Η ώρα της Θεσσαλονίκης

FORUM 19.9.2020 | 08:30 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Η ώρα της Θεσσαλονίκης

THESSNEWS

Το Thessaloniki Helexpo Forum έφερε, όπως φέρνει και η Δ.Ε.Θ. κάθε χρόνο, τη Θεσσαλονίκη στο προσκήνιο. Η πόλη αποτελεί βασικό πυλώνα του προγράμματος του Forumκαι φέτος για πρώτη φορά γίνεται λόγος για τις υποδομές σε επίπεδο πρακτικό και όχι θεωρητικό.

Αρθρογραφεί για το «ThessNews Forum» ο Κωνσταντίνος Ιακώβου, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Επαγγελματιών & Εμπόρων Ν. Θεσσαλονίκης, Οικονομικός Επόπτης του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης

 

Μέχρι τώρα οι εξελίξεις σε αυτό το κομμάτι συναντούσαν αρκετά εμπόδια και αρκετές καθυστερήσεις. Σίγουρα, υπάρχει ακόμη πολλή προσπάθεια που μένει να γίνει ωστόσο είμαστε επιτέλους μπροστά στη Θεσσαλονίκη του μέλλοντος. Στην αναμονή του μετρό, καλύτερων αστικών συγκοινωνιών, αναπλάσεων, πεζοδρομήσεων και άλλων έργων, οι σκέψεις όλων είναι στη μορφή που θα πάρει η πόλη και τις πολλές ευκαιρίες που θα δημιουργήσει ένα τέτοιο περιβάλλον και οι οποίες θα είναι πολλών ειδών, όπως εργασιακές και τουριστικές.

Βλέπουμε λοιπόν έργα στην περιοχή της Θεσσαλονίκης να προχωρούν και βρισκόμαστε στην αισιόδοξη θέση να πιστεύουμε ότι θα τα δούμε και να ολοκληρώνονται. Πρόκειται για εξελίξεις τις οποίες η Θεσσαλονίκη και οι κάτοικοί της άξιζαν, όπως αξίζει και κάθε πόλη της Ελλάδας, για να μεταβούμε σιγά σιγά συνολικά σε πιο «έξυπνες» πόλεις, πόλεις που θα εξυπηρετούν τους ανθρώπους και δε θα στέκονται «εμπόδια» στις δραστηριότητες της καθημερινότητάς τους αλλά συγχρόνως θα σέβονται και το περιβάλλον.

Μιλάμε και σκοπός είναι να πράξουμε αναλόγως για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης, την τεχνολογική της πρόοδο, την εξύψωσή της σε μία άξια Ευρωπαϊκή πόλη. Μέχρι τώρα, η επικέντρωση σε επενδύσεις μόνο συγκεκριμένων πόλεωνθα μπορούσαμε να πούμε ότι αποβαίνει επιζήμια για εμάς τους ίδιους. Όντας μία χώρα περήφανη για τον τουρισμό της, η Ελλάδα πρέπει να κινείται ώστε να αξιοποιείται κάθε πόλη στο έπακρο. Παράλληλα φυσικά, ο εκσυγχρονισμός δεν αναφέρεται μόνο στην εικόνα των πόλεων προς το εξωτερικό αλλά και στη λειτουργικότητά τους ώστε να εκπληρώνουν τις ανάγκες των κατοίκων τους.

Επιθυμία μας είναι να γίνει η Θεσσαλονίκη ένας πρωταγωνιστής στη χώρα, στα Βαλκάνια και την Ευρώπη και στη συνέχεια να ακολουθήσουν και άλλες πόλεις της Ελλάδας. Για να πετύχει αυτό, χρειάζονται κυρίως τρία πράγματα: ενεργοί και δραστήριοι πολίτες, δημοτικές αρχές με διορατικότητα και αποφασιστικότητα και πολιτική βούληση εκ μέρους του κράτους. Όταν υπάρχει η σύμπραξη των τριών αυτών, μπορεί να καταστήσει αν όχι τα πάντα, τα περισσότερα, εφικτά. Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, ελπίζουμε να δούμε την πόλη να αλλάζει προς το καλύτερο.

 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω