«Καθαρίζει» ο δήμος Θέρμης από τον φλοιοφάγο - Τι λέει ο δήμαρχος στο ΡΘ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ 15.7.2020 | 11:33 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

«Καθαρίζει» ο δήμος Θέρμης από τον φλοιοφάγο - Τι λέει ο δήμαρχος στο ΡΘ

ΝΙΝΑ ΤΣΙΡΙΚΑ || [email protected]

Δραστικές οι παρεμβάσεις του δήμου Θέρμης για την προστασία του δασοκτήματος της Θέρμης από το φλοιοφάγο έντομο καθώς προσέβαλε μόλις το 2% έως 3% της έκτασης των συνολικά 12.500 στρεμμάτων.

Όπως είπε στο μαγκαζίνο του Ράδιο Θεσσαλονίκη ο δήμαρχος Θέρμης Θόδωρος Παπαδόπουλος, «καθαρίζουμε και αυτά που έχουμε υπόνοια ότι έχουν προσβληθεί, αυτά που είναι γειτονικά των ξερών, έτσι ώστε να μην μπούμε ξανά μέσα. Νομίζω ότι η συνολική μας παρέμβαση είναι γύρω στο 5% του δάσους».

Σύμφωνα με τον δήμαρχο η υλοτόμηση ξεκίνησε περίπου δύο μήνες πριν και αναμένεται να ολοκληρωθεί τέλη Σεπτέμβρη με αρχές Οκτώβρη και έρχεται «συμπληρωματικά» σε υλοτόμηση που είχε κάνει ο δήμος σε αλσύλλια πριν από 10 -12 μήνες.

Όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος μεγαλύτερη προσβολή υπήρξε στο Μονοπήγαδο και έχουν προσβληθεί σε ποσοστό πάνω από 6-7% καθώς και στον Άη Γιάννη.
«Όλη αυτή η δουλεία γίνεται χωρίς πληρωμή, σε συνεργασία με εταιρεία που παίρνει το ξύλο, όμως επειδή το ξύλο κάτω από 5 πόντους διάμετρο δεν το παίρνουν και μένει εκεί έχουμε κάνει ειδική μελέτη και στην προκήρυξη του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, έχουμε καταθέσει μια πρόταση 500.000 η οποία αξιολογείται και νομίζω θα την πάρουμε, για να μαζέψουμε όλα τα λεπτά που δεν τα παίρνουν. Θα τα περάσουμε από τεμαχιστεί και θα τα απλώσουμε ξανά στο δάσος γιατί είναι οργανικό και θρέφει τα δέντρα».

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο καθώς λόγω αντιπυρικής περιόδου είναι επικίνδυνο να μένουν ξερά κλαδιά στο δάσος,  ο δήμος πλήρωσε τους ξυλοκόπους που κόβουν τα δέντρα, να βγάλουν έξω τα ξερά κλαδιά, να τα θρυμματίσουν και να τα απλώσουν ξανά.

 

Ακούστε το σχετικό απόσπασμα

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω