Ερντογάν: Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ήταν αίτημα του έθνους μας

ΚΟΣΜΟΣ 11.7.2020 | 17:33 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Ερντογάν: Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ήταν αίτημα του έθνους μας

THESSNEWS-DESK

Σε νέες δηλώσεις προέβη ο τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την απόφαση για την μετατροπή του μεγαλειώδους μνημείου της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί.

«Το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί είναι το αποτέλεσμα της δίκαιης αποφασιστικότητάς μας. Λάβαμε αυτήν την απόφαση κοιτάζοντας τι θέλει το έθνος μας», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως μεταδίδουν τουρικά ΜΜΕ, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της υψηλότερης γέφυρας της Τουρκίας στην επαρχία Μπίτλις.

 

Έτσι θα καλυφθούν οι αγιογραφίες

Υπενθυμίζεται πως η απόφαση του τούρκου Προέδρου ξεσήκωσε πληθώρα αντιδράσεων. Στο πλαίσιο  αυτών των εξελίξεων, η τουρκική εφημερίδα Hurriyet με δημοσίευμά της, προαναγγέλλει την κάλυψη των αγιογραφιών με ειδική τεχνολογία και φωτισμό

Η πρώτη προσευχή θα διαβαστεί την Παρασκευή 24 Ιουλίου. Κατά τη διάρκεια της τέλεσης των λειτουργιών, τα ψηφιδωτά και οι τοιχογραφίες θα καλύπτονται με κουρτίνες, οι οποίες θα ανοιγοκλείνουν με ειδικό μηχανισμό. Παράλληλα, στο πάτωμα θα τοποθετηθούν χαλιά, τα οποία θα φωτίζονται, με τέτοιο τρόπο, ώστε η αντανάκλαση του φωτός να «καλύπτει» τις αγιογραφίες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Αγιά Σοφιά πρόκειται να αντιμετωπιστεί με ιδιαίτερη ευαισθησία ενώ θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία της λόγω της ιστορικής της αξίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε επανειλημμένα πως «η Αγιά Σοφιά είναι ανοιχτή προς όλους, όπως πάντα, Μουσουλμάνους και μη».

 

 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω