Στο Κυνήγι της περιπέτειας: Ενώνοντας 12 καταφύγια στον Όλυμπο by vita4you!

AUTO-MOTO 4.10.2020 | 09:30 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Στο Κυνήγι της περιπέτειας: Ενώνοντας 12 καταφύγια στον Όλυμπο by vita4you!

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΤΖΕΡΤΖΕΒΕΛΗΣ || [email protected]

Ένα όνειρο τρελό, όμως, όχι και απατηλό, είχε ο Λορέντζο Νεράντζης, ορειβάτης και εθελοντής της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης,  θέλοντας να ενώσει, 12 καταφύγια στο βουνό των θεών, τον Όλυμπο. Κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα! Με ένα μεγάλο σακίδιο 65 λίτρων, και εξοπλισμό που περιελάμβανε όλα τα απαραίτητα για διαβίωση στην φύση. Στις 22 Σεπτεμβρίου πήρε εκκίνηση ο μεγάλος άθλος των 86,5 χιλιομέτρων, του χαμογελαστού Λορέντζο, που έδειξε πως ήξερε τι θα αντιμετώπιζε ή τουλάχιστον, έτσι έδειχνε!

Βέβαια όλοι οι ειδικοί στο βουνό δεν σταματούν να φωνάζουν, πως μοναχός κανείς.. ούτε στον παράδεισο! Βέβαια αυτή η σόλο ιδέα δεν ήτανε η πρώτη για το «τρελό αγόρι» που πέρασε το φετινό του καλοκαίρι στο Καταφύγιο της Πετρόστρουγκας, «υπηρετώντας» ορειβάτες και φίλους του βουνού!

Ο οραματισμός του ξεκίνησε κατά την διάρκεια της καραντίνας του covid-19 όπου όπως φάνηκε, ένιωσε την ανάγκη να δραπετεύσει, και να έρθει σε επαφή με το φυσικό τοπίο και τις ψηλές κορφές, που εξακολουθούν να μαγεύουν ανυποψίαστους εραστές της περιπέτειας. Τα υπόλοιπα ερεθίσματα έλαβε κατά την διάρκεια απουσίας του από την Ελλάδα, όπου έζησε στην Ισπανία την Αφρική και την Λατινική Αμερική, όπου στην Οροσειρά των Άνδεων, συνάντησε ορειβάτες που βάδιζαν πάνω στα χνάρια των Ίνκας.

Φυσικά, ο Λόρυ, (έτσι όπως τον αποκαλούν οι δικοί του άνθρωποι), δεν περπάτησε από την Κολομβία μέχρι τη Βολιβία, παρά προτίμησε να περιηγηθεί στις πλαγιές του Γέρο Ολύμπου, αναζητώντας λύσεις για πολλά, στην δίνη του καθαρού αέρα της βιόσφαιρας του Μυθικού Βουνού! Μπορεί να έβλεπε τον Όλυμπο από την Θεσσαλονίκη, όταν η θέα του ήταν ορατή, όμως η στιγμή κατά την οποία αντίκρισε, την ανατολή του Ηλίου, από τα «Ζωνάρια» ήταν μοναδική!

Τώρα που περπατάει εκεί πάνω, στα δύσκολα, και σκληροτράχηλα, τερέν των μονοπατιών που ενώνουν τα 12 καταφύγια, ανακάλυψε έναν διαφορετικό Όλυμπο, που βιώνει και αναπνέει, εκτός Ελληνικής φαντασίας, και αποκαλύπτεται μόνον σε εκείνους που τολμούν να τον αναζητήσουν πεζοπορώντας, στις κορυφές του!

 

Όλες αυτές τις μέρες ο Λόρυ, προσπάθησε να κρατήσει τις δυνάμεις του, σε επίπεδο ικανοποιητικό, καθώς περπατούσε σε μέρη όπου ένιωθε άνετα, παρόλο που δεν είχε ξαναδεί ποτέ στην ζωή του! Το βουνό τον μάγεψε τόσο πολύ όπου, ήδη από τις δύο πρώτες μέρες του εγχειρήματος, γέμισε την κάρτα της φωτογραφικής του Μηχανής, παρόλο που ήταν μεγάλη!

Τον συνάντησα λίγο κάτω από το διάσελο της δεύτερης ψηλότερης κορυφής του Ολύμπου το Σκολιό (2911μ) όπου το χαμόγελο στο παγωμένο του πρόσωπο ξεχείλιζε, όχι γιατί με είδε, αλλά γιατί ξεμπέρδεψε από τις ριπές του παγωμένου αέρα, που τον χτυπούσαν αλύπητα, κατά την διάρκεια της ανάβασης, από τον «Γολγοθά». Αυτού του είδους οι γνωριμίες κρατούν μια ζωή! Τα παπούτσια και των δύο μας είχαν φορτωθεί με αρκετά χιλιόμετρα!

Επόμενο ήταν να χρειαστούμε λίγη βοήθεια από τα επιθέματα που κουβαλούσε στο φαρμακείο, που υποδειγματικά προετοίμασε η ομάδα εθελοντών του vita4you, η οποία και υποστηρίζει τον Λόρυ στον άθλο του. « Η ανάβαση στον Όλυμπο απαιτεί καλή προετοιμασία». Οι ορειβάτες βέβαια δίνουν μεγάλη έμφαση στον ρουχισμό, αλλά τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερος κόσμος που αθλείται σκαρφαλώνει στις πλαγιές του, φορώντας και κουβαλώντας μόνον τα απαραίτητα. Ένα μικρό παγουράκι με ηλεκτρολύτη, λίγες αναβράζουσες βιταμίνες, ένα αντηλιακό και κάποια επιθέματα δέρματος για τις φτέρνες που χτυπιούνται από τα υψομετρικά σκαμπανεβάσματα. Αυτές είναι κάποιες, από τις σύγχρονες άμυνες, που λαμβάνουν σοβαρά υπ όψιν τους οι Μαραθωνοδρόμοι και ορειβάτες που αναπνέουν συχνά πάνω στον Όλυμπο!

Τα καταφύγια ανάγκης, όπως αυτό του «Χρηστάκη» που βρεθήκαμε με τον Λόρυ, βρίσκονται στις πιο δύσκολα προσβάσιμες περιοχές του βουνού, και δεν είναι λίγες οι φορές κατά τις οποίες έσωσαν την ζωή κάποιων ορειβατών, από καιρικά φαινόμενα! Φυσικά και δεν υπάρχουν ανέσεις σε ένα καταφύγιο! Όμως η διαβίωση σε έναν τέτοιο χώρο, αναδεικνύει τα καταφύγια ανάγκης. Η απουσία τροφής, η  έλλειψη φαγητού και ανέσεων, κάνει την διαβίωση αρκετά δύσκολη, άλλα ακριβώς αυτή η απομόνωση σε ένα τοπίο φυσικής ομορφιάς είναι που  καθιστά τα καταφύγια ανάγκης ξεχωριστά.

 

Οι παρατηρήσεις του Λόρυ Νεράντζη, είχαν να κάνουν με την επισκεψιμότητα, που έχουν οι κλασσικές διαδρομές, που ξεκινούν από το Λιτόχωρο και σκαρφαλώνουν προς το οροπέδιο των Μουσών. Ατραξιόν του όρους, αποτελεί η διάσχισή του μέσω του Ευρωπαϊκού Μονοπατιού μεγάλων διαδρομών Ε4, το οποίο ενώνει τον Ταΰγετο και τον Όλυμπο με τις Άλπεις και τα Πυρηναία όρη! Η Νοτιοδυτική του πλευρά όμως παραμένει ακόμη και σήμερα  άγνωστη, και είναι το κάτι άλλο! Το Αλπικό τοπίο ξεχωρίζει για την ιδιαιτερότητα του καθώς κανείς μπορεί να περπατά απολαμβάνοντας την απίστευτη ορατότητα γύρο του, όταν φυσικά, ο Δίας το επιτρέπει!  Η σωστή ενημέρωση, η ατομική ευθύνη, αλλά και ο σωστός εξοπλισμός ενός ορειβάτη, αποτελούν κάποια από τα σημεία ασφαλείας που απαιτούνται έτσι ώστε να μην λαμβάνουν χώρα επιπόλαια ατυχήματα, και δακρύβρεχτα περιστατικά, στο βουνό των Θεών!

Μακάρι το εγχείρημα του Λόρυ Νεράντζης να εμπνεύσει και άλλους νέους Έλληνες  έτσι ώστε και η χώρα μας να αποκτήσει το δικό της Santiago de compostella!

 

 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω