«Μοναδικό κίνητρο η προσφορά αγάπης»

ΑΠΟΨΕΙΣ 31.7.2020 | 09:30 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

«Μοναδικό κίνητρο η προσφορά αγάπης»

THESSNEWS

Η υιοθεσία και η αναδοχή αποτελεί ένα από τα πιο σύνθετα κοινωνικά ζητήματα με πολλές ψυχοσυναισθηματικές αποτυπώσεις τόσο για το ίδιο το παιδί, όσο και για τους υποψήφιους γονείς. Γράφει για την ThessNews η Βασιλική (Βίκη) Νάκου,  Ιστορικός, Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας & Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Αναδοχής και Υιοθεσίας.

 

Οι συνέπειες στην κοινωνική συμπεριφορά των παιδιών από τη μακροσκελή παραμονή τους σε ιδρύματα είναι κατά βάση αρνητικές, αφού καθίστανται πιο δυσλειτουργικά και επηρεάζεται η ψυχική τους υγεία.

Η ζωή σε ίδρυμα οδηγεί σε έλλειψη στενών διαπροσωπικών σχέσεων και καλλιεργεί το αίσθημα της εγκατάλειψης στα παιδιά, που βρίσκονται στην πιο τρυφερή και ευαίσθητη ηλικία.

Καθήκον μιας υπεύθυνης κοινωνίας και μιας οργανωμένης Πολιτείας είναι η ιδρυματική εμπειρία να αποτελεί παρένθεση και όχι μία μονιμότητα για τα ορφανά ή τα εγκαταλελειμμένα παιδιά.

Τα παιδιά αυτά όχι μόνο αξίζουν την αγάπη μας, αλλά το κοινωνικό σύνολο έχει υποχρέωση να τα εντάσσει με τον πιο ομαλό και λειτουργικό τρόπο μέσα σε ένα οικογενειακό περιβάλλον.

Η ευχή “μία οικογένεια για κάθε παιδί” διατυπώθηκε από τον Πρωθυπουργό στο Ζάππειο τον Δεκέμβριο του 2019 και αποτελεί το επίκεντρο μιας πολιτικής, η οποία έχει σκοπό όλα τα παιδιά να βρουν μια αγκαλιά, να τους δοθεί αγάπη και φροντίδα εξατομικευμένη και όχι ιδρυματική.

Η σημερινή κυβέρνηση από την στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντα της αντιλήφθηκε ότι “ήρθε το πλήρωμα του χρόνου”, προκειμένου να υποστηρίξουμε με κάθε τρόπο τα παιδιά πιυ για διάφορους λόγους έφθασαν να διαμένουν σε ιδρύματα και σε κλειστές δομές.

Ήταν και είναι αδήριτη ανάγκη να τους δοθεί η ευκαιρία σε όλα τα παιδιά να γευτούν τη γονική μέριμνα και να συμπορευτούν στη ζωή τους με ανθρώπους, που με μοναδικό κίνητρο την προσφορά αγάπης και με κύριο εφόδιό τους την ψυχική δύναμη, επιθυμούν να αφοσιωθούν στην ανατροφή ενός παιδιού και να δημιουργήσουν οικογένεια, έναν ιερό θεσμό για την Ελληνική κοινωνία.

Για πολλά χρόνια η υιοθεσία ήταν μια ανοιχτή πληγή στην παιδική πρόνοια και μια μακροχρόνια ταλαιπωρία για τους υποψηφιους οι γονείς, οι οποίοι για να αυξήσουν την πιθανότητα έγκρισης, υπέβαλαν αίτηση ενδιαφέροντος για υιοθεσία σε πολλά, διαφορετικά ιδρύματα.

Το 2018, ο νέος νόμος Ν4538/2018 για τις υιοθεσίες και τις αναδοχές έφερε αλλαγές, που αν και ήταν πολύ σημαντικές, δεν είχαν στην πλειονότητά τους ολοκληρωθεί μέχρι το 2020.

Μέχρι πρότινος, δεν είχαν οργανωθεί εκπαιδευτικά σεμινάρια υποψήφιων γονέων, ένα στάδιο που περιγράφεται ως προϋπόθεση στον νόμο του 2018, θέτοντας σε εκκρεμότητα εκατοντάδες αιτήσεις.

Η παραπάνω εικόνα αποτελεί πια παρελθόν.

Πλέον λειτουργεί ένα σύγχρονο και διαφανές σύστημα, το Ενιαίο Εθνικό Μητρώο υποψηφίων θετών/αναδόχων γονέων.

Στο πλαίσιο της δημιουργίας του μητρώου, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά καταγραφή όλων των ανηλίκων που υπάρχουν σε δομές παιδικής προστασίας (δημόσιες και ιδιωτικές).

Συνολικά, 1.747 παιδιά καταγράφηκαν τον Ιανουάριο του 2020, ενώ μέχρι πριν, μόνο 2 δομές παιδικής προστασίας από τις 82 είχαν καταγράψει τους ανήλικους τους.

Ο στόχος μας να ολοκληρώνονται οι υιοθεσίες εντός ενός έτους, έχει σχεδόν επιτευχθεί.

Πρώτο το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ξεκίνησε και ολοκλήρωσε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για υποψήφιους θετούς γονείς, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την καταχώρηση τους στο Εθνικό Μητρώο υποψήφιων θετών γονέων, προκειμένου να γίνει η σύνδεση- συνταίριασμα τους με ένα παιδί

Τον Απρίλιο του 2020 για πρώτη φορά εκπαιδεύτηκαν 130 ειδικοί επιστήμονες παιδικής προστασίας, έτσι ώστε να προχωρήσουν με τη σειρά τους στην εκπαίδευση γονέων.

Επανασυστάθηκε το Εθνικό Συμβούλιο Αναδόχων και Υιοθεσίας, όπου πλέον δεν συμμετέχουν ιδιωτικοί φορείς. Τις αποφάσεις για τις αναδοχές και τις υιοθεσίες οφείλει να τις παίρνει το κράτος.

Για την ολοκλήρωση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων τόσο των ειδικών επιστημόνων παιδικής προστασίας, όσο και των υποψήφιων γονέων χρησιμοποιήθηκαν οι ψηφιακές πλατφόρμες του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, δίνοντας τη λύση σε μια κρίσιμη περίοδο, λόγω της πανδημίας.

Κατά τη διάρκεια του Ιουλίου 2020 ξεκίνησε η ψηφιακή σύνδεση παιδιών με υποψήφιους γονείς και πραγματοποιήθηκαν ήδη 202 προτάσεις σύνδεσης παιδιών που παρέμεναν χωρίς λόγο σε ιδρύματα.

Διακόσια δύο (202) παιδιά θα έχουν μια αγκαλιά, ένα σπίτι, αγάπη και οικογένεια.

Το έργο αυτό είναι εξόχως σημαντικό. Για τα παιδιά και για όλη την κοινωνία.

Δεν είναι ένα έργο από αυτά που έχουν “κουτάκια”, “στόχους” και “αποτελέσματα”.

Είναι πρωτίστως ένα έργο αγάπης, ευαισθησίας και προσφοράς για να μπορούν οι πιο αθώες ψυχές, τα παιδιά, να βρουν τον δρόμο τους και να ενταχθούν σε μία οικογένεια.

Χρέος της Πολιτείας είναι να ανταποκρίνεται με σεβασμό και υπευθυνότητα στον ρόλο της και να “γεφυρώνει” τα ορφανά παιδιά με τους υποψήφιους θετούς/ανάδοχους γονείς.

 

Φωτογραφία από Mario Renteria από το Pixabay

 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω