα Σεπτεμβρίου με τέλη η ανίχνευση έδειχνε συγκεντρώσεις άλλοτε λίγο παραπάνω ή λίγο παρακάτω από το όριο στα τελευταίες δύο μετρήσεις ήταν τρεις φορές πάνω. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πλέον ο ιός ανιχνεύεται σε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις. Είναι συμβατό με την επιδημιολογική εικόνα που υπάρχουν στην πόλη. Και υπάρχουν πολλοί συμπτωματικοί», τόνισε ο πρύτανης.

Αναφορικά από το που αντλούνται τα δείγματα ο πρύτανης είπε πως «αντλούμε από ένα συγκεκριμένο σημείο, από τον κεντρικό αγωγό λυμάτων. Όλη η Θεσσαλονίκη πέφτει εκεί. Το επόμενο στάδιο είναι να βάλουμε σε 3 διαφορετικά σημεία, για να ξέρουμε πια περιοχή είναι περισσότερο φορτισμένη».

Φωτογραφία από Gerd Altmann από το Pixabay

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω