Γεντί Κουλέ: Το εμβληματικό μνημείο της Θεσσαλονίκης με την σκοτεινή ιστορία (ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ)

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 17.10.2020 | 13:33 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Γεντί Κουλέ: Το εμβληματικό μνημείο της Θεσσαλονίκης με την σκοτεινή ιστορία (ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ)

THESSNEWS-DESK

Το Φρούριο του Επταπυργίου, γνωστό και με την οθωμανική ονομασία Γεντί Κουλέ (Yedi Kule), βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο των τειχών της Θεσσαλονίκης, εντός της Ακρόπολης.     

Γύρω στο 1890 το μνημείο χρησιμοποιήθηκε ως ανδρικές, γυναικείες και στρατιωτικές φυλακές. Κατά τη δεκαετία του 1890, το φρούριο μετατράπηκε σε φυλακή. Οι φυλακές του Επταπυργίου είχαν αποκτήσει κακή φήμη κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Μεταξά, της Κατοχής, και σε όλη την μεταπολεμική περίοδο, ιδίως στον Ελληνικό Εμφύλιο Πόλεμο και την χούντα των συνταγματαρχών.

Το 1984 ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Γεώργιος - Αλέξανδρος Μαγκάκης ανακοίνωσε σχέδια μεταφοράς των φυλακών της Θεσσαλονίκης σε νέο χώρο, χαρακτηρίζοντας «απελπιστική» την κατάστασή του Επταπυργίου. 

Το μνημείο επισκέφτηκε η φωτογράφος Λία Μάγειρα και καταγράφοντας το με τον φωτογραφικό της φακό, μας ξεναγεί μέσα από τις εικόνες στο Επταπύργιο. 

Γεντί Κουλέ

Η ίδια αναφερόμενη στην επίσκεψή της γράφει: "Μπαίνοντας  στο κάστρο από τη βαριά πύλη, αισθάνομαι το φόβο να καραδοκεί στις γωνίες. Στους τοίχους υπάρχουν τα ίχνη του Βυζάντιου και της Τουρκοκρατίας. Εξερευνώ τους διαδρόμους, τα τοξωτά ανοίγματα στα τείχη, τα φυλάκια με τις σκουριασμένες κλειδαριές, τα διπλά συρματοπλέγματα. Περίπου πεντακόσιοι Έλληνες αντιστασιακοί υπολογίζεται ότι εκτελέστηκαν εδώ από τους Ναζί, κατά τη διάρκεια του B΄Παγκοσμίου Πολέμου.

Πόνος και καημός μοιάζει να αναβλύζει από τους τοίχους τριγύρω, από τις ιστορίες φυλακισμένων που εκτελέστηκαν, πολλές φορές με συνοπτικές διαδικασίες. Ανεβαίνω στα τείχη αλλά η ομίχλη δε μου επιτρέπει να δω τη θέα του Θερμαϊκού Κόλπου. Νομίζω πως βρίσκομαι στο κενό.

Ψηλαφώ τις βαριές πόρτες στα κελιά της απομόνωσης. Η κάθε μία έχει πολλές ιστορίες να διηγηθεί. Για ενόχους αλλά και αθώους. Για δολοφόνους αλλά και αντικαθεστωτικούς. Οι φυλακισμένοι χαρακτήριζαν το Γεντί Κουλέ «υγρό τάφο».
Το φως είναι λιγοστό. Σπρώχνω τη βαριά πόρτα. Η αλλοτινή φυλακή είναι σήμερα μουσείο. Η φαντασία μου, παίζει παράξενα παιχνίδια"

 

Διαβάστε την εμπειρία της Λίας Μάγειρα από το Γεντί Κουλέ ΕΔΩ

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω