Λοιμωξιολόγος στο ΡΘ: Δεν υπάρχει ούτε εμβόλιο ούτε φάρμακο για τον κορωνοϊό

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ 4.8.2020 | 11:32 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Λοιμωξιολόγος στο ΡΘ: Δεν υπάρχει ούτε εμβόλιο ούτε φάρμακο για τον κορωνοϊό

ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

«Χθες έβγαλε ανακοίνωση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ότι μπορεί και να μην ανακαλυφθεί εμβόλιο. Και για το φάρμακο είμαστε μακριά», είπε  μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη ο Δημήτρης Κούβελας καθηγητής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ.

«Κανένα προϊόν δεν έχει μεγαλύτερη πιθανότητα από περίπου 1 προς 10.000 για να προχωρήσει στην αγορά. Για τον συγκεκριμένο ιό υπάρχουν δυσκολίες να βρεθεί εμβόλιο όπως και για ιούς της ίδιας κατηγορίας».

«Αυτό που το κάνει ακόμα πιο δύσκολο είναι ότι ο κορωνοϊός δεν μας σκοτώνει άμεσα. Μας σκοτώνει μια αλλεργικού τύπου αντίδραση στον κορωνοϊό. Όποτε αν διεγείρουμε το ανοσοποιητικό για να αντιμετωπίσει τον ιό είναι πολύ πιθανό το αίτιο που μας κάνει αυτή την διέγερση να είναι το ίδιο θανατηφόρο σαν τον ίδιο τον ιό».

«Δεν υπάρχει τίποτα ούτε σε φάρμακο ούτε σε ιό», είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με το εμβόλιο και αν θα μαθευτεί αν υπάρχει, ο κ. Κούβελας σημείωσε πως «θα δούμε μια αίτηση που δεν μπορεί να είναι μυστική στον  Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για άδεια κυκλοφορίας».

Παράλληλα σημείωσε ότι ο είναι αναμενόμενο να γίνει μια μετάλλαξη στον ιό αλλά δεν ξέρουμε το χρονικό βάθος. «Για να επιβιώσει ο ιός, δεν πρέπει να σκοτώσει τον ξενιστή. Τα στελέχη που θα επιβιώσουν είναι αυτά που θα συνεχίσουν να τον χρησιμοποιούν ίσως επ’ άπειρον» σημείωσε.

«Αυτό που θα πρέπει να ξέρει κάθε κοινός νους είναι ότι όταν έχουμε ένα τέτοιο φαινόμενο, η κρίση γεννάει ευκαιρία. Από τη στιγμή λοιπόν που κάποιος θα πλουτίσει δεν πρόκειται ποτέ να πουλήσει τον πρώτο λαχνό σε οποιαδήποτε κυβέρνηση», πρόσθεσε μιλώντας για το εμβόλιο.

 

Φωτογραφία από Michal Jarmoluk από το Pixabay

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω