Σ. Τσιόδρας: Κάθε κρούσμα δίνει άλλο ένα -  Οι νέοι δεν είναι άτρωτοι

ΚΟΙΝΩΝΙΑ 4.8.2020 | 18:24 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Σ. Τσιόδρας: Κάθε κρούσμα δίνει άλλο ένα - Οι νέοι δεν είναι άτρωτοι

THESSNEWS-DESK

Έκτακτη ενημέρωση για τον κορωνοϊό πραγματοποιούν αυτή την ώρα ο υφυπουργός  Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς, καθώς και ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο κ. Τσιόδρας εξέφρασε την ανησυχία των λοιμωξιολόγων για την αύξηση των κρουσμάτων τονίζοντας ότι «η κατάσταση μπορεί να μας ξεφύγει. Θέλει εγρήγορση και προσοχή από όλους μας».

Εξήγησε ότι οι λόγοι της αύξησης των κρουσμάτων είναι τα περισσότερα τεστ, καθώς και η άρση των μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας, με άνοιγμα του τουρισμού και φαινόμενα συγχρωτισμού.

Ο κ. Τσιόδρας παράλληλα τόνισε ότι κάθε κρούσμα δίνει άλλο ένα και έτσι η πανδημία συνεχίζεται, ενώ παρατήρησε ότι τα κρούσματα εμφανίζονται πλέον όλο και περισσότερο σε νεότερες ηλικίες.

Σχετικά με τα φάρμακα ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως δυστυχώς κάποια δεν κατάφεραν να πιάσουν τα αποτελέσματα που αναμένονταν προσθέτοντας ότι η Ρεμδεσιβίρη αποτελεί το μόνο αξιόλογο φάρμακο για αντιμετώπιση της νόσου μέχρι στιγμής.

«Νέο φάρμακο μπλοκάρει τα κύτταρα του ιού στον πνεύμονα. Τα μονοκλωνικά αντισώματα που βρίσκονται σε κλινικές μελέτες, μπορεί να είναι το νέο όπλο», τόνισε.

Όσον αφορά το εμβόλιο, ο κ. Τσιόδρας είπε: «Υπάρχει ελπίδα για ασφαλές εμβόλιο, από τα τελευταία στάδια κλινικών δοκιμών. Αυτό δεν σημαίνει πως σίγουρα θα έχουμε εμβόλιο, αλλά φτάσαμε γρήγορα στα τελευταία στάδια».

Αναφερόμενος στο δείκτη μεταδοτικότητας, ο καθηγητής ανέφερε πως «δεν φαίνεται το R0 να είναι μεγαλύτερο του 1» και επεσήμανε ότι κάθε κρούσμα δίνει άλλο ένα και έτσι η πανδημία συνεχίζεται. «Για να μην έχουμε μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων πρέπει να ρίξουμε το Ro κάτω του 1», πρόσθεσε.

Παράλληλα, παρατήρησε ότι τα κρούσματα εμφανίζονται πλέον όλο και περισσότερο σε νεότερες ηλικίες, τονίζοντας πως οι νέοι δεν είναι άτρωτοι.

Αντίθετα, στα καλά νέα, όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, είναι οι περιορισμένες εισαγωγές στα νοσοκομεία και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Παρατήρησε ωστόσο ότι και οι νέοι μπορούν να νοσήσουν σοβαρά, ενώ επικαλέστηκε έρευνες, που δείχνουν ότι ο ιός μπορεί να προκαλέσει εκτεταμένες βλάβες στην καρδιά.

«Πρέπει να προσαρμόσουμε την συμπεριφορά μας. Αυτό το καλοκαίρι δεν είναι το ίδιο. Τις επόμενες εβδομάδες ελπίζω να τα καταφέρουμε και να μη λυγίσουμε. Εξαρτάται από την συμπεριφορά όλων μας», κατέληξε ο κ, Τσιόδρας.
 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω