Η Δ.Ε.Θ. δυσπνοεί αλλά είναι ακόμα ζωντανή…

FORUM 19.9.2020 | 09:30 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Η Δ.Ε.Θ. δυσπνοεί αλλά είναι ακόμα ζωντανή…

THESSNEWS

Αυτήν τη χρονιά η Διεθνής  Έκθεση Θεσσαλονίκης υπέστη το μεγαλύτερο πλήγμα στην ιστορία της και η τοπική κοινωνία της Θεσσαλονίκης μένει να βιώσει, ες εκ τούτου, τη  χειρότερη οικονομική ύφεση, που έρχεται σαν απόνερο της υγειονομικής κρίσης του COVID-19. Τουλάχιστον έτσι φαίνεται. Τουλάχιστον έτσι θα έλεγαν οι ειδικοί στις στατιστικές και τις έρευνες αγοράς.

Αρθρογραφεί για το «ThessNews Forum» ο Δρ. Δρόσος Τσαβλής, Πνευμονολόγος, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης

 

Το παρελθόν της «Έκθεσης» μέχρι πρόσφατα υπήρξε λαμπερό. Ποτέ δεν στερήθηκε ποιότητας στα εκθέματα και στις εκδηλώσεις της. Πόλος έλξης επισκεπτών και επιχειρηματιών από όλον τον κόσμο έδινε στην πόλη μας κάθε φθινόπωρο μία βαθιά οικονομική ανάσα και ήταν η προέκταση της καλοκαιρινής διασκέδασης και χαλάρωσης. Όλη η υπόλοιπη Ελλάδα έμπαινε στους ρυθμούς του χειμώνα, ενώ η Θεσσαλονίκη συνέχιζε να γιορτάζει. Ποιός δεν περιηγήθηκε στα περίπτερά της, δεν δοκίμασε τα παραδοσιακά προϊόντα που απλόχερα μοίραζαν οι παραγωγοί, ποιός δεν έφαγε το παγωτό ή το λουκάνικο και ποιός δεν χόρεψε ή τραγούδησε στις συναυλίες που διοργανώθηκαν στα πλαίσιά της;

Πίσω όμως από αυτήν τη  μοναδική εμπειρία της «Έκθεσης» σε επίπεδο διασκέδασης, ρυθμού, χρωμάτων και μυρωδιών βρισκόταν πάντα η ουσία. Η καρδιά της αγοράς και της οικονομίας της πόλης. Η επιχειρηματικότητα, η καινοτομία, οι νέες τεχνολογίες, οι προοπτικές ανάπτυξης προβάλλονταν αυτές τις μέρες από τη Θεσσαλονίκη προς όλον τον κόσμο και γι αυτό οι εκάστοτε Πρωθυπουργοί χρησιμοποιούσαν το βήμα της για τις εξαγγελίες τους αλλά ποτέ δυστυχώς για τον απολογισμό τους.

Φέτος, λόγω κορωναϊού, όλα αυτά δεν τα ζούμε με τη μορφή που τα γνωρίζαμε. Εξασφαλίστηκε, οργανώθηκε και λειτουργεί για μία εβδομάδα το Hellexpo Forum, μέσα από το οποίο πληροφορείται η πόλη και η χώρα ολόκληρη για τα σχέδια της κεντρικής εξουσίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης για το αύριο της πόλης. Ξεδιπλώνονται τα μεγάλα έργα μπροστά στα μάτια μας κι ελπίζουμε όλοι να μην μείνουμε πάλι στα λόγια όπως κάθε χρόνο. Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας το δήλωσε με έμφαση και αποφασιστικότητα στους κυβερνητικούς παράγοντες που συμμετέχουν στο forum: «Διεκδικούμε τη συνταγή της επιτυχίας για τη Θεσσαλονίκη. Αντίπαλός μας είναι η στενότητα των δημοσιονομικών πόρων αλλά και η μιζέρια, η γκρίνια και οι ιδεοληψίες. Στο βαθμό που περνάει από το χέρι μου αυτά θα τα ξεριζώσουμε. Λιγότερες εξαγγελίες και μεγαλύτερες ταχύτητες στη υλοποίηση των έργων».

Τα έργα που θα δώσουν πνοή στη Θεσσαλονίκη και θα της προσδώσουν αέρα σύγχρονης ευρωπαϊκής πόλης έχουν πολυσυζητηθεί.  Η ολοκλήρωση του Μετρό το 2023, η ανάπλαση της ΔΕΘ, η σύνδεση του λιμανιού με το σιδηροδρομικό δίκτυο και την ΠΑΘΕ, το μουσείο Ολοκαυτώματος, το γήπεδο του ΠΑΟΚ, το μητροπολιτικό πάρκο μέσα στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά», η νέα περιφερειακή οδός (Flyover) είναι εμβληματικές κατασκευές που δεν θα έπρεπε όμως να παρασύρουν την προσοχή μας από τα άλλα, τα μικρότερα έργα και υποχρεώσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης προς το δημότη. Την καθαριότητα, το πράσινο, την ασφάλεια, την ηλεκτρονική εξυπηρέτηση των πολιτών από τις υπηρεσίες, το πάρκινγκ, τους ποδηλατοδρόμους και τις κοινωνικές δομές αλληλεγγύης.

Το Hellexpo Forum πρέπει να καλύψει και αυτούς τους τομείς για να θεωρηθεί από τη μεριά μου επιτυχημένο και όχι άλλη μια βιτρίνα  μεγαλόπνοων σχεδίων. Πιστεύω, παρόλα αυτά, ότι ο στόχος για τον οποίον θεσπίστηκε φέτος, κάτω από αντίξοες πραγματικά συνθήκες, επετεύχθη. Κατάφερε να αντικαταστήσει τη συνηθισμένη ΔΕΘ σε έναν επαρκή βαθμό και να μεταφέρει το μήνυμα προς τον κόσμο της αγοράς, της επιστήμης και του πολιτισμού ότι η Θεσσαλονίκη αλλάζει, αναπτύσσεται και εξελίσσεται γρήγορα σε σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη. Μπόρεσε το Hellexpo Forum να δώσει το «φιλί της ζωής» στη ΔΕΘ μετά το πλήγμα που δέχτηκε από την πανδημία του COVID-19 και να ανατρέψει ως ένα σημείο τους ειδικούς στις προβλέψεις ότι η ΔΕΘ «πνέει τα λύσθια».

 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω