Τα χρέη που προκλήθηκαν από τον COVID-19

ΑΠΟΨΕΙΣ 5.10.2020 | 22:10 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Τα χρέη που προκλήθηκαν από τον COVID-19

THESSNEWS-DESK

Η πανδημία που ξέσπασε στις αρχές της άνοιξης, οι περιορισμοί των μετακινήσεων που αναγκαστικά επιβλήθηκαν σε συνδυασμό με τα lockdowns «πάγωσαν» την οικονομική δραστηριότητα.

Αρθρογραφεί στην ThessNews ο Κωνσταντίνος Μουτσιάνας,  Διδάκτωρ Οικονομικών Επιστημών ΑΠΘ

 

 Οι επιχειρήσεις  -ανεξαρτήτως μεγέθους και κλάδου- για σημαντικό χρονικό διάστημα είχαν ελάχιστο έως μηδενικό κύκλο εργασιών, με τις υποχρεώσεις να εξακολουθούν να «τρέχουν» επιβαρύνοντας την κατάσταση. Πολλοί επιχειρηματίες βρέθηκαν στο δίλημμα αν θα πρέπει να ανοίξουν τα καταστήματα τους ή αν θα πρέπει να παραμείνουν κλειστά προβλέποντας –ορθά- ότι τα  έσοδα από τη λειτουργία τους δεν θα επαρκούσαν να καλύψουν τα έξοδα. Ειδικά για τον κλάδο του τουρισμού και τις δραστηριότητες που συνδέονται με αυτόν (π.χ. εστίαση) οι συνέπειες από την πανδημία είναι ακόμη πιο έντονες.

Η πανδημία έχει προκαλέσει χρέη στις ελληνικές επιχειρήσεις. Το πλέγμα των μέτρων ανακούφισης που δημιούργησε η κυβέρνηση συγκράτησε σημαντικά ένα πιθανό κύμα «λουκέτων» στην ελληνική οικονομία. Προφανώς, μπροστά στις πρωτόγνωρες επιπτώσεις του COVID-19 κανένα μέτρο δεν θα μπορούσε να είναι αρκετό έτσι ώστε να αντισταθμίσει τις ζημίες. Παρείχε, όμως, ένα σημαντικό στήριγμα στην πραγματική οικονομία. Έδωσε τη δυνατότητα και τη δύναμη στους επιχειρηματίες να πιστέψουν ότι υπάρχει «επόμενη ημέρα». Ότι αξίζει να ανοίξουν το μαγαζί τους. Είναι κρίσιμο να επαναλάβουμε ότι το πλήγμα από την πανδημία είναι τεράστιο και πολυδιάστατο. Και σίγουρα η πίεση και η αγανάκτηση του ιδιοκτήτη / επιχειρηματία που βιώνει τα οικονομικά προβλήματα είναι τόσο μεγάλη που του επιτρέπει τη σκληρή κριτική. Ωστόσο η οικονομική προστασία συνέβαλε στο να μην διαλυθεί εντελώς η οικονομία.

Το επόμενο χρονικό διάστημα δεν θα είναι εύκολο. Οι υγειονομικές εξελίξεις είναι απρόβλεπτες. Τα χρέη που έχουν συσσωρευτεί θα απειλήσουν τη βιωσιμότητα αρκετών επιχειρήσεων. Η κυβέρνηση θα πρέπει να εστιάσει «οικονομικά» στην προστασία των επιχειρήσεων και να προνοήσει για: την ελάφρυνση φορολογικών και ασφαλιστικών χρεών μέσω γενναίων ρυθμίσεων, τις παρατάσεις καταβολής οφειλών, τη μείωση κόστους ηλεκτρικής ενέργειας, εκπτώσεις για δόσεις βεβαιωμένων οφειλών, επιτάχυνση επιστροφών φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ.

Οι οικονομικές συνθήκες το 2021 θα είναι σαφέστατα πιο βελτιωμένες για την Ελλάδα. Η ανάκαμψη που θα σημειωθεί σε συνδυασμό με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης θα αντισταθμίσουν την ύφεση του 2020. Γι’αυτούς, ακριβώς, τους λόγους θα πρέπει τώρα να ενισχυθεί σημαντικά ο επιχειρηματίας και η επιχείρηση.

 

Φωτογραφία από Nattanan Kanchanaprat από το Pixabay

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω