Στη φυλακή ξανά ο παιδεραστής του Ρεθύμνου – Τι λέει στο ΡΘ ο δικηγόρος των θυμάτων (audio)

ΡΕΠΟΡΤΑΖ 10.7.2020 | 18:00 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Στη φυλακή ξανά ο παιδεραστής του Ρεθύμνου – Τι λέει στο ΡΘ ο δικηγόρος των θυμάτων (audio)

ΘΕΟΔΩΡΑ ΚΑΡΑΚΙΟΥΛΑΧ || [email protected]

Στη φυλακή οδηγήθηκε εκ νέου ο παιδεραστής του Ρεθύμνου, Νίκος Σειραγάκης έπειτα από την επανεξέταση του βουλεύματος για την υπό όρους απόλυσή του από τις φυλακές Γρεβενών.

Ο καταδικασθής σε 220 χρόνια κάθειρξη κρίθηκε σύμφωνα με το Συμβούλιο Εφετών Δυτικής Μακεδονίας, επικίνδυνος να διαπράξει εκ νέου το αδίκημα και πως η «η συμπεριφορά του είναι καλή κατ επίφαση».

Ο Νίκος Σειραγάκης αρχικά καταδικάστηκε σε κάθειρξη 401 ετών (ανώτατο όριο φυλάκισης 25 χρόνια)  για παιδεραστία σε βάρος 36 ανηλίκων αγοριών στο Ρέθυμνο της Κρήτης. Μετά από συγχώνευση η κάθειρξη ορίστηκε τα 220 χρόνια και με το νόμο Παρασκευόπουλο η εκτιτέα ποινή διαμορφώθηκε στα 20 χρόνια. Ο 56χρονος αφού συμπλήρωσε 7 χρόνια, 10 μήνες και 25 μέρες κράτησης, αποφυλακίστηκε με τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου Παρασκευόπουλου.

Ο 56χρονος προπονητής είχε συλληφθεί και προ μηνών έπειτα από παραβίαση των περιοριστικών όρων που του είχαν επιβληθεί μετά την αποφυλάκισή του, ωστόσο μετά την απόφαση του Συμβουλίου πλημμελειοδικών Γρεβενών, αφέθηκε ξανά ελεύθερος.

Ο Εισαγγελέας εφετών Δυτικής Μακεδονίας άσκησε έφεση κατά του βουλεύματος αποφυλάκισης και έτσι συνελήφθη εκ νέου εχθές στην Τούμπα Θεσσαλονίκης μετά από βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών.

Στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και στο μεσημεριανό μαγκαζίνο μίλησε ο δικηγόρος των οικογενειών των θυμάτων Ευάγγελος Μουνδριανάκης.

«Το συμβούλιο εφετών βεβαίως κίνησε όλες εκείνες τις παραμέτρους οι οποίες έπρεπε να ληφθούν υπ όψη και έπραξε κατά την γνώμη μου, νομικώς ορθά και ουσιαστικώς δίκαια, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί ξανά στις φυλακές όπου είναι η θέση του διότι είναι αμετανόητος και πρωτίστως δεν έχει ζητήσει συγνώμη από τα θύματά του στα οποία έπρεπε να εξηγήσει ότι αυτή η συμπεριφορά του ήταν δολοφονική για τις ψυχές των παιδιών.

Προσπάθησε να ρίξει τις ευθύνες στα θύματά του του. Η στάση του ήταν θρασύτατη και στο πρωτόδικο μεικτό ορκωτό δικαστήριο του Πειραιά και στο μεικτό ορκωτό εφετείο του Πειραιά.

Έχω την πεποίθηση ότι θα εκτίσει ακόμα 4,5 χρόνια.  Αυτό όμως το λέω με επιφύλαξη γιατί όπως γνωρίζεται έχουμε μια ρευστότητα όσον αφορά τις νομοθετικές μεταβολές και τις σκοπιμότητες που πολλές φορές υποκρύπτονται.   

Ας μείνει στην φυλακή όσο γίνεται περισσότερο και εμείς θα φροντίσουμε για αυτό, όπως έχουμε πράξη ως σήμερα με θετικά αποτελέσματα ως στιγμής».

 

Αντίθετη με το σκεπτικό του βουλεύματος δηλώνει η δικηγόρος του καταδικασθέντα, Κική Πακιρτζίδου.

«Ο εντολέας μου από εχθές το απόγευμα έθεσε τον εαυτό του στην διάθεση των διωκτικών αρχών όταν πληροφορήθηκε την απόφαση του βουλεύματος και απέδειξε για ακόμα μια φορά ότι σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις και έχει μια καθ όλα ορθή και νόμιμη συμπεριφορά στην κοινωνία. Η συμμόρφωση δεν σημαίνει και αποδοχή του σκεπτικού του βουλεύματος γιατί η βασική αρχή του δικαίου είναι ότι όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι απέναντι στον νόμο.

Ο εντολέας μου δεν διεκδικεί ούτε ειδική μεταχείριση, ούτε κάτι διαφορετικό.

Το μόνο που θα θέλαμε να συμβεί στην συγκεκριμένη υπόθεση είναι να εφαρμοστεί ο νόμος. Εάν ο νόμος είχε εφαρμοστεί χωρίς στοχοποίηση και δαιμονοποίηση του συγκεκριμένου ανθρώπου, τώρα θα έπρεπε να είναι ελεύθερος. Δεν συμφωνούμε με το σκεπτικό του βουλεύματος. Η δικαιοσύνη όμως και η έννομη τάξη, όπως και η ζωή δεν έχει αδιέξοδα».

Στην ερώτηση αν ο 56χρονος γυμναστής έχει μετανιώσει για τις πράξεις του, η δικηγόρος του απάντησε ότι οι ενέργειές του δείχνουν μετάνοια και συντριβή.

«Είναι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει μείνει στην φυλακή 9 χρόνια συνεχόμενα. Ο άνθρωπος στα πλαίσια της συντριβής και της μετάνοια που δηλώνει δεν άσκησε ένα ένδικο μέσο.

Μιλάμε για έναν άνθρωπο που έχει παραδεχτεί τα σφάλματα του και έχει εκτίσει την ποινή του. Αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό και δεν ευνοεί καμιά κοινωνία να δημιουργεί άλλες αδικίες για να θεραπεύσει άλλα αδικήματα που έχουν ληφθεί εις βάρος ανθρώπων. Η αδικία με αδικία δεν θεραπεύεται». 

 

Ακούστε τι είπαν οι δύο δικηγόροι στο Ράδιο Θεσσαλονίκη

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω