Θέμα ΡΘ: Υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά λόγω καθιστικής ζωής και… κινητού

ΡΕΠΟΡΤΑΖ 16.10.2020 | 18:28 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Θέμα ΡΘ: Υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά λόγω καθιστικής ζωής και… κινητού

ΜΑΡΙΑ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ || [email protected]

Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής. Γιορτάζεται κάθε χρόνο με αφορμή την επέτειο της ίδρυσης του Οργανισμού Τροφίμων – Γεωργίας στις 16 Οκτωβρίου του 1945.

 
Η Ελληνική Διατροφολογική Εταιρεία ορίζοντας το φετινό ελληνικό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής, εφιστά την προσοχή στις αυξανόμενες και σχεδόν επιδημικές διαστάσεις που λαμβάνει το φαινόμενο της Παιδικής Παχυσαρκίας στη χώρα μας.
 
Η τελευταία μεγάλη επιδημιολογική μελέτη στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 124.000 μαθητές
 
Περίπου 1 στα 10 παιδιά ηλικίας 9-11 ετών είναι παχύσαρκα
 
Το 24,8% είναι υπέρβαρα
 
Το σύνολο των υπέρβαρων και παχύσαρκων ανέρχεται στο 33,6%.
 
Την ίδια ώρα, περισσότερα από 3 στα 10 παιδιά (33,4%) εμφανίζουν παχυσαρκία κεντρικού τύπου. Το συγκεκριμένο ποσοστό εμφανίζεται ως ένα από τα υψηλότερα παγκοσμίως…
 
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ως κεντρικού τύπου παχυσαρκία στα παιδιά ορίζεται η συγκέντρωση σωματικού λίπους στην περιοχή της κοιλιάς η οποία μπορεί να επιφέρει σοβαρούς κινδύνους στην υγεία.
 
Γιατί το φαινόμενο της παιδικής παχυσαρκίας μας μίλησε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και την εκπομπή της Κλαούντια Έγγερς, ο Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας,  Δημήτρης Γρηγοράκης.
 
Τι είναι αυτό που ωθεί ένα παιδί στο να καταναλώνει αλόγιστα φαγητό, σνακ και ότι άλλο με αποτέλεσμα να απομονώνεται από τον κοινωνικό του περίγυρο και σε πολλές περιπτώσεις να λειτουργεί αυτοκαταστροφικά?   
 
Είναι η παιδική παχυσαρκία ένα ξεχωριστό και ιδιαίτερο πρόβλημα, ή απλά σε όλα τα παιδιά υπάρχει μία εν δυνάμει προδιάθεση για αύξηση σωματικού βάρους, που περιμένει τις κατάλληλες συνθήκες για να εκδηλωθεί; Όπως είπε ο κ. Γρηγοράκης η χώρα μας κατέχει μία υψηλή κατάταξη στον παγκόσμιο χάρτη της παιδικής παχυσαρκίας.
 
Τα ποσοστά αυξάνονται ολοένα και περισσότερο… Ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι κάποια από τα παχύσαρκα παιδιά που δέχονται bullying και χλευασμό από τον κοινωνικό περίγυρο, λειτουργούν αυτοκαταστροφικά και να καταναλώνουν περισσότερες παχυντικές τροφές αυξάνοντας περισσότερο το σωματικό τους βάρος… 
 
Ο κ. Γρηγοράκης αναφέρθηκε και στην κεντρική παχυσαρκία την οποία θα εμφανίσει το 33,4% των παιδιών. Το ποσοστό αυτό είναι  ένα από τα υψηλότερα παγκοσμίως…
 
Είναι η συγκέντρωση λίπους στην κοιλιακή χώρα η οποία συνδέεται με σοβαρά προβλήματα στην ενήλικη ζωή.
 
Για τον ρόλο της οικογένειας και των γονέων, ο κ. Γρηγοράκης σημείωσε ότι υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό που δεν αναγνωρίζει ότι το παιδί του είναι παχύσαρκο ή υποβαθμίζει το πρόβλημα λέγοντας ότι τα περιττά κιλά που έχει θα τα πάρει σε… μπόι.
 
Υπάρχουν βέβαια και οι γονείς που ξέρουν τι σημαίνει υγιεινή διατροφή αλλά το παιδί επιλέγει μία άλλη, την ανθυγιεινή.
 
Αυτό που μας επισήμανε ο κ. Γρηγοράκης είναι πως το ζήτημα είναι σύνθετο. Δηλαδή δεν έχει να κάνει μόνο με τη λάθος διατροφή των παιδιών αλλά και με την καθιστική ζωή μπροστά από μία οθόνη. Είτε πρόκειται για υπολογιστή, είτε video game, είτε τα τελευταία  χρόνια το κινητό.
 
Τα παιδιά δεν παίζουν, δεν αθλούνται σημείωσε ο πρόεδρος της  Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας, κι αυτή είναι μια πραγματικότητα που μας λυπεί όλους…

Ακούστε παρακάτω την εκπομπή της Κλαούντια Έγγερς:

Φωτογραφία από Cyn Yoder από το Pixabay

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω