Στοά Κολόμβου: Μια «θρυλική» αγορά σε παρακμή (ΦΩΤΟ+VIDEO)

ΡΕΠΟΡΤΑΖ 17.10.2020 | 11:40 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Στοά Κολόμβου: Μια «θρυλική» αγορά σε παρακμή (ΦΩΤΟ+VIDEO)

ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΥΛΩΝΑΣ || [email protected]

Η στοά Κολόμβου από την ανέγερσή της το 1935 αποτέλεσε σημείο αναφοράς για την ιστορία της Θεσσαλονίκης. Μέσα στο χρόνο γνώρισε ημέρες δόξας, αλλάζοντας μέσα στις δεκαετίες το χαρακτήρα και τη φυσιογνωμία της, διατηρώντας ωστόσο μέχρι και σήμερα που παρακμάζει τη μαγεία της και την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική ομορφιά της.

Από τη σύστασή της, η «θρυλική» αγορά αποτέλεσε ίσως το πρώτο εμπορικό κέντρο της πόλης με δεκάδες καταστήματα που στην πορεία άλλαζαν χρήσεις. Βιοτεχνίες, κοσμηματοπωλεία, γουναράδικα, κουρεία, ταβέρνες και μπαράκια γνώρισαν ημέρες δόξας άλλα και οικονομικής δυσπραγίας. 

Η αγορά που δημιουργήθηκε εντός της στοάς ξεκίνησε ουσιαστικά να αναπτύσσεται από τη δεκαετία του 1950, όπου η Θεσσαλονίκη άρχισε να επουλώνει τις πληγές της από τους πολέμους και τα δεινά της κατοχής αλλά και τους εμφυλίου.

 

 

Τη δεκαετία του 1970 αλλά και τα χρόνια της μεταπολίτευσης έφτασε στο αποκορύφωμά της, όπου για να νοικιάσει κάποιος μαγαζί έπρεπε να καταβάλει μέχρι και «αέρα» χιλιάδων δραχμών. Από το 1980 γέμισε με κοσμηματοπωλεία, με τους τότε Γιουγκοσλάβους να έρχονται για να αγοράσουν χρυσό. Η πόλεμος στη γειτονική χώρα άλλαξε το τοπίο. Κάποια από αυτά έκλεισαν παραχωρώντας τη θέση τους στα γουναράδικα και στους Ρώσους τουρίστες. Αργότερα με την αλλαγή στο τοπίο της αγοράς της γούνας έκλεισαν και αυτά.

Ήταν το 2000 όταν στην αγορά έκαναν τα πρώτα τους βήματα μπαράκια και μεζεδοπωλεία, φέρνοντας έναν άλλο αέρα που αργότερα έμελε να αποδειχθεί «τοξικός» καθώς η στοά σταμάτησε να έχει εμπορική ζήτηση. Τα πιο γνωστά ήταν το «Καντίνα Τροπικάνα» και το Fox Trot» με έναν από τους ιδιοκτήτες του, να είναι ο γνωστός ηθοποιός Ιεροκλής Μιχαϊλίδης.

Τα καταστήματα υγειονομικούς ενδιαφέροντος παρά το γεγονός έδωσαν άλλη νότα για διάφορους λόγους ήταν από τους παράγοντες που οδήγησαν την αγορά σε παρακμή εξηγεί ο Νίκος Γκιοτλής, ένας από τους δύο «ηρωικούς» επιχειρηματίες που διατηρούν ακόμη τα καταστήματά τους.

 

 

Ο κ. Νίκος έχει κοσμηματοπωλείο το οποίο περνά από γενιά σε γενιά από το 1947. Ο ίδιος ανέλαβε την επιχείρηση από το 1993 όπως τη θυμάται από τα παιδικά του χρόνια. Είναι μάρτυρας των εποχών δόξας και της σημερινής αποκαρδιωτικής κατάστασης.

Σύμφωνα με τον ίδιο το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι πολλοί ιδιοκτήτες που έχουν ποσοστά στην αγορά γεγονός που αποτελεί τροχοπέδη στην αξιοποίησή της. Όπως εξηγεί είναι εξ αδιαιρέτου με συνέπεια για να νοικιαστεί έστω και ένα κατάστημα θα πρέπει να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη και των υπολοίπων.

Να σημειωθεί ότι την περίοδο που η Θεσσαλονίκη ήταν Πολιτιστική Πρωτεύουσα η Στοά χαρακτηριστικέ ως διατηρητέο μνημείο και βρίσκεται υπό την εποπτεία της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων της Θεσσαλονίκης.

Το 2012 – 2013 έγιναν κάποιες συντηρήσεις, βάφτηκε και μπήκαν στην οροφή πλεξιγκλάς ωστόσο από τότε δεν έχει γίνει κάποια άλλη παρέμβαση. Συνέπεια της μη συντήρησης και της εγκατάλειψης είναι σε ένα τμήμα της να υπάρχουν κορδέλες καθώς κατά διαστήματα πέφτουν σοβάδες, ενώ μετατρέπεται σε δημόσιο ουρητήριο αλλά και από την πλευρά της Πτολεμαίων σε στέκι χρήσης ναρκωτικών.

Σύμφωνα με τον κ. Γκιοτλή σχετικά πρόσφατα υπήρχε ενδιαφέρον για εξαγορά από επενδυτές από το εξωτερικό στα πρότυπα της Στοάς Μοδιάνο, ωστόσο το εγχείρημα «ναυάγησε».

 

Η ονομασία

Χτίστηκε το 1935 σε σχέδια του Ζακ Μοσέ. Πήρε το όνομα της από τον Τζάκομο Κολόμπο, έναν Ιταλό μάγειρα, ο οποίος περί τα 1870 είχε ανοίξει το περίφημο ξενοδοχείο «Κολόμπο»  στη διασταύρωση των οδών Λέοντος Σοφού και Βαλαωρίτου.

 

Αρχιτεκτονικά στοιχεία

Τυπικό δείγμα αγοράς της εποχής που ωστόσο δεν φέρει μεταλλική στέγη αλλά η στέγη της αποτελείται από την προέκταση της κάθετης τοιχοποιίας. Το κεντρικό σημείο του τριγώνου στέγασης υπερυψώνεται και καλύπτεται από γυαλί ώστε να επιτραπεί ο φωτισμός και αερισμό του χώρου. Στην όψη επί της Εγνατίας η αγορά «κρύβεται» πίσω από οικοδομή 4 ορόφων, ενώ η όψη επί της Πτολεμαίων αποτελείται από ισόγειο και έναν όροφο. Στο εσωτερικό, η αγορά αποτελείται από 2 διαδρόμους, αριστερά και δεξιά των κεντρικών κτιρίων. Η διακόσμηση είναι απλή, με την προσθήκη ψευδοπαραστάδων και επίκρανων.

 

Δείτε φωτογραφίες 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω