Τί σημαίνει πως θα κάνουν τζαμί την Αγιά Σοφιά ;

ΑΠΟΨΕΙΣ 13.7.2020 | 20:04 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Τί σημαίνει πως θα κάνουν τζαμί την Αγιά Σοφιά ;

THESSNEWS

Στέλνεις τα παιδιά σου στο δημόσιο δημοτικό σχολείο και περιμένεις να μάθει το παιδί σου 5 πράγματα, που εσύ δεν μπορείς να του τα μάθεις. Αλλά κυρίως περιμένεις να μάθει εκείνα που εσύ δεν έμαθες. Γράφει για την ThessNews o πρώην βουλευτής Θεσσαλονίκης, Αγρονομος Τοπογραφος Μηχανικός, Ιωάννης Σαρίδης. 

Περιμένεις να γίνει το παιδί σου καλύτερο από σένα. Και ελπίζεις ότι οι φόροι και τα φροντιστήρια που πληρώνεις αρκούν για να έχει το παιδί σου αυτή την ευκαιρία να σε ξεπεράσει. Και θες να σε ξεπεράσει γιατί πιστεύεις πως έτσι θα καταφέρει να ζήσει εκείνο καλύτερα από εσένα.Για αυτό και κοιτάς να συμμετέχεις όσο μπορείς υποστηρικτικά στην εκπαιδευτική διαδικασία που αποτελεί για το παιδί η εμπειρία του σχολείου.

Αυτά ισχύουν διαχρονικά για την πλειοψηφία των γονέων. Εκεί που αρχίζουν οι διαφοροποιήσεις είναι όταν προσπαθήσουμε να γίνουμε συγκεκριμένοι σχετικά με το ποιά είναι αυτά τα 5 πράγματα και ποιά η ιεράρχηση τους. Για παράδειγμα ορισμένοι γονείς περιμένουν ως πρώτη προτεραιότητα από το σχολείο και τον δάσκαλο να χτίσουν στο παιδί εθνική συνείδηση, ενώ άλλοι βάζουν πρώτη προτεραιότητα το να μάθει το παιδί να γράφει κώδικα, να γνωρίζει δηλαδή σαν δεύτερη γλώσσα, εκείνη των ηλεκτρονικών υπολογιστών και των έξυπνων κινητών τηλεφώνων. Παλαιότερα δε το σχολείο είχε και την ευθύνη να ενσταλλάξει και θρησκευτική συνείδηση στα παιδιά, ενώ για το μέλλον προβλέπεται ειδικό μάθημα για τις διαδικασίες καραντίνας. Για αυτά τα ζητήματα πολλές συζητήσεις έχουν γίνει και πολλές θα γίνουν.

Είναι κοινή όμως η βάση από την οποία ξεκινάμε και ας είναι έπειτα χιλιάδες οι γνώμες που ακούγονται όταν προσπαθούμε να γίνουμε συγκεκριμένοι και ας είναι τελικά αδύνατον να προβλέψουμε το τι ακριβώς θα ισχύσει τελικά. Ξεκινάμε όλοι από την ίδια βάση, έχουμε το ίδιο μεγάλες ελπίδες για τα παιδιά μας και αναγνωρίζουμε πως η μόρφωση τους παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για το αν θα καταφέρουν να ευτυχήσουν.

Αφού τα έχω πει αυτά θέτω τώρα και το ερώτημα που με βασανίζει και αποτελεί και το λόγο που σας απασχολω. Τί απαντάμε στην παιδική ερώτηση: "Τί σημαίνει ότι θα κάνουν τζαμί την Αγιά Σοφιά τζαμί;"

Σκεφτείτε το σύνολο των όσων γράφονται μέσα στα βιβλία της Ελληνικής Ιστορίας. Βιβλία που και στο σχολείο θα τα βρει το παιδί και στις βιβλιοθήκες όταν μεγαλώσει και το θελήσει αλλά -φυσικά- και στο διαδίκτυο. Σκεφτείτε επίσης πόσο εύκολα μεταδίδεται το μίσος και πόσο δεκτικό και τελικά ευάλωτο είναι το παιδικό μυαλό σε ότι και αν σπείρουν σε αυτό οι γονείς. Αναλογιστείτε δε και τις πιθανότητες που έχουν τα σημερινά παιδιά να ζήσουν πόλεμο με την Τουρκία.

Όσο για το αν μπορεί κανείς να το αποφύγει όλο αυτό, τα πράγματα είναι απλά. Δεν μπορείς να αποφύγεις τα ονόματα των δρόμων, τα ονόματα στις πλατείες, τα αγάλματα, τους πίνακες, τα ποιήματα. Δεν μπορείς να κρυφτείς από την Ιστορία σου. Και η σύγχρονη ελληνική ιστορία δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών. Δεν μπορούμε να αποφύγουμε να απαντήσουμε στο παιδί που ρωτάει και την ίδια ώρα να του ζητάνε να γράψει έκθεση στο σχολείο με θέμα:"200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση."

Γνώμη μου είναι πως πρέπει να προσέξουμε πολύ καλά το τί θα απαντήσουμε στα παιδιά μας, γιατί τα λόγια μας αυτά θα κρίνουν και το τί θα γράψει για τη δική μας γενιά, αυτή που είναι υπεύθυνη για τον εορτασμό των 200 χρόνων, η Ελληνική Ιστορία.

 

 

 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω