Διάγγελμα Ερντογάν για την Αγιά Σοφιά

ΚΟΣΜΟΣ 10.7.2020 | 17:00 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Διάγγελμα Ερντογάν για την Αγιά Σοφιά

THESSNEWS-DESK

Ο  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο ο εκπρόσωπος του, Φαχρετίν Αλτούν, θα απευθύνει το βράδυ της Παρασκευής, διάγγελμα προς τον τουρκικό λαό για τις εξελίξεις στην υπόθεση της Αγίας Σοφιάς.

Το διάγγελμα θα γίνει στις 20.53, με πολλούς να κάνουν αυτόματα τον συνειρμό πως ο Τούρκος Πρόεδρος επέλεξε προκλητικά αυτή την ώρα λόγω της άλωσης της Κωνσταντινούπολης το 1453.

Υπενθυμίζεται πως το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας αποφάσισε να γίνει τζάμι η Αγία Σοφία. Συγκεκριμένα το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας προχώρησε στην ακύρωση της απόφασης του 1934, όταν η τότε τουρκική κυβέρνηση μετέτρεψε την Αγία Σοφιά σε μουσείο.

Στο μεταξύ το πρωί της Παρασκευής «Χουριέτ» και «Γενί Σαφάκ» υποστηρίζουν ότι δεδομένου ότι η απόφαση του ΣτΕ θα είναι η άρση του καθεστώτος του μουσείου, για την εκτέλεση της δικαστικής απόφασης θα χρειαστεί είτε νέο προεδρικό διάταγμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είτε διοικητική απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων/Ιδρυμάτων. Ο χρόνος που απαιτείται και στις δύο περιπτώσεις για την εκτέλεση της απόφασης ενδεχομένως να... λειτουργήσει υπέρ του μνημείου, αλλά και του Τούρκου προέδρου.

 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω