Ο μήνας Σεπτέμβριος είναι αφιερωμένος στον Καρκίνο του Προστάτη

ΥΓΕΙΑ 26.9.2020 | 22:15 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Ο μήνας Σεπτέμβριος είναι αφιερωμένος στον Καρκίνο του Προστάτη

THESSNEWS-DESK

Οι τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις, οι βιοχημικές εξετάσεις, η εξέλιξη της φαρμακευτικής αντιμετώπισης και η εκλεκτική αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη έδωσαν καινούργιες προοπτικές στην πρώιμη διάγνωση και τη θεραπεία της νόσου.

Στο παρελθόν ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών με καρκίνο του προστάτη κατέληγε σε σύντομο χρονικό διάστημα με άσχημες συνθήκες επιβίωσης. Σήμερα τα δεδομένα έχουν αλλάξει και ο θάνατος σε σύντομο διάστημα και η κακή ποιότητα ζωής έχουν περιοριστεί σε μεγάλο ποσοστό.

 

Παρακάτω δίνονται λίγες πληροφορίες για τις πιο συχνές παθήσεις στον προστάτη και τον καρκίνο του προστάτη.

1) Προστάτιδα: Διακρίνεται σε οξεία βακτηριακή προστατίτιδα, χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα (Υποτροπιάζουσα ουρολοίμωξη, χρόνια λοίμωξη του προστάτη), μη βακτηριακή προστατοδυνία (σύνδρομο χρόνιου πυελικού άλγους). Η προστατίτιδα παρουσιάζεται σχεδόν σε όλους τους άνδρες τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους. Εμφανίζεται κυρίως σε νεότερους άνδρες και είναι η τρίτη πιο συχνή πάθηση σε ηλικία μετά τα 50. Η θεραπεία της προστατίτιδας είναι επιλεκτική και εξατομικευμένη ανάλογα με τον γενεσιουργό παράγοντα και τη ψυχολογία του ασθενή.

2) Καλοήθης Υπερτροφία Προστάτη: Δημιουργεί συμπτώματα αποφρακτικά (όπως δυσουρία, ατελή ούρηση, διακεκομμένη ροή, υπολειμματικό όγκο ούρων μετά την ούρηση) και ερεθιστικά ( όπως συχνοουρία, επιτακτική ούρηση, ακράτεια από έπειξη) και η θεραπεία της είναι ανάλογη των συμπτωμάτων και κατόπιν εξέτασης του ασθενή. Η θεραπεία μπορεί να είναι Α. συντηρητική (φάρμακα φυτικής προέλευσης ή λειτουργικά φάρμακα που μειώνουν τον όγκο του προστάτη ή διευρύνουν τον αυλό της ουρήθρας) Β. χειρουργική (διουρηθρική εκτομή του προστάτη, αυχενοτομη, εξάχνωση, laser, ανοιχτή προστατεκτομή).

3) Καρκίνος του Προστάτη: Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο συχνότερος συμπαγής όγκος και το δεύτερο αίτιο θανάτου από καρκίνο στους άντρες. Εμφανίζεται συνήθως μετά την ηλικία των 45 και προτείνεται η συστηματική παρακολούθηση του προστάτη από εξειδικευμένο ουρολόγο με δακτυλική εξέταση και έλεγχο του Ειδικού Προστατικού αντιγόνου (PSA). Επί υποψίας κακοήθειας στον προστάτη, συνιστάται εκλεκτική βιοψία. Η θεραπεία είναι συνάρτηση του βαθμού - σταδίου κακοήθειας, βιολογικής κατάστασης του ασθενούς και ηλικίας ταυτότητας. Η θεραπεία μπορεί να είναι συντηρητική (όπως επιθετική παρακολούθηση (active surveillance), ακτινοβολία, ορμονοθεραπεία επιλεκτική θερμοθεραπεια, χημειοθεραπεία κ.α. ή χειρουργική (όπως ανοικτή, ρομποτική, λαπαροσκοπική). Το κάθε είδος χειρουργικής θεραπείας έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

 

Όπως γίνεται αντιληπτό από τα παραπάνω η επιλογή της θεραπείας για τον κάθε ασθενή θα πρέπει να είναι επιλεκτική και εξατομικευμένη. Ο εξειδικευμένος ιατρός πρέπεινα λαμβάνει υπόψη τους πολλαπλούς παράγοντες σχετικά με την υγεία του ασθενύς και να εφαρμόζει μια ολιστική προσέγγιση πριν τον καθορισμό της θεραπείας.

 

Καθηγητής Ουρολογίας & Νευροουρολογίας

Ιωαννίδης Ευάγγελος-Ισαάκ

Site: www.ioannidisourologos.gr & www.thesourologo.gr

Email: [email protected]

Τηλ. Επικ: 2310 273457 & 6936987788

Ιατρείο: Παλαιών Πατρών Γερμανού 10 (Κέντρο Θεσσαλονίκης)

 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω