Χειροποίητα νιόκι γλυκοπατάτας με σάλτσα κρασιού

ΓΕΥΣΗ 12.7.2020 | 20:51 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Χειροποίητα νιόκι γλυκοπατάτας με σάλτσα κρασιού

THESSNEWS-DESK

Λαχταριστά νιόκι από γλυκοπατάτα με αρωματική σάλτσα λευκού κρασιού.

Συστατικά

Για τα νιόκι:

2 γλυκοπατάτες

½ φλ. ρικότα

1 μεγάλο αυγό

3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κ. γλυκού αλάτι

Για την σάλτσα:

6 κ. σούπας βούτυρο

1 εσαλότ ψιλοκομμένο

2 κ. σούπας θυμάρι φρέσκο

2 κ. γλυκού δενδρολίβανο φρέσκο

½ φλ. λευκό ξηρό κρασί

1 πρέζα πιπέρι καγιέν

αλάτι, πιπέρι

½ φλ. φλοίδες παρμεζάνας

 

Τρόπος μαγειρέματος σύμφωνα με το tlife.gr

Προθέρμανε τον φούρνο στους 200 βαθμούς και τοποθέτησε την σχάρα στην μεσαία θέση.

Με ένα πιρούνι τρύπησε τις γλυκοπατάτες γύρω-γύρω και ψήσε για περίπου 45 λεπτά.

Κόψε τις πατάτες στην μέση, άφησέ τες να κρυώσουν και έπειτα πολτοποίησέ τες.

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακάτεψε τον πουρέ πατάτας με την ρικότα, το αυγό, δύο φλιτζάνια αλεύρι και το αλεύρι.

Μόλις το μείγμα ενοποιηθεί, τσέκαρε πόσο κολλώδες είναι πρόσθεσε αλάτι -μία κουταλιά την φορά- μέχρι να γίνει διαχειρίσιμη η ζύμη.

Πασπάλισε με αλεύρι μια καθαρή επιφάνεια και κόψε το ζυμάρι σε τέσσερα ίσα κομμάτια.

Πλάσε κάθε κομμάτι σε ένα μεγάλο ρολό με 2,5 cm πάχος και έπειτα κόψε με καθαρό μαχαίρι σε ίσα κομμάτια (μέγεθος μπουκιάς).

Άφησε τα νιόκι να σταθούν σε μια αλευρωμένη επιφάνεια μέχρι να φτιάξεις την σάλτσα.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι λιώσε το βούτυρο και σοτάρισε το εσαλότ για τέσσερα λεπτά σε μέτρια φωτιά.

Πρόσθεσε το θυμάρι και το δενδρολίβανο και καβούρδισε για ένα λεπτό.

Ρίξε και το κρασί με το καγιέν και αλατοπίπερο και άφησε να σιγοβράσουν για πέντε λεπτά.

Σε μια κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό βράσε τα νιόκι για τέσσερα λεπτά -μέχρι να ανέβουν στην επιφάνεια του νερού.

Με μια τρυπητή κουτάλα, μετάφερέ τα στο τηγάνι με την σάλτσα και ανακάτεψε -αν χρειαστεί πρόσθεσε λίγο από το βραστό νερό για να αραιώσει.

Σέρβιρε πασπαλίζοντας με την παρμεζάνα.

Φωτογραφία από DanaTentis από το Pixabay

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω