Οδηγώντας με ισχυρούς ανέμους: Από την χαρά του Καλοκαιριού στο Δάκρυ του Φθινοπώρου!

AUTO-MOTO 22.9.2020 | 07:00 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Οδηγώντας με ισχυρούς ανέμους: Από την χαρά του Καλοκαιριού στο Δάκρυ του Φθινοπώρου!

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΤΖΕΡΤΖΕΒΕΛΗΣ || [email protected]

Η επομένη μέρα από το βίαιο πέρασμα του «Ιανού» στην χώρα μας, είναι τρομακτική! Ξεκινώντας από τις απώλειες ανθρώπινων ζωών, οι οποίες με κανένα τρόπο δεν θα ξαναγυρίσουν πίσω, και προχωρώντας σε σπίτια επιχειρήσεις, αυτοκίνητα και βασικές υποδομές οι οποίες θα ρυθμίσουν κιόλας τον ρυθμό αποκατάστασης και επαναφοράς του τρόπου  ζωής των άφωνων κατοίκων!

Καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται όλο και συχνότερα, η οδήγηση με δυνατή βροχή και ισχυρούς ανέμους είναι αναπόφευκτη. Ο κάθε οδηγός θα πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν είναι σε θέση να ελέγξει τα καιρικά φαινόμενα, αλλά μπορεί να χειριστεί σωστά το όχημά του! Εδώ και χρόνια έχω καταφέρει να έχω κάποιες συνήθειες, λίγο πριν από την αναχώρησή μου για κάποιο ταξίδι, και να συμβουλεύομαι το τελευταίο δελτίο καιρού το οποίο εκδίδεται από την ΕΜΥ. Και αυτό γιατί, δεν είναι λίγες οι φορές κατά τις οποίες, έπρεπε να οδηγήσω εν μέσω μιας καταιγίδας, ή άλλων καιρικών φαινομένων. Εάν λοιπόν προγραμματίζετε κάποιο ταξίδι οφείλετε να δείτε όλες τις καιρικές συνθήκες και αν υπάρχει έκτακτη προειδοποίηση να το λάβετε σοβαρά υπ, όψιν σας, ή, ακόμη και να το ακυρώσετε!! Οι ισχυροί άνεμοι, είναι ένα στοιχείο απρόβλεπτο το οποίο οι μετεωρολόγοι δεν μπορούν να προβλέψουν με ευκολία

 

Οι δυνατότητες του οχήματός μας!

Η επόμενη  μέρα των πλημμυρών ξαφνιάζει τους πάντες καθώς οι καταστροφικές εικόνες αποκαλύπτουν αυτοκίνητα αναποδογυρισμένα τα οποία παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά και κατέληξαν είτε εντός της θάλασσας, ή στις όχθες κάποιων ποταμών! Εάν είστε κάτοχοι ενός μικρού οχήματος ή ενός camprio η οδήγηση με ισχυρούς ανέμους είναι εξαιρετικά επικίνδυνη καθώς μπορεί να παρασύρει το αυτοκίνητο σας στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας. Τα πράγματα και οι καταστάσεις, γίνονται ακόμη πιο δύσκολα όταν οδηγείτε μία Μοτοσυκλέτα, από την οποία οι ριπές του ανέμου αναπτύσσουν τόσο ισχυρές δυνάμεις οι οποίες μπορούν να σας ανατρέψουν την ώρα που οδηγείτε!

 

Οδηγούμε με χαμηλή ταχύτητα!

Η αυξομείωση της ταχύτητας κατά την διάρκεια εξέλιξης, οποιονδήποτε  ακραίων καιρικών φαινομένων είναι το στοιχείο εκείνο το οποίο μπορεί να σας σώσει τη ζωή. Όσο πιο χαμηλή είναι η ταχύτητα σας, τόσο καλύτερα μπορείτε να ελέγξετε την πορεία του αυτοκινήτου σας. Ο δυνατός άνεμος μπορεί να σηκώσει το όχημά σας, παρ όλα τα «κιλάκια» του! Πόσο μάλλον όταν το οδόστρωμα καλύπτεται από τόνους νερό όπου το φαινόμενο της Υδρολίσθησης, είναι συνεχές και αναπόφευκτο?

 

Κρατάτε τις αποστάσεις!!!

Αυτό δεν χρειάζεται κάν να το συζητάμε! Επιβάλλεται σε συνθήκες ισχυρού ανέμου να διατηρούμε απόσταση ασφαλείας έως και 30 μέτρα από το προπορευόμενο όχημα, προσφέροντας ασφάλεια και προστασία στους επιβάτες της καμπίνας. Ακόμα και αν είστε «γατόνια οδηγοί» και χειρίζεστε καλά το όχημα σας, καλό είναι να μην προσπερνάτε, και να διατηρείτε κατά γράμμα, τις αποστάσεις!

 

Κρατήστε το τιμόνι με τα δύο χέρια

Ποιο υδραυλικό τιμόνι και πιο βάρος του αμαξώματος! Όταν οδηγείτε και αντιληφθείτε ότι ο άνεμος ξαφνικά γίνεται ιδιαίτερα ισχυρός, τότε τοποθετήστε και τα δύο χέρια σας πάνω στο τιμόνι, στην θέση παρά τέταρτο και τέταρτο! Έτσι, ο έλεγχος του οχήματός μας δεν θα χαθεί σε οποιαδήποτε «ξέσπασμα» του ανέμου. Επίσης καλό είναι τα παράθυρα του οχήματος να είναι κλειστά έτσι ώστε η καμπίνα να είναι απομονωμένη, και η ορατότητα του οδηγού στην βέλτιστη κατάσταση, για να έχουμε καλύτερο χειρισμό του οχήματος!

 

Μην προσπερνάτε!

Ο ισχυρός άνεμος δεν επιτρέπει τον καλό χειρισμό του οχήματος! Γι αυτό, αποφεύγουμε κάθε προσπέραση γιατί η οποιαδήποτε επιτάχυνσης μπορεί να αποβεί μοιραία! Προσοχή στα μεγάλα οχήματα! Το κενό που δημιουργείται τη στιγμή που περνάτε από δίπλα τους, σε συνδυασμό με τον ισχυρό άνεμο που επικρατεί στην περιοχή, μπορεί να σας πετάξει βίαια στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας ή ακόμα και να διπλώσει το όχημα σας. Δεν θέλω να κάνω τον έξυπνο σε κανέναν από εσάς, αλλά, βλέποντας την κατάσταση της επομένης μέρας, ένιωσα την ανάγκη να γράψω δύο λόγια για να επιστήσω την προσοχή σας προκειμένου να οδηγούμε όλοι μας συνετά και προσεκτικά σε οποιοδήποτε καιρικό φαινόμενο συναντήσουμε στον δρόμο μας! Το πιο τραγικό φαινόμενο το άφησα για το τέλος! Δεν είναι άλλο από την διάσχιση ορμητικών ρεμάτων και ποταμών οι οποίοι κάλυψαν το οδόστρωμα και δεν διακρίνεται ο δρόμος! Εκεί είναι που τα χαλάμε γιατί υπερεκτιμάμε τις δυνατότητες του οχήματός μας και προχωράμε στην διάσχισή του και…! Τίποτε δεν σε αυτό τον κόσμο δεν έχει περισσότερη αξία από την ανθρώπινη ζωή! Καλό είναι λοιπόν να φροντίζουμε να την διατηρούμαι και να σκεπτόμαστε λογικά πριν από κάθε μας κίνηση!

 

 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω